HIC
HIC-aktualno

zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

18.ožujka 2021.
DAO INTERVJU U MOSTARU
Zdravko Mamić izrekao teške optužbe na račun hrvatskog pravosuđa, prozvani osječki sudac Darko Krušlin podnio kaznenu prijavu

Zdravko Mamić

Optužbe Zdravka Mamića izrečene u intervjuu iz Mostara na račun hrvatskog pravosuđa i pojedinih sudaca izazvale su lavunu u medijima i političkim krugovima. Oporba u Hrvatskom saboru traži da se istraže Mamićevi navodi, suglasni i iz HDZ-a. Mamić je za korupciju i primanje mita teško optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, ali i još neke suce. Večernji list piše da je sudac Županijskog suda u Osijeku Darko Krušlin, jedan od sudaca koje je Mamić prozvao, već je podnio kaznenu prijavu protiv Mamića navodeći da su optužbe i prijava lažne.

No, Mamić ne posustaje već i dalje nastavlja "rat" putem Facebooka. U srijedu navečer je objavio:

"Zaprimio sam danas tijekom dana puno vaših poruka podrške i upita zašto se izlažem ovakvom riziku, dodatnom kaznenom progonu i pogibelji. Iskreno, meni ovo ne treba. Mogao sam u miru biti u Bosni i Hercegovini koja mi je pružila utočište i utjehu. Mene je država kojoj sam donio sve od novca do slave osudila, moja obitelj je već uništena, sve što sam stvarao već je oduzeto, ono što sam najviše volio raditi više ne mogu. Predosjećao sam to od onog dana kada sam se usudio biti nešto više od običnog poslušnika i kada sam pristao na reket ljudi koji bi trebali biti moralne vertikale našeg društva, naši uzori.

Ovo radim za sve vas koji ste ostali bez posla zbog nikad osuđenih malverzacija, čiji su životi upropašteni susretom s nepravdom, čija su djeca stradala u Domovinskom ratu, a njihovi krvnici nikada nisu osuđeni, za sve one kojima je nepravedno suđeno, čiji su članovi obitelji umrli čekajući presude, za sve one koji su morali podmititi da bi živili u miru ili mitom spašavati svoj život, koji ste morali gledati svoju djecu kako odlaze iz države trbuhom za kruhom. Zdravko Mamić je nebitan.

Bitno je što ćemo ostaviti svojoj djeci, a vjerujte mi na riječ, suci koji naplaćuju reket neće biti u našoj oštavštini. Reforma pravosuđa je ispred nas, svima vama koji ste uzimali mito od ranjivih za svoj posao budite u strahu, a vas veliku većinu poštenih sudaca pozivam da izgradite sustav koji će takve unaprijed eliminirati, a ne im dodjeljivati počasti. Ne zbog Zdravka Mamića, nego zbog vaše djece. Nastavljamo dalje, sve dok se ne istraže svi detalji, uključujući nesrazmjere primanja sudaca koje sam spomenuo te njihovih troškova i imovine! Vi ste sluge svog naroda i pravde, a ne njegovi reketari!"(rtl.hr)Mamićeve optužbe
Nakon što mu je Vrhovni sud izrekao pravomočnu kaznu na 6,5 godina zatvora Zdravko Mamić (61) se oglasio iz Mostara a u izjavi za medije izrekao je teške optužbe na račun hrvatskog pravosuđa i nekih sudaca. USKOK će s ovom pričom bez sumnje imati pune ruke posla. Neke Mamićeve navode relativno je lako provjeriti dok će s drugima to biti znatno teže.

Spreman sam u svakom trenutku stavit se na dispoziciju državnom odvjetništvu i USKOK-u i svim institucijama Republike Hrvatske da dokažem da je Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kriminalac i da sam mu ja osobno kao Predsjedniku suda donosio u kancelariju novac da bi mijenjao već donesene presude i da bi utjecao na postupke u tijeku, rekao je.

Primjer toga su dva postupka suca Ježeka u kojima je Sessa kao Predsjednik suda smijenio suca zato jer previše BRZO zakazuje raspravu, te da PREVIŠE REVNO obavlja posao i time UGROŽAVA PRAVIČNOST POSTUPKA.

Predsjednik suda je smijenio suca jer predobro radi posao, a taj sudac Ježek je odlučio ne biti više sudac i postao javni bilježnik. Ostalo je na vama, izvucite zaključke, pridružite se borbi i podijelite video, komentirao je Zdravko Mamć na facebooku.

Mamić je izjavio ozbiljne optužbe kako je mitio pojedine suce Županijskog suda u Osijeku, davao novac predsjedniku Vrhovnog suda ili mitio neke članove Državno sudbenog vijeća (DSV). Ti suci su šest puta bili kod mene, ljetovali su na moj račun, poklanjao sam im skupe satove, slao vina koja piju, a dao sam im 500.000 eura mita.

Mamić je kazao i da je sve to snimio na stick kojeg je u listopadu lani dostavio DORH-u. Kazao je da “njegova žena ima čudesne dokaze za to”, a tvrdi i da on za navode ima dokaze te se čudio što DORH na njegove vapaje za suradnjom ne odgovara. No to baš nije točno jer je USKOK u međuvremenu potvrdio da je Mamićev stick zaprimljen 8. listopada lani te da se oko toga što se na tom sticku nalazi provode izvidi.


DUGA PROVJERA

USKOK radi izvide i određuje koliko dugo će ti izvidi trajati. Izvidi u uskočkim predmetima, a i nekim drugim, znaju trajati po godinu dana, pa i duže, jer je uhodana praksa da se prvo skupe svi mogući materijalni i personalni dokazi, prije no što se s tim dokazima suoče potencijalni osumnjičenici.

Stoga sigurno stvar nije puno drugačija ni u ovoj situaciji, tim više što je Mamić svojim optužbama uzdrmao same temelje pravosudne vlasti u Hrvatskoj, pa se ozbiljne optužbe trebaju ozbiljno i istražiti. A što se tiče sticka kojeg je Mamić, kako je kazao, dostavio DORH-u-u te određenom broju zagrebačkih odvjetnika, kako se neslužbeno doznaje na njemu nema baš tako čvrstih dokaza kako je Mamić to javno prezentirao. Konkretnije, na njemu je njegova izjava u kojoj je navedeno ono što je javno iznio na konferenciji za medije – gdje se, kada, kako i zašto sastajao sa spomenutim sucima. Neslužbeno se doznaje da je u toj izjavi govorio i o mitu koje im je navodno dao, no spominjao je samo suce Županijskog suda u Osijeku. Drugim riječima nije spomenuo Đuru Sessu i Nedjeljka Bobana, koje je spominjao u svom javnom istupu na konferenciji za medije u Mostaru.


Nadalje, neslužbeno se doznaje da je priložio i fotografije iz Dinamove lože s pojedinih utakmica, no to da je netko nazočio nekoj utakmici, samo po sebi nije kazneno djelo, a prozvani suci, koji su nakon konferencije za medije negirali Mamićeve navode i optužbe, i ne spore da su išli na Dinamove utakmice.

USKOK će s ovom pričom bez sumnje imati pune ruke posla, a neke Mamićeve navode relativno je lako provjeriti, dok će s drugima to biti znatno teže. Primjerice njegove navode da je osječkim sucima plaćao ljetovanja po hrvatskim hotelima, lako je provjeriti ako se zna točno vrijeme i mjesto ljetovanja jer se hotelski gosti, kao i plaćanje računa evidentiraju. Osim toga, za to vjerojatno postoje i svjedoci koji su onda spomenute suce i Mamića, vidjeli ili nisu vidjeli u tim hotelima. Puno teže će biti provjeriti njegove navode da je nekim od sudaca plaćao i boravke u Dubaiju jer se ti podaci moraju tražiti preko međunarodne pravne pomoći, a to je procedura koja može potrajati i mjesecima.

Je li Barišić oštetio Siemens?

Osim spomenutih sudaca, Mamić je u pravne probleme potencijalno uvalio i Mirka Barišića, predsjednika GNK Dinamo jer je kazao da je “Barišić kao predsjednik uprave Siemensa upumpavao novac Siemensa u Dinamo”. E sad, s obzirom na to da Siemens nije Barišićeva privatna tvrtka, netko bi ga mogao pitati kako je on to, barem kako Mamić tvrdi, Siemensov novac i zbog čega upumpavao u Dinamo. Takva pitanja, ako ih netko postavi, na koncu bi ponovo mogla dovesti do nekih izvida ili istraga poslovanja GNK Dinamo pa i Siemensa.


Problemi za Modrića i Lovrena

Cijela priča opet bi mogla biti nezgodna i za nogometne zvijezde Luku Modrića i Dejana Lovrena. Njih su dvojica svjedočila na suđenju Mamiću i drugima, a kako su na glavnoj raspravi znatno mijenjali iskaze iz istrage, “zaradili” su optužnice za davanje lažnog iskaza. No te optužnice su u siječnju 2019. odbačene jer je Općinski kazneni sud u Zagrebu smatrao da su na neki način preuranjene. Odnosno da u situaciji dok postupak protiv Mamića i ostalih nije pravomoćno okončan, ne postoje dokazi koji dokazuju da su Modrić i Lovren svjesno lagali, odnosno mijenjali iskaze iz istrage, kako bi pogodovali Mamiću. Ta se situacija sad promijenila, jer je prvostupanjski sud u obrazloženju presude naveo da je reprezentativni dvojac na sudu lagao, čemu je Vrhovni sud dao za pravo, jer je odbacio navode Mamićeve žalbe koji su se odnosili na to. Pa bi se Modrić i Lovren mogli naći na optuženičkoj klupi. ODO Zagreb čeka da im se dostavi odluka Vrhovnog suda, nakon čega će odlučiti hoće li protiv igrača opet biti pokrenut kazneni postupak zbog davanja lažnog iskaza.

 

Za očekivati je da će kada se svi Mamićevi navodi provjere, te kada se utvrdi jesu li istiniti, na red doći i razgovori s mogućim svjedocima, a na koncu vjerojatno i s prozvanim sucima. Mamić sigurno nije o tome razmišljao, no svojim bombastičnim optužbama je i sebe uvalio u nove pravne probleme, jer je višestruko javno priznao da je nekome dao nemalo mito. A to vrlo vjerojatno znači, da će se u slučaju da izvidi koji se sada provode, dovedu do nečeg konkretnog, ponovo naći u poziciji osumnjičenika jer je davanje mita kao i primanje mita kazneno djelo. Ako se to dogodi, Hrvatska će ponovo od BiH moći tražiti njegovo izručenje, zbog kaznenog djela, koje postoji i u hrvatskom i u BiH zakonu, pa je pitanje bi li Mamić u tom slučaju izručenje mogao izbjeći bez obzira na to što ima i BiH državljanstvo.


Saborska oporba traži izvide

Saborski zastupnici poručili su u srijedu da bi Državno odvjetništvo (DORH) moralo ispitati teške optužbe koje je Zdravko Mamić, osuđen na 6,5 godina zatvora, iznio na račun predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse i osječkih sudaca koje je optužio za korupciju.

HDZ-ov Branko Bačić ocijenio je da je riječ o iznimno teškim optužbama i kvalifikacijama. “Treba uzeti u obzir da dolaze od pravomoćno osuđene osobe, ali neovisno o tome, sve te optužbe treba detaljno ispitati. Koliko je poznato, Mamić je sve te optužbe dostavio DORH-u i očekujem da se ispitaju sve te okolnosti. No, DORH je neovisno tijelo i mi ne možemo utjecati ni na dinamiku postupka ispitivanja takvih optužbi”, izjavio je novinarima u Saboru.S obzirom  da se radi o optužbama prema najvišim dužnosnicima sudbene vlasti, Bačić je kazao kako vjeruje da hrvatsku javnost interesira opravdanost ili neopravdanost “takvih groznih optužbi” pa, “ne radeći nikakav pritisak kao član predstavničkog tijela”, očekuje da DORH što prije izvijesti javnost o rezultatima izvida.

Bačić: Na ovakvim slučajevima se gradi slika o hrvatskom sudstvu

Dodao je da se zalažu da se rad hrvatskog pravosuđa učini što je moguće transparentnijim i poboljša rad hrvatskih sudova. “Određeni napredak postoji, no, na ovakvim slučajevima se gradi slika o hrvatskom sudstvu. Zato mislim da je u najvećem interesu prozvanih sudaca koje je Mamić optužio da se ispitaju sve okolnosti i da se sve raščisti”, smatra Bačić.

Arsen Bauk iz SDP-a ističe da Mamićeve optužbe na račun određenih pravosudnih dužnosnika zaslužuju da ih se istraži i da se utvrdi istina. “To bi svakako povećalo povjerenje u pravosuđe ako se te optužbe otklone ili, pak, ako se potvrde onda sankcijama za dužnosnike o kojima je riječ. Druga stvar je što je Mamić strana u postupku i pokušava svoju poziciju učiniti boljom”, napomenuo je.

“Što se tiče političke scene, sada se opet aktualizira ono naše istražno povjerenstvo kojim smo željeli ukazati na određenu vrstu političkog i parapolitičkog utjecaja na pravosuđe. Za društvo bi bilo dobro da je to povjerenstvo počelo s radom, no, nažalost, parlamentarna većina to nije prihvatila pa smo ostali uskraćeni za mnoge odgovore na pitanja koje je jučer i Mamić potaknuo”, rekao je Bauk. Smatra da će DORH utvrditi istinu, kakva god ona bila, a založio se i da se sjednice Državnog sudbenog vijeća (DSV) ubuduće održavaju u Saboru i budu javne.

Benčić: Naše povjerenje u pravosudni sustav ne može biti čvrsto

Sandra Benčić iz Možemo poražavajućim za hrvatsko sudstvo i društvo karakterizira činjenicu da netko tko je osuđen kao kriminalac na takav način može optuživati i tvrditi da ima dokaze da je podmićivao doslovno vrh pravosudne vlasti.

“To je za mene dno pravosuđa. Mada se iskreno nadam da tome nije tako, na žalost, naše povjerenje u pravosudni sustav ne može biti čvrsto. Valja reći da je u pitanju predsjednik Vrhovnog suda koji kontinuirano napada bilo koji oblik kritike pravosudnog sustava i da je Đuro Sessa organizirao okrugli stol na temu je li uopće primjereno raditi istraživanja javnog mnijenja o njihovom povjerenju u pravosuđe jer da zapravo to pridonosi nepovjerenju u pravosuđe. Znači, mi građani koji imamo sumnje kako su se donosile određene presude smo krivi zbog nepovjerenja u pravosuđe, a ne, primjerice, činjenica da predsjednika Vrhovnog suda jedan kriminalac može dovoditi u situaciju sumnje da je počinio koruptivna kaznena djela”, istaknula je.

Benčić smatra da DORH apsolutno treba ispitati Mamićeve navode jer ih on ne iznosi tek sada i dodaje da ne znači da je to što je rekao točno, ali državne institucije trebaju reagirati kada se vrh bilo koje vlasti optužuje za vrlo ozbiljna koruptivna djela.

Zastupnica Centra Dalija Orešković poručila je da navodi Zdravka Mamića o korumpiranim sucima ne smiju ostati neistraženi i nekažnjeni, jer naši građani imaju pravo na pošteno pravosuđe. “Institucije moraju u najhitnijem roku ili iz sustava odstraniti korumpirane suce ili sprati ljagu s njihovog imena i ugleda”, rekla je Orešković. (nacional.hr)

 


HIC.hr
foto:arhiva
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre