HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-politika

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

09.svibnja 2022.
ZAROBLJEN NA RATIŠTU U UKRAINI
Ministarstvo vanjskih poslova pokušava pomoći zarobljenom Hrvatu
MVEP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se o navodima ruske državne televizije RT da je njihov novinar Roman Kosarev razgovarao sa zarobljenim Hrvatom koji se borio u Ukrajini.
Ministarstvo je potvrdilo kako je u Ukrajini zarobljen hrvatski državljanin. 
"MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", javili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, ruska državna televizija RT objavila je kako je njihovom novinaru zarobljeni Hrvat rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivana u Mariupolju. On im je, tvrde, rekao da su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenog grada.

RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji. "Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pješice 260 kilometara, skrivali se, izbjegavali svaki
mogući kontakt… No plan nam je propao kad smo naletjeli na rusku topničku jedinicu, morali smo se predati", izjavio je.

U njegovoj postrojbi bilo je, navodi RT, više stranaca, uključujući i tri britanska državljana. Nekoliko drugih stranaca napustilo je brigadu nedugo nakon što je krajem veljače izbio sukob, tvrdi ruski državni medij.

Hrvat kaže da se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine. Htio je, navodi, dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je ondje odslužio trogodišnji ugovor. "Tad mi se to činilo kao dobra ideja, linija fronte u Donbasu bila je ‘stacionarna’, a ja u tom trenutku nisam ispalio skoro niti jedan metak", rekao je RT-u zarobljeni Hrvat objašnjavajući da je htio dobiti ukrajinsko
državljanstvo
 jer se zaljubio u Ukrajinku.

"Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine", dodao je, no nije precizirao kako je uopće završio u Ukrajini. Svojedobno je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali tvrdi da nema nikakvo pravo borbeno iskustvo. “Bio sam pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam bio uključen ni u kakve sukobe”, rekao je.

Zarobljeni hrvatski državljanin ruskoj državnoj televiziji objasnio je da je imao vrlo malo izravnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je i
spomenuta postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja, njegova brigada, tvrdi on, s njom je imala malo komunikacije, a i zapovjedništvo im je bilo potpuno drugačije. "Azov sudjeluje u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga", rekao je zarobljeni Hrvat, kako ga citira RT.

"Više nikad ne bih uzeo oružje u ruke. Ako budem oslobođen, vjerojatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom Crvenom križu… Dobivanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odlukaŽelim preživjeti, želim živjeti… Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini, želim govoriti o istini, o tome kako su se prema meni odnosili moji otmičari… U pritvoru me liječe, dobivam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć”, rekao je.
(dnevnik.hr)

 HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre