ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


 

 

 


17.srpnja 2015.
GOSPODARSTVO:INVESTICIJE
Vlada gradnju LNG terminala na Krku proglasila strateškim projektom.

LNG terminal Krk

Gradnja LNG terminala strateški je projekt ne samo za Hrvatsku nego i cijelu Europsku uniju, izjavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić. 

"Mi smo taj projekt proglasili strateškim zato što je on zaista postao strateškim za cijelu Europsku uniju u smislu energetske sigurnosti", rekao je Grčić te dodao da se odlukom Vlade o proglašavanju LNG terminala na Krku strateškim projektom za RH ubrzava procedura pripreme toga projekta.
"S ovime će ishođenje lokacijske i građevinske dozvole teći brže, a paralaleno se radi projektna dokumentacija i istraživanje tržišta odnosno potencijalnih korisnika plina s terminala
", kaže Grčić.

Vlada je u četvrtak proglasila gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, procijenjene vrijednosti 600 milijuna eura, strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Zakonom o strateškim investicijskim projektima omogućuje se da svi službeni postupci postaju žurni i imaju najviši prioritet. LNG terminal je bitan za gospodarski rast i razvoj Hrvatske, doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan utjecaj na okolnu industriju. Projekt je usklađen i sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske,stoji na Vladinoj interemnstskoj stranici.

Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura. LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti.

U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine. Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi on, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.

"Investitori u gradnju bit će, uz hrvatsku državu, potencijalni privatni partner ili partneri koji bi se trebali pronaći na javnom natječaju", dodaje Grčić.

Na pitanje kako to da do sada imamo svega četiri proglašena strateška projekta, a 12 na listi čekanja, odgovorio je da je svih tih ukupno 16 projekata prošlo Vladino povjerenstvo za strateške projekte i da su oni već na listi strateških projekata, a da prije proglašenja treba odraditi "kompletnu proceduru".

Kao i ministar financija Boris Lalovac, potpredsjednik Grčić tvrdi da Hrvatska neće biti izložena financijskom trošku zbog pomoći Grčkoj. "Svakako, takve eventualne nove obveze bile bi u ovom trenutku nepotrebno opterećenje za hrvatski proračun. Ono što je sada u tijeku, neće opteretiti proračun, barem kako sada stvari stoji jer će problem (Grčke) biti riješen na razini Europske središnje banke i europskog proračuna", kazao je Grčić. 


hic.hr
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre