HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namahrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku


23.rujan 2022.
KOMENTIRAO JE I PUTINOVU PRIJETNJU
Plenković sudjeluje na sastanku Opče skupštine; u NY i Pittsburghu se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice


Plenković na sastanku UN-a


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premijer Andrej Plenković od utorka do petka boravi u SAD-u u povodu zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku gdje će posjetiti i sveučilište Harvard. U Pittsburghu će se susresti s predstavnicima Hrvatske bratske zajednice, priopćio je ured premijera.

Glavne teme 77.izdanja Opće skupštine UN-a su rat u Ukrajini, energetska kriza, klimatske promjene, okončanje pandemije covida-19 i preobrazba obrazovanja. Traje od 13. do 26. rujna. Općoj skupštini UN-a hrvatski premijer obratit će se u petak, 23. rujna, a sastat će se i s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom te održati niz drugih
bilateralnih sastanaka.

Na marginaUN sastanka Plenković se kratko, među ostalim, sastao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom te s posebnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.Susret s predstavnicima hrvatske zajednice

Hrvatska dijaspora najbrojnija je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema tamošnjim procjenama, riječ je o više od milijun i 200 tisuća ljudi doseljenih iz domovine ili rođenih na američkom tlu. Premijer Andrej Plenković se susreo s predstavnicima iseljeničke zajednice koji žive na istočnoj obali.

Uz ministra vanjskih i europskih poslova, veleposlanike i druge diplomate u SAD-u, druženju s iseljenicima priključila se i bivša predsjednica koja sudjeluje na marginama Opće skupštine UN-a. 

Premijer Plenković govorio je o poziciji Hrvatske dok se u Europi vodi rat koji je promijenio međunarodne odnose i utjecao na živote svih te o mjerama koje poduzima Vlada kako bi spriječila udar na građane.

- I to ćemo nastaviti činiti uvjereni da u ovakvim trenucima postoji samo jedan akter koji može pomoći i ljudima i gospodarstvu, a taj akter se zove država, i to hrvatska država. To je možda najvažnija poruka upravo vama koji dišete domovinu, kazao je Plenković. 

Premijer je podsjetio na sve uspjehe koje je Hrvatska postigla u posljednjih 30 godina. Za dolazak u SAD Hrvatima više ne trebaju vize, a rješava se i pitanje dvostrukog oporezivanja.

- Hrvatska nema razriješen porezni status s Amerikom, tako da svi mi koji bismo željeli kupovati nekretnine, ulagati u neke proizvode, u hrvatske ljude ne želimo to raditi jer bismo morali plaćati dvostruki, izjavila je Tena Bugarin, agentica za nekretnine na Manhattanu. 

Zajednica prati i diplomatski angažman Vlade vezano za izborna prava Hrvata u BiH.

- Vidim da je to velika tema koju hrvatska Vlada itekako nameće na svim važnim međunarodnim mjestima, znam da su angažirani i da pokušavaju sačuvati prava Hrvata u BiH, kazao je odvjtnik Luka Mišetić. Plenković na Harvardu

Premijer Plenković u srijedu je na Sveučilištu Harvard održao predavanje o hrvatskom iskustvu na putu ka neovisnosti, u svjetlu aktualnog rata u Europi. Kazao je na Harvardu kako se zalaže za koncept "modernog suverenizma" koji podrazumijeva promicanje hrvatskih nacionalnih interesa unutar europskog okvira te da želi ojačati "mainstream" nasuprot krajnjoj ljevici i desnici.

- Hrvatska je odlučila udružiti svoj suverenitet s drugim europskim zemljama i postići strateške nacionalne ciljeve s više snage, financijske sposobnosti i više sigurnog prostora u krizama nego što bi to mogli samostalno, poručio je Plenković u sklopu događaja pod nazivom "Suočavanje s izazovima demokraciji i energetskoj sigurnosti u Europi" (Confronting Challenges to Democracy and Energy Security in Europe) na Harvard Kennedy School.

Plenković je prvo održao predavanje, nakon čega je odgovarao na pitanja profesora Grzegorza Ekierta, direktora Centra za Europske studije Minda de Gunzburg Sveučilišta Harvard te naposljetku studentska pitanja.

- Koncept modernog suverenizma zagovaram kod građana i internacionalno. Mislim da se on dobro uklapa u napore za strateškom autonomijom EU-a, istaknuo je hrvatski premijer, dodavši da ona ne znači odvajanje EU-a od SAD-a.

- U Europskoj uniji postoji tendencija fragmentacije političke scene, što za posljedicu ima jačanje "populističkih i demagoških opcija, bilo na krajnjoj ljevici ili desnici, kazao je Plenković.

- Smatram da je moja uloga da kao premijer iz Europske pučke stranke ponovno ojačam mainstream. Ako ne ojačamo mainstream nećemo imati dovoljno izdržljivosti i snage da nastavimo kao prije, ali to ne znači da trebamo zanemariti naše nacionalne interese, dodao je.

Istaknuo je da je Hrvatskoj "puno bolje da je u EU-u" te da on kao "uvjereni Europljanin" smatra da će Hrvati zbog članstva u EU-u bolje živjeti, da će ekonomija biti kompetitivnija te da će socijalna situacija biti bolja.

U tom je kontekstu napomenuo da Hrvatska ulazi u šengen i Eurozonu te da je kreditni rejting Hrvatske najbolji ikada po tri najveće agencije.

Ipak, istaknuo je kako je pred Hrvatskom "važan zadatak jačanja institucija", kao i borbe protiv korupcije koja je "fenomen koji izjeda tkivo našeg društva ako se s njime ne suočimo energično i snažno".

Plenković u Pittsburghu: Hrvatska bratska zajednica je priča o uspjehu

Povijest Hrvatske bratske zajednice priča je o uspjehu, rekao je u četvrtak navečer u Pittsburghu premijer Andrej Plenković u obraćanju članstvu te organizacije pozivajući ih da nastave pridonositi ulaganju iz Sjedinjenih Država i osnaživanju odnosa s Hrvatskom. U 130 godina postojanja ta zajednica temeljena “na kršćanskim načelu solidarnosti”, međusobnog pomaganja, podrške siročadi, unesrećenim članovima zajednice i u drugim potrebama, pokazala je i jedinstvo s Hrvatima u domovini.

Zahvalio je na solidarnosti koju je HBZ pokazala tijekom desetljeća.“Hrvati iz Amerike pokazali su u kritičnim trenucima kako podržati Hrvate u domovini”, rekao je. Pohvalio je sporazum Zagreba i Washingtona o ukidanju viza za hrvatske građane pri ulasku u SAD-u te uskoro i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanje .

Smatra da je potrebna veća razmjena između Hrvatske i SAD-a. “Što vi možete učiniti i dan danas … još možemo povećati ulaganje iz SAD-a”, rekao je.

“Siguran sam da vi možete pridonijeti da odnosi između Hrvatske i SAD budu snažni kao što su bili” i da nastave jačati.

Premijer je istaknuo da su u “u samo tri desetljeća” hrvatske države ostvareni “doslovce svi strateški ciljevi”, kao što su samostalna, suverena država, teritorijalni integritet, izgradnja institucije, tržišno gospodarstvo, članstvo u euroatlantskim integracijama, od iduće godine ulazak u šengenski prostor i eurozonu.
To su ciljevi “koje je prvi predsjednik samostalne Hrvatske Franjo Tuđman iznio nakon prvih demokratskih izbora 30. svibnja 1991.”, istaknuo je.

Kao i u govoru održanom početkom tjedna pred predstavnicima američkih Hrvata u New Yorku, Plenković je pohvalio sve što njegova vlada čini za pomoć građanima i gospodarstvu da se nosi s posljedicama ruske agresije na Hrvatsku.

“Snagom, znanjem, financijskim sredstvima” hrvatska država stoji iza svojih građana, poduzetnika, obrazovnih institucija, zdravstvenih ustanova te je donijela paket pomoći od 21 milijardu kuna.

HBZ osnovana je 1894. kada je imala nešto manje od 300 članova, a danas broji oko 50 tisuća diljem svijeta s imovinom od 512 milijuna američkih dolara, stoji na njezinim mrežnim stranicama .(Hina)

Ruska invazija promijenila je svijet u kojem živimo, nitko nije neokrznut


Plenković je dobar dio govora posvetio posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, istaknuvši kako je ona, kao kršenje međunarodnog prava bez presedana, "potpuno promijenila kontekst i svijet u kojem živimo".

Također je izazvala humanitarnu krizu i tragediju za Ukrajince, a posljedično je dovela i do rasta cijena energenata i krize s hranom, podsjetio je hrvatski premijer.

- Nitko nije ostao neokrznut. To je kriza horizontalne prirode zbog čega se s njome teško boriti. Eksterna je za nas, horizontalna i ne znamo koliko će trajati, kazao je.

Govoreći o hrvatsko-ukrajinskim vezama, Plenković je istaknuo kako postoji "posebna veza između naših država i naroda", koja se očituje i u tome da je Ukrajina treća zemlja koja je priznala hrvatsku neovisnost.

Napomenuo je da je Hrvatska pružila Ukrajini financijsku i vojnu pomoć te da je prihvatila ukrajinske izbjeglice.

- Ukrajinci se bore i za vrijednosti koje svi dijelimo, zaključio je hrvatski premijer.

Odgovarajući na pitanje o europskoj perspektivi zemalja tzv. zapadnog Balkana Plenković je ponovio kako Hrvatska pomaže tim zemljama na europskom putu te da je njihovo članstvo i hrvatski interes.

Što brže postignu potrebne standarde bit će bolje za njih i za nas, a to će nam i pomoći da razjasnimo neka zaostala pitanja iz vremena kada je Miloševićeva Srbija provodila politiku velikosrpske agresije protiv Hrvatske, Slovenije, BiH i Kosova", istaknuo je hrvatski premijer.

HIC.hr
foto: arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre