HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

01.ožujka 2022.
RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU
Moskva uputila prijetnju isporučiteljima oružja u Ukrajinu; U Rusiji prosvjedi

pješačko oružje
Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude korišteno tijekom ruske vojne operacije u toj zemlji.

Ministarstvo je dodalo da koraci koje je Europska unija poduzela protiv Rusije neće ostati bez oštrog odgovora.

Pomoć Ukrajini u oružju najavile su gotovo sve europske države. Posljednja, nakon neutralne Finske, to je objavila Norveška koja se od 1950-ih pridržavala politike da ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO-a, a u ratu su ili im prijeti oružani sukob.

Norveška će donirati do 2000 protutenkovskih raketnih bacača M72, navodi se u priopćenju vlade.

- Norveška ima strogu politiku u pogledu izvoza vojne opreme, ali Ukrajina se sada suočava s izvanrednim okolnostima, rekao je premijer Jonas Gahr Stoere. 

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak navečer izjavio je da je odluka hrvatske Vlade o opremi za Ukrajinu znak podrške toj zemlji koja je iskazala potporu Hrvatskoj 90-ih i u kojoj su povrijeđena međunarodna prava i europska sigurnost.

Hrvatska u Ukrajinu šalje pješačko naoružanje (puškostrojnice, strojnice) u kalibru u kojem je to ukrajinska strana zatražila.
Finska, nesvrstana, ali članica Europske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju. Finska šalje 2500 jurišnih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je njezin ministar obrane Antii Kaikkonen u ponedjeljak.
Nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija koja će u Ukrajinu
"poslati ukrajinskim vlastima vojna sredstva, materijal i opremu" na temelju "odluke o žurnim mjerama u vezi sa zaoštravanjem ukrajinske krize", navodi talijanska vlada. Italija je u nedjelju uplatila 110 milijuna eura pomoći ukrajinskoj vladi, "što je konkretan znak solidarnosti i potpore, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio. Talijanska odluka o slanju vojne pomoći Ukrajini dolazi nakon slične odluke Sjedinjenih Država, Europske unije i niza drugih europskih zemalja, među kojima su Njemačka i Francuska.

NATO saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovksim naoružanjem, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru, dodajući da je održao još jedan telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom.


Ruski oligarsi nezadovoljni

U Rusiji prosvjedi protiv ruske invazije u Ukrajini

RUSKA policija privela je više od 900 ljudi na proturatnim prosvjedima koji su se u ponedjeljak održali u 44 ruska grada, čime je ukupan broj privedenih veći od 4000 od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače, objavila je nevladina organizacija za nadzor prosvjeda OVD-Info.
Prosvjedi se poklapaju sa sedmom godišnjicom ubojstva oporbenog političara Borisa Nemcova, a neka uhićenja dogodila su se blizu improviziranog spomenika ispred Kremlja na mjestu gdje je Nemcov ustrijeljen.
OVD-Info već godinama bilježi gušenje ruske oporbe.Nemcov je bio istaknuti kritičar predsjednika Vladimira Putina protiveći se njegovoj odluci o ruskom pripojenju Krima 2014. godine i podršci proruskim separatistima u Ukrajini, a koja je ovih dana rezultirala „posebnom operacijom”, kako ju je nazvao Putin pravdajući to zaštitom dviju separatističkih pokrajina iako sada ruski vojnici ratuju i u drugim dijelovima Ukrajine.(HINA)

Prosvjedi se održavaju i u Bjelorusiji koja se svrstala na stranu Putina.
U Bruxellesu, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pohvalio je prosvjednike u Bjelorusiji koji su prosvjedujući protiv rata u Ukrajini pozivali na demokratskiji pristup pod dugogodišnjim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom.

"Za bjeloruski narod mnogi od vas preuzeli su ogromne osobne rizike boreći se za slobodnu i demokratsku Bjelorusiju", rekao je Borrell u videu objavljenom na Twitteru i titlovanom na tri jezika - bjeloruski, ruski i engleski.

"Sada dižete svoj glas protiv ruskog rata protiv Ukrajine i odluke (predsjednika) Lukašenka da ga podrži. Hvala vam na vašoj hrabrosti. EU stoji uz vas. #StandWithUkraine", napisao je Borrell.

Prosvjeduje se i diljem svijeta .Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre