ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

 

 

 


01.srpnja 2015.
USKORO ODLUKA O RAZRIJEŠENJU
Vlada s predsjednicom dogovorila smjenu šefa vojne obavještajne službe.

Milanović i Kolinda
fotografija iz arhiva : Milanović i Kolinda Grabar Kitarović (zatopljenje međusobnih odnosa)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović ovih će dana donijeti odluku o razrješenju ravnatelja Vojno-sigurnosne agencije (VSOA) generala Zlatka Klanca, doznaje Jutarnji list. Ta informacija potvrđena je iz Vladinih i vojnih krugova. Kako doznajemo, to je predložio ministar obrane Ante Kotromanović.


Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, predsjednica i premijer supotpisuju odluku o razrješenju ravnatelja VSOA-e, a odluku o razrješenju ovih bi dana trebalo potpisati dvoje državnih čelnika, piše jutarnji.hr
Ministar obrane je, sukladno Zakonu, predsjednici i premijeru predložio brigadnog generala Ivicu Kindera, pročelnika vojnog kabineta u Uredu predsjednice, za novog ravnatelja VSOA-e. Predsjednica i premijer složili su se s tim prijedlogom i uskoro će ga uputiti saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji će članovi obaviti razgovor s Kinderom. General Klanac je, prema izvorima jutarnjeg lista, nakon informacije o smjeni otišao na bolovanje. No, sugovornici jutarnjeg lista tvrde, nakon razrješenja Klanac će ostati u vojnom sustavu i biti postavljen na neku drugu dužnost.

Imenovan 2012.

General Klanac na mjesto ravnatelja VSOA-e imenovan je 2012. godine na mandat od četiri godine. Kako doznajemo, u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru već su dulje nezadovoljni radom generala Klanca. Kao razloge smjene naši sugovornici navode činjenicu da Klanac nije proveo promjene u radu Agencije nakon što su njezini bivši čelnici generali Darko Grdić i Ognjen Preost smijenjeni zbog optužbe USKOK-a za pronevjeru najmanje pet milijuna kuna. Očekivalo se da će “provjetriti” Agenciju od Grdićevih i Preostovih kadrova, ali to nije učinjeno.

Zamjera mu se da je 90 posto nabava provedeno pod oznakom tajnosti i nitko izvan VSOA-e nije imao nadzor nad time. Naši sugovornici tvrde da je tijekom Klančeva mandata povećan proračun za specijalne troškove, a rezultata nije bilo.

U vojnom sustavu konstantno je trajao sukob oko nadležnosti između ravnatelja Agencije s jedne i Glavnog stožera s druge strane.

Sukob unutar sustava

Naime, general Klanac tvrdio je da je odgovoran onima koji su ga imenovali, premijeru i predsjedniku države, a ne ministru obrane i načelniku Glavnog stožera iako je VSOA dio Ministarstva obrane. S obzirom na takvo tumačenje, ravnatelj Agencije bez konzultacija i traženja odobrenja donosio je odluke i odbijao davati tražene informacije ministru obrane i načelniku Glavnog stožera uz objašnjenje da je riječ o tajnim podacima. Primjerice, prilikom inzistiranja Klanca da se i u 2015. godini produlji ugovor između VSOA-e i privatne tvrtke vrijedan 3,5 milijuna kuna o iznajmljivanju satelitskih veza za potrebe Oružanih snaga u MORH-u su tražili na uvid ugovor iz 2014. godine.

Klanac je taj zahtjev odbio uz obrazloženje da ima oznaku tajnosti. Inzistiranje na produljenju tog ugovora također se smatra njegovim velikim propustom, s obzirom na to da su u Glavnom stožeru i MORH-u tvrdili kako su komunikacije s postrojbama u Afganistanu osigurane preko veza s NATO savezom i da nema potrebe za plaćanjem te usluge.

Također, ministru obrane nije predložio novi Pravilnik o unutarnjem redu Agencije iako je to trebao učiniti u roku šest mjeseci. Tako, primjerice, i nadalje u Agenciji svi zaposleni, uključujući i tajnice, imaju posebne ovlasti. U VSOA-i je veliki otpor izazvala i nedavna Uredba Vlade kojom je Agenciji oduzeto pravo samostalnog provođenja nabave za vlastite potrebe. Nabavu za VSOA-u sada realizira Sektor za nabavu MORH-a uz provođenje ograničenog postupka javne nabave koja do sada nikad nije provođena.

Izvještaj o propustima

Naši sugovornici naglašavaju da je veliki Klančev propust to što državni i vojni vrh nije imao nikakve informacije o tome da piloti akrobatske grupe Krila Oluje pregovaraju o napuštanju vojske i odlasku u inozemstvo.

Prema našim informacijama, unutar VSOA-e je obavljen unutarnji nadzor, a izvještaj je iznimno nepovoljan za Klanca jer se u njemu navode mnogobrojni propusti unutar Agencije.
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre