HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaHrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


23.rujna 2022.
SJEDNICA HRVATSKOG SABORA
Sabor izglasao niži PDV za energente ; odbijeno izvješće HERE

Jandroković i Bukarica Ivan Bukarica i Gordan Jandroković


Hrvatski sabor u petak je izglasao većinom glasova - sa 118 glasova za i 11 suzdržanih - izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Izmjenama se snižava stopa PDV-a na 5 % za isporuku grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Uvodi se stopa PDV-a od 0% za isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Objedinjeno je većinom izglasan i paket izmjena 62 zakona radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura. Izmjenama se tako odredbe u kojima su novčane kazne izražene u kunama mijenjaju u eure.

Vladin predstavnik odbio je oporbene amandmane na izmjene Zakona o PDV-u, među kojima i onaj da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najnižu moguću stopu od pet posto.Hrvatski sabor odbio Izvješće o radu HERE za prošlu godinu.

Hrvatski sabor odbio je u petak Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu.


Predloženi zaključak da se ne prihvaća Godišnje izvješće i izvješće o ostvarenju proračuna HERA-e za prošlu godinu, dobio je jednoglasnu podršku zastupnika, njih 129.

Saborski klubovi izrekli su u četvrtak niz zamjerki na rad HERA-e u prošloj godini, te su nakon Vlade i nadležnog Odbora za gospodarstvo, i vladajući Klub HDZ-a kao i oporbeni klubovi najavili da neće prihvatiti izvješće o tom radu.

Izvješće za 2021. je opsežno, koncentrirano je na stanje u sektoru električne energije, dok je stanje u sektoru plina i toplinarstva oskudno obrađeno, a što je zabrinjavajuće, rekao je Žarko Tušek (HDZ). “Svi moramo tražiti da se sve vezano za  pljačku prirodnog plina rasvijetli, a svi odgovorni sankcioniraju“,
naglasila je jučer Vesna Vučemilović (HS).Iz Sabora odlazi tajnik sjednice, ispračen je pljeskom


Zamjenika tajnika i tajnika sjednice Hrvatskog sabora Ivana Bukaricu saborski zastupnicu ispratili su u petak u mirovinu dugotrajnim pljeskom izglasavši njegovo razrješenje.

“Ja se ne sjećam još od vremena Franje Tuđmana ovakvih pljeskova”, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalivši Bukarici za sve što je radio.

Zastupnici su pljeskajući i ustali, što je posebno dirnulo Bukaricu.

“Nije lagan posao sjediti ovdje satima, danima, ponekad noćima, bit će teško naći osobu kao što si ti, ja ti se i osobno zahvaljujem na izvrsnoj suradnji i svemu što si učinio za rad Hrvatskog sabora i želim ti da ti bude lijepo u mirovini i da budeš što više sa svojim unucima”, poručio mu je Jandroković.HRT/HIC.hr
foto:Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre