ADRESAR HRVATA IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


14.listopada 2015.
ODLUKA VLADE O JEDNOKRATNOJ ISPLATI UMIROVLJENICIMA
Umirovljenicima s najmanjim primanjima najveća božičnica

Vlada RH će na današnjoj sjednici donijeti odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima iz sredstava koja pripadaju Republici Hrvatskoj kao članu Umirovljeničkog fonda (božićnica za umirovljenike).

Umirovljenicima s mirovinom većom od 3000 kuna isplatit će se po 100 kuna, s mirovinom do 1000 kuna najveća božičnica u iznosu 325 kuna. U emisiji RTL Danas, ranije je spomenut iznos od 195 milijuna kuna, potreban da se umirolvjenicima isplate božićnice, a koji će se namaknuti iz sredstava preostalih u Umirovljeničkom fondu. U emisiji je također istaknuto kako je božićnice umirovljenicima zadnji dijelio bivši premier  Ivo Sanader u predizborno vrijeme, 2007. godine. Tada su božićnice umirovljenicima iznosile i do 500 kuna.


Vlada bi na sjednici, među ostalim, trebala odobriti i sredstva iz proračunske zalihe za podmirenje troškova zbrinjavanja izbjeglica Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, i to 4.018.508 kuna MUP-u te 3.734.137 kuna DUZS-u

Prema pisanju vecernjeg lista HRT će odobriti upola manji iznos pristojbe umirovljenicima s mirovinom do 1500 kuna ako su evidentirani kao obveznici te pristojbe i redovito ju plaćaju ..


Špika: Vlada se ruga umirovljenicima

Predsjednik bloka "Umirovljenici zajedno" Milivoj Špika ocijenio je vladin prijedlog o isplati božićnica umirovljenicima ruganjem umirovljeničkoj populaciji.

"To je jedno veliko ruganje umirovljenicima. Predlagatelji očito misle da su umirovljenici retardirane osobe koje su u stanju prodati se za 100 ili 200 kuna. Ako su imali dobru volju pomoći socijalno ugroženoj kategoriji, onda su to mogli i prošle i pretprošle godine. Dva mjeseca prije isteka mandata aktualne Vlade, služiti se ovim je ruganje kompletnoj hrvatskoj i umirovljeničkoj populaciji", izjavio je Špika pred zgradom Vlade.

Istaknuo je da isplata božićnica umirovljenicima nema nikakve veze sa socijalnom osjetljivošću ili empatijom prema umirovljenicima.

"Radi se o sredstvima koja su trabala biti isplaćena kao povrat duga umirovljenicima. Oni sada otimaju nekome odštetu, nečije vlasništvo, da bi usrećili umirovljenike, i to na način da nisu donijeli apsolutno nikakve kriterije tako da umirovljenici ne znaju na što i koliko mogu računati s obzirom na mirovinski cenzus", kazao je Špika.hrt.hr /danas.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre