HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

made in croatia, hrvatski suveniri


21.studeni 2018.
OBLJETNICA
23.godišnjica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma

Daytonski sporazum, potpisnici

Danas se obilježava 23. obljetnica parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dana 21.studenog 1995. godine, nakon trotjedne mirovne konferencije (od 1. do 21. studenoga) u američkoj zračnoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu u saveznoj državi Ohio , sporazum su parafirali predsjednik RBiH Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević. Okvir sporazum skrojila je američka diplomacija, važna je bila i promjena snaga na terenu.

Sporazum je parafiran u prisutnosti tadašnjeg državnog tajnika SAD-a Warrena Christophera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat.

-Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut - kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. prosinca 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Na skup u Daytonu stigli su mnogi sudionici važni za prošlost i budućnost Bosne i Hercegovine. Ipak, najviše je zanimanja izazvao dolazak Billa Clintona, 42. predsjednika SAD-a koji je unio puno energije i političkog kapitala u okončanje rata u bivšoj Jugoslaviji.


Svi znamo da je sporazum dijelom bio moguć zbog promjena na terenu, ne samo zbog NATO-ovih napada nakon Srebrenice nego i zato što su hrvatske i bošnjačke snage promijenile odnos snaga na terenu, rekao je kasnije Clinton.

Druge svjetske krize ukrale su pozornost međunarodne zajednice. No sudbina BiH bila je i ostala važna.

Hrvatska može i mora poticati da prvo Sjedinjene Američke Države puno važniju ulogu imaju u poticanju dogradnje Daytonskog sporazuma, zajedno s Europskom unijom, Kontaktnom skupinom, i sa svim drugim potpisnicama Daytonskog sporazuma, istaknuo je posebni izaslanika predsjednice RH na konferenciji o Daytonu Mate Granić.


Danas se u BiH na ovaj događaj, a posebno na ono što je od sadržaja tog sporazuma ostalo nakon skoro četvrt stoljeća, različito gleda. U entitetu Republika Srpska dan parafiranja Daytonskog sporazuma neradni je dan i obilježava se kao praznik, unatoč činjenici da sve političke stranke u tom entitetu tvrde da je intervencionizmom međunarodne zajednice umanjena autonomija RS-a te da su umanjene entitetske ovlasti u korist države.
Stoga se i postizborne poruke novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH fokusirane na “vraćanje izvornom Daytonskom sporazumu” i to će očito biti politička platforma na kojoj će Srbi raditi u predstojećem razdoblju
Dragan Čović

Sporazum je bio kočnica rata, ali kroz sljedećih 22 godine pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju naroda u BiH (Bošnjaci , Hrvati, Srbi) strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota. Daytonski sporazum nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno kroz 22 godina, često na štetu Hrvata, komentirao je ranije Dragan Čović, sada bivši član predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda. Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine… Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti.

Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati – rekao je Čović

U zadnjim opićim izborima u BiH , Hrvati su bili nadglasani. Željko Komšić, hrvatski član u BiH predsjedništvu izabran je glasovima Bošnjaka a ne glasovima Hrvata. To im je omogučio postojeći Izborni zakon koji ne odgovara Hrvatima jer ne mogu sami birati svoje predstvnike u vlasti.

Milorad Dodik,

Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske komentirajući Daytonski sporazum ranije je rekao da je za njega on " “srušen voljom međunarodnog faktora“, smatrajući da su uništene i bazične vrijednosti tog sporazuma.

– Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su recimo u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornog zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi odnosno druge političke stranke biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH – smatra Dodik.

U entitetu Republika srpska Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini je praznik i neradni dan.Njegovo obilježavanje regulirano je entitetskim Zakonom o praznicima, dok je u entitetu FBiH 21. studeni običan radni dan.
vecernji.ba/HIC.hr
foto: arhiv
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre