HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama19.travnja 2019.
20.GODINA OD UBOJSTVA
Ubojstvo Joze Leutara još neriješen slučaj

Jozo Leutar

Slučaj atentata na doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara u središtu Sarajeva 1999. godine neće otići u zaborav niti potonuti u registre po sili zastare iako je prošlo 20 godina od toga događaja, doznaje Večernji list. Počinitelji i nalagodavci ubojstva još nisu pronađeni a sam način počinjenja ubojstva proglašen je terorističkim činom.


Sin pokojnog doministra, Ivica Leutar nedavno je, na 20. godišnjicu napada, a zatim i smrti, izrazio bojazan kako bi slučaj mogao definitivno biti stavljen ad acta. Ometači istrage još rade “Toga sam se bojao cijelo vrijeme. Već prije 15 godina vidio sam da se radi na tome, odnosno da se jednostavno ‘pročiste’ svi mogući papiri koji se mogu pročistiti i da jednostavno slučaj doživi zastaru”, rekao je Leutar. Po kaznenom zakonodavstvu BiH, istraga za djelo ubojstva zastarijeva nakon 20 godina...
(više o ovome biti će objavljeno u tiskanom izdanju većernjeg lista)


Izjava Mirsada Kebe, bivšeg potpredsjednika FBiH 2015.godine


Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo u svezi s ubojstvom Leutara 2015.godine je izjavio " Prije dvije godine sam posredstvom tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića poslao kaznenu prijavu za ubojstvo Joze Leotara, Nedžada Ugljena i Irfana Lubijankića, a podnio sam i prijavu zbog zloupotreba u ratu prikupljenih fondova" - rekao je Kebo.

U trenucima pogibije Joze Leutara prema njemu su od strane AID-a primjenjivane četiri vrste operativno-tehničkih mjera

Dodao je kako je od Tužiteljstva BiH tražio i da bude utvrđeno kako je sagrađena džamija Kralj Fahd u Sarajevu, na zemljištu koje je izuzeto i predstavlja teritoriju Saudijske Arabije, ali da mu ni na jedan od ovih podnesaka nije odgovoreno.

Tvrdi također da ga kandidat SDA za federalnog ministra unutarnjih poslova Aljoša Čampara navodno nezakonito prati, objavljeno je na stranici Hrsvijet.net. Kebo navodi i kako je prije mjesec i pol dana protiv Aljoše Čampare podnio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH, ali da mu iz te institucije nisu odgovorili.
Prema tvrdnjama sarajevskih medija, Aljoša Čampara, budući ministar unutarnjih poslova Federacije BiH je sin Avde Čampare, jednog od najviših dužnosnika SDA od njenog utemeljenja 1990. do svoje smrti 2008. godine,  i brat tužitelja  Dubravka Čampare a navodno je i u bliskim rodbinskim vezama s budućim federalnim premijerom Denisom Zvizdićem.
Govoreći o radu Tužiteljstva BiH, Kebo je rekao da nema uvid u sve što su radili, ali da ima uvid u ono što im je on slao.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović, protiv koga je uperen cijeli niz Kebinih aktivnosti,  "predstavlja proizvod dodvoravanja obitelji Izetbegović".
"Bio je šef Udbe u Zenici, a potom tajnik muslimanske tajne službe AID. Sada je on čestit i ponosan, a
ja izdajnik bošnjačkog naroda "
zaključio je nezadovoljni Kebo, čiji se stavovi o Šefiku Džaferoviću, slučajno ili ne, u potpunosti podudaraju s navodima Milorada Dodika.


Obitelj traži pravdu (objavljeno 2015.)


Sin pokojnog doministra Ivica pozvao je jučer institucije vlasti da nakon 16 godina bar pokušaju nešto učiniti, ispraviti ovu silnu nepravdu “koja je svima nama učinjena” i ne dopustiti ubojicama da hodaju slobodno. Također je zamolio policiju i sudstvo, “bar one poštene ljude koji su ostali”, da ne dopuste silne konstrukcije koje se još javljaju u vezi sa smrću njegova oca. - Ja ne znam, kao i većina nas, tko je to učinio mom pokojnom ocu, ali svi znamo tko to preusmjerava i tko obustavlja istragu - rekao je Ivica Leutar dodajući kako treba “krenuti od samog kraja i vrlo brzo će se doći do rješenja”.

Sestra pokojnog Leutara Mara izjavila je kako se nada da će ipak doći vrijeme da se slučaj riješi, te je zamolila institucije i državni vrh da ipak radi na tome. - Kad se hoće, to se može istražiti. Moj brat je bio pošten čovjek, nije bio potkupljiv, nije svoj potpis prodavao - kazala je sestra Mara. Savjetnik ministra unutarnjih poslova FBiH Enes Bezdrob izjavio je novinarima da “za nas ta priča nije završena” i očekuje završetak slučaja, da istina iziđe na vidjelo, te da pokojni Jozo i njegova obitelj nađu kakav-takav smiraj. Atentat podmetanjem eksplozivne naprave u službeni automobil doministra Joze Leutara izvršen je 16. ožujka 1999. godine, a on je od posljedica ranjavanja preminuo 12 dana kasnije, 28. ožujka 1999. godine.

Shema iz zatvora

Upravo nekoliko dana prije 16. obljetnice od atentata na hrvatskog dužnosnika Jozu Leutara zatvorenik iz zatvora u Zenici, osuđenik koji služi dugogodišnju kaznu, poslao je institucijama, Tužiteljstvu BiH i SIPA-i, shemu kako je ubijen Jozo Leutar.
U njoj su ponovno kao glavni krivci označeni Hrvati. Upisano je u tu shemu i ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Osuđenik Mensur Hodžić je nakon slanja sheme poslao novo pismo redakciji Dnevnog avaza u kojemu je ustvrdio kako je natjeran da shemu nacrta, kako mu je to naloženo. A sve će priznati Draganu Čoviću ako ga dođe posjetiti u zatvor, te otkriti tko su pravi nalogodavci i ubojice Joze Leutara. Pravosudne institucije morale bi reagirati i na ovakva pisma kako bi se što prije pokrenula istraga u pravom smjeru. Cilj ovakvih pisama, shema, lažnih svjedoka i ranijih pogrešnih optužbi je preusmjeriti istragu u potpuno drugom smjeru i optužiti pogrešne ljude.


izvor:vecernji.ba /hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre