HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

29.travnja 2019.
28.OBLJETNICA
Splicani s ponosom obilježili obljetnicu osnutka 4.gardijske brigade-Pauci

"8.obljetnica 4.gardijske brigade u Splitu

Tisuće Splićana je u nedjelju s ponosom na Rivi odalo počast slavnoj 4. gardijskoj brigadi "Pauci". Komentari prisutnih građana odavali su ponos i oduševljenje vojnicima koji su u mimohodu koračali rivom a ratnim veteranima zaiskrila je i suza u oku.

- Ovo je odličan događaj koji bi trebalo češće organizirati da ljudi ne zaborave. Radim u školi, pa znam da, nažalost, mali broj djece danas zna o Domovinskom ratu. Jer o tome se uči samo u osmom razredu i to nekako šturo, te mi se čini da sve to blijedi, a to se ne bi smjelo dogoditi - kaže Katja Zoraja.

Njen mlađi brat je vojnik koji je u nedjelju sudjelovao u mimohodu svečanog ešalona od HNK, preko Marmontove ulice i Rive, u sklopu svečanog obilježavanja 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.


- Bilo je baš dobro, ali tenkovi su mi bili najbolji - komentirala je jedna djevojčica.

Ovoliko mi je srce - širi ruke Nediljko Rogošić, dragovoljac Domovinskog rata, i dodaje: E da sam onda imao onu haubicu koju možete danas vidjeti na Rivi.

Stanka M. (79) nam se prvo pohvalila da je rod pokojnom generalu Andriji Matijašu Pauku.

- Na Rivi sam bila i kada je nakon Oluje došao Andrija Matijaš. Svi smo tada skočili pozdraviti ga - kaže naša sugovornica i dodaje:

- Sve je danas izgledalo veličanstveno i lijepo. Neka ovo vide mlade generacije koje nisu upamtile rat. Prije svečanog mimohoda ratnih postrojbi sam bila na misi u Gospe od Zdravlja s prijateljicom Milicom. Onda sam vidjela generala i ministra Damira Krstičevića kojeg poznajem preko Andrije Matijaša. Gospodin Krstičević mi je dao ruku, pozdravio me je i pitao me je kako sam.

Damiru Krstičeviću , ministru obrane u nedjelju na Rivi ruku dalo stotine građana, ali i brojni furešti među kojima je bila Kineskinja s malim djetetom u naručju i sa suprugom. Bili su toliko očito oduševljena s tenkovima i ostalim oklopnim vozilima ispred Turističke palače, te s brojnim vojnicima i okupljenim svijetom, da su svog turističkog vodiča upitali koga to svi pozdravljaju, te su se zatim i oni "izborili" da pozdrave generala Krstičevića. Izraz na licima turista iz Kine otkrivao je da im je atmosfera na Rivi pružila veliko uzbuđenje.

U Kininu vojarna dobila naziv po 4.gardijskoj brigadi

Otkrivanjem novog imena vojarne "4. gardijska brigada Pauci" u Kninu, koja je do sada nosila ime "Kralj Zvonimir," i otvaranjem spomen-sobe, u nedjelju prijepodne počelo je središnje obilježavanje 28. obljetnice osnutka te gardijske brigade i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.


Novo ime vojarne i spomen-sobu u Kninu otkrili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov.

Krstičević je u govoru istaknuo kako je razlog preimenovanja ove vojarne u naziv "4. gardijska brigada Pauci" taj što nazivi naših vojarni, škola i ustanova moraju odražavati naše uzore koji su svojom hrabrošću i žrtvom u Domovinskom ratu utrli put hrvatskoj slobodi.

"Kralj Zvonimir (po kojem je vojarna u Kninu do sada nosila ime) je simbol tisućljetne povijesti ovoga hrvatskog kraljevskog grada.

Međutim u slobodnoj neovisnoj Hrvatskoj na kraju 20. stoljeća upravo je 4. gardijska brigada zajedno s bratskom 7. gardijskom brigadom oslobodila Knin u pobjedonosnoj 'Oluji.' Ona je simbol pobjede u Domovinskom ratu i na njezinoj baštini gradi se moderna Hrvatska vojska", kazao je Krstičević, koji je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade.

Po Krstičevićevim riječima, Hrvatska vojska danas mora biti prožeta vrijednostima Domovinskog rata jer joj je "pored ostalog, zadaća i dužnost očuvanje i zaštita hrvatskog identiteta."

Naglasio je kako će ova vojarna u Kninu svojim imenom "4. gardijska brigada Pauci" podsjećati na tradiciju pobjednika.

U spomen-sobi je, između ostalog, istaknut višemetarski pano na kojem su fotografije poginulih pripadnika 4. gardijske brigada u Domovinskom ratu.

"Ova spomen-soba je trajni spomen na sve poginule i nestale pripadnike 4. gardijske brigade i putokaz današnjim naraštajima hrvatskih vojnika kako se živi i bori za jedinu nam Domovinu Hrvatsku", istaknuo je Krstičević.

Krstičević je u knjizi dojmova u novootvorenoj spomen sobi napisao: "Hvala Pauci za svaku stopu hrvatske slobode. Hrvatski narod nikad neće zaboraviti legendarnu četvrtu. Kad krenemo gorjet će nebo i zemlja."

General Šundov je u govoru istaknuo kako treba poštivati i njegovati ono što je učinila 4. gardijska brigada u obrani i oslobađanju Domovine Hrvatske. Također je rekao kako stalno trebamo podsjećati na slavni put 4. gardijske brigade.


Sa mimohoda

 

 


slobodnadalmcija.hr/ HIC.hr
foto:slobodnadalmcija

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre