HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti

hrvatski šah

Hrvatski šah, set

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku13.rujna 2022.
27.OBLJETNICA
Milanović na obiljažavanju VRO-a Maestral i oslobađanja Jajca

Milanović u Jajcu

U Jajcu se obilježava 27. godišnjica Vojno-redarstvene operacije „Maestral". To je bila prva važnija operacija združenih snaga HV-a i HVO-a u zapadnoj BiH, u kojoj su oslobođeni veći prostori zapadne Bosne, uključujući i brojne gradove. Na svečanosti sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.


- Ovaj datum jedan je od najvažnijih u novijoj povijesti ne samo Jajca nego i čitave BiH, osobito za Hrvate koji su nakon više od tri godine progonostva prije 27 godina ponovno se vratili na svoja ognjištva zahvaljujući združenoj akciji hrvatskih snaga pod nazivom "Maestral", izvijestio je Ilko Barbarić za podnevni Dnevnik.

U Jajce su stigla brojna izaslanstva. Osim predsjednika Republike Zorana Milanovića, tu su i izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, te izaslanstva gradova prijatelja, te čelništvo Hrvatskog narodnog sabora.

Kod središnjeg spomen-obilježja poginulim braniteljima u Jajcu predsjednik Milanović odao je počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće.MILANOVIĆ: Za Hrvate u BiH tražimo običnu milostinju, sram me je


Današnjoj svečanosti nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je tom prigodom Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao brigadu HVO-a „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce.

– Mi moramo cijelo vrijeme zdravim argumentima, otvorenog čistog srce i bistrih očiju, objašnjavati, tumačiti i dokazivati zašto je ova cijela hrvatska priča u BiH epopeja s elementima tragedije, ali i rapsodije, poštena i ispravna, zašto je to pravi put i zašto smo na pravoj strani povijesti. Bez hrvatske vojske i HVO-a, BiH ne bi bila oslobođenja, krvavi rat i okupacija ne bi bili završeni niti bi BiH danas bila cjeloviti država – istaknuo je Milanović u svom govoru.

Po njegovim riječima, pobjede hrvatskih snaga u devetom i desetom mjesecu 1995. godine, uz, kako je rekao, povremenu ali vrijednu pomoć Petog korpusa Armije BiH, natjerale su srpsku stanu da mjesec dana kasnije sjedne za pregovarački stol u Daytonu.

– To je istina i ništa drugo. Na toj istini mi gradimo sve svoje argumente u manjem ili većem zajedništvu vlasti u Hrvatskoj i vas ovdje u Bosni i Hercegovini, i uz puno poštovanje ove države. To poštovanje prema Bosni i Hercegovini je moj ljudski i politički cilj barem 20 godina – poručio je hrvatski predsjednik.

Dodao je kako velike stvari u BiH 1995. godine nisu postigli američki, francuski niti britanski bombarderi, već “čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika”.

To su strašni argumenti koji se moraju ponavljati kada, kako je istaknuo Milanović, Hrvati iz BiH za sebe traže “običnu milostinju”.

– Toga me je kao hrvatskog predsjednika stid. Tražimo toliko malo da me je stid uopće o tome govoriti i razmišljati. Tražimo poštovanje temeljnih pravila i principa koji su jednom dogovoreni i onda polako, metodom pokušaja i pogrešaka, primjenjivani i aplicirani i danas smo došli do toga da člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda može birati tko hoće. Kakve to veze ima s logikom i s elementarnim ljudskim poštenjem? – kazao je Milanović.

Predsjednik Republike Hrvatske ustvrdio je kako se to ne može nazvati drukčije nego “lopovlukom” i “otimačinom”.

Milanović je ustvrdio kako Republika Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a, nikada neće podržati mijenjanje temeljnih načela Daytonskog sporazuma.

– Ne samo da nećemo podržati nego ćemo se energično, svim miroljubivim sredstvima, boriti protiv toga. Bosne i Hercegovine bez ravnopravnih Hrvata, Bošnjaka i Srba nema. To nekima u ovom trenutku nije jasno i svoju pohlepu stavljaju pod veo ciničnih izgovora – poručio je predsjednik Republike Hrvatske./HMS/


HIC.hr
foto:HMSVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre