HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-politika

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
22.rujna 2022.
ZAROBLJENI NA RATIŠTU U UKRAINI
Rusi oslobodili zarobljenog Hrvata, razmijenjeno oko 300 zarobljenika ; Oslobođeni Hrvat stigao u Hrvatsku

Vjekoslav Prebeg

Rusija i Ukrajina su u srijedu izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, te 10 stranaca među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.


Prebjeg stigao u Hrvatsku

Danas u 13,55 sati na zagrebačko tlo se spustio Lufthansin avion u kojem je bio Vjekoslav Prebeg te veleposlanik iz Egipta koji ga je dočekao u Saudijskoj Arabiji. U zračnoj luci ga je dočekalo vozilo Hitne pomoći koje ga je odvezelo u KB Dubrava. U bolnici će provjeriti njegovo zdravstveno stanje a potrebno je provjeriti i njegovo psihofizičko stanje i pružiti mu svu potrebnu pomoć.

-Kad se slegnu svi dojmovi moći ću reći nešto više o svemu što se događalo u ovih pet mjeseci. Trenutno se osjećam dobro, ali za svaki slučaj ćemo napraviti pretrage da budemo sigurni. Pet mjeseci je bilo jako teško i konačno biti na slobodi je jako lijepo. Htio bih samo ponovno vidjeti sestru, rekao je
Prebeg za HRT.

A vijest o tome da je Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika koje su ruske snage zarobile u Ukrajini i da je njima Vjekoslav Prebeg jako je iznenadila njegovu obitelj. Kada je isprva bila samo objavljenja informacija o oslobođenom hrvatskom državljaninu njegova sestra i dalje je bila skeptična.
''Posljednji put razgovarali smo 30. ožujka. Nakon toga više nisam čula njegov glas. Nije imao svoj mobitel jer se bojao da ga prate tajne službe pa nam je u narednih oko mjesec dana slao poruke preko drugih ljudi da je živ, a posljednju smo dobili da planiraju proboj iz Mariupolja. Bilo je to 23. ili 24. travnja. Nakon toga smo dobili informaciju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) da je on jedan od zarobljenih stranih vojnika u Ukrajini, a zatim su slijedile sve teže i teže vijesti da će mu suditi kao i da mu prijeti smrtna kazna'', ispričala je Vjekoslavova sestra.Razmjena zarobljenika

Ukrajina je oslobodila 55 Rusa te Ukrajince odane Moskvi, a među njima je i Viktor Medvedčuk, čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju.  Ovo je jasna pobjeda za našu zemlju, za naše društvo. Najvažnije je da će 215 obitelji ponovo vidjeti svoje voljene, rekao je Zelenski. Zahvalio je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na pomoći te dodao da će pet ukrajinskih zapovjednika ostati u Ukrajini sve do završetka rata.

Među njima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade. Zelenskij im se zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju.

Saudijska Arabija je posredovala u oslobađanju stranih boraca koji su prebačeni u Rijad. Jedan od posrednika u pregovorima je bio i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji ima bliske odnose s Putinom. Među stranicama su jedan Hrvat, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.


Premijer Andrej Plenković rekao je da je telefonom razgovarao s Prebegom prije povratka u Hrvatsku.

- Razgovarali smo i s predsjednikom Zelenskim, i premijerom Šmihalom, s drugim dužnosnicima, rekli smo koliko nam je bitno da se u procesima razmjene zarobljenika - uvijek su te razmjene nekog šireg karaktera - obuhvati i hrvatskoga državljanina. Drago mi je da je on bio obuhvaćen ovom razmjenom, rekao je Plenković.


- Čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju. Vrlo je zadovoljan, sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući, dodao je premijer. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zahvalnost Saudijskoj Arabiji na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i pomoći u rješavanju ovog slučaja.

HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre