Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

29.siječnja 2015.,
ZASJEDANJE SABORA
Sabor raspravlja o pravima branitelja, branitelji napustili Sabor uz tešeke riječi.

ZAGREB: Sabor danas raspravlja o dvama izvješćima koja se odnose na hrvatske branitelje - izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te o izvješću o poslovanju istoimenog Fonda za 2013. Raspravu su došli pratiti i branitelji -  predstavnici udruga 100-postotnih ratnih vojnih invalida. U njihovo ime HDZ-ov zastupnik Josip Đakić zatražio je da se njihov predstavnik Đuro Glogoški obrati Saboru. 

Predsjednik Sabora Josip Leko ponovio je da bi to bilo protivno poslovniku, koji se ne može mijenjati ad hoc. 'Ne želim sujelovati u tome da se pretvorimo u debatni klub. Uvijek vam preostaje tražiti smjenu predsjednika Sabora', poručio je LekoBranitelji su nakon što im nije dozvoljeno da se obrate zastupnicima - uz teške riječi, demonstrativno napustili sjednicu. Sjednica je nastavljena raspravom o izvješćima koja je predstavio ministar branitelja Predrag Matić

Izvješće ministra branitelja Matića


Prema izvješću koje je predstavio Matić, u 2013. je na ostvarivanje prava hrvatskih branitelja potrošeno 5,92 milijarde kuna, što je 157,4 milijuna kuna ili 2,65% više nego u 2012. Najviše novca (84,62%) ili nešto više od 5 milijardi potrošeno je za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, zatim za trajna prava branitelja (11,76%), za stambeno zbrinjavanje 0,58% te za zapošljavanje hrvatskih branitelja 0,56%, kao i za carinske i porezne olakšice 0,62%.  U 2013. pozitivno je riješeno 212 zahtjeva za dodjelu stana ili stambenog kredita, što je za 74 zahtjeva ili 35% manje nego 2012. 

Odbor za veterane smatra izvješće korektnim i preglednim, ali traže da se, zbog stambenog zbrinjavanja branitelja, dodatno razmotri mogućnost dodjele ili otkupa praznih stanova u državnom vlasništvu te iznalaženje sredstava za dovršetak izgradnje započetih stambenih jedinica. Uz to, veću pozornost treba obratiti i na poštivanje prava prvenstva pri zapošljavanju branitelja i djece poginulih branitelja, osobito u trgovačkim društvima u državnom vlasništvu.

Kad je riječ o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013., imovina Fonda je 31. prosinca 2013. iznosila 1,088 milijardi kuna ili 147 milijuna kuna manje nego godinu prije. Ostvarena dobit iz poslovanja za raspodjelu iznosila je 112,4 milijuna kuna ili 16 milijuna kuna manje nego u prošlom izvještajnom razdoblju. Broj udjela smanjen je za 136.000 i 31. prosinca 2013. bio je 1.947.523,0064, a vrijednost udjela na taj dan je bila 498,94 kune. 

objavljeno u 12,30 , sjednica je u tijeku

IZVOR:hrt / HIC

HIC-oglas
Adresar Hrvata izvan RH


ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE
, naručite
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre