Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

 

 


13.ožujka 2015.
PREMIJER MILANOVIĆ NAJAVIO
Vlada diže ruke od plana davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Premijer Zoran Milanović na današnjem sastanku Kluba izvoznika u Koprivnici otkrio je kako Vlada diže ruke od plana davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

- Nakon što smo krenuli s idejom da se autoceste monetiziraju, reakcije su bile takve da se radi o rasprodaji. U redu, nećemo tako, nećemo uzeti tri milijarde eura i razdužiti se, smanjiti javni dug, novac od goriva usmjeriti u Hrvatske ceste. Platit ćemo uz 4 milijuna eura glavnice još i četiri i pol milijuna eura kamata. Tko normalan to radi? - kazao je Milanović.

Otkrio je kako će "u priču s autocestama" Vlada uključiti domaće mirovinske fondove, koji će ući u vlasništvo društva za upravljanje autocestama. Dionice toga društva također će se ponuditi građanima, ali premijer drži da tu neće biti velikoga interesa.

Milanović je također kazao kako će promjena Vladina plana imati utjecaja na likvidnost proračuna i na solventnost države.

- Je li to odgovorno ponašanje prema javnim financijama i javnoj imovini? Ja mislim da jest. Idemo na varijantu u kojoj ćemo dobiti nešto manje, ali priča će biti potpuno hrvatska - zaključio je on.

Odluku je danas komentirala  HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić "HDZ se slaže s odlukom o ukidanju monetizacije, no žalosno je da se toliko vremena izgubilo" , rekla je Maletić.

Podsjetimo, Milanović se dugo zalagao za monetizaciju autocesta, tvrdeći da bi time platili dug i uštedjeli golem novac. S druge strane, mnogi građani i udruge usprotivili su se tom planu. Pokrenuta je i inicijativa Ne damo naše autoceste koja je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.


Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić rekao je da bi se, ako se građani na referendumu izjasne protiv monetizacije, to moglo protumačiti i kao poruka njemu da ode. U razgovoru za Večernji list u prosincu rekao je da za monetizaciju ima bezuvjetnu podršku premijera.

"Nikad mi nije rekao da prekinem s tim", rekao je Hajdaš Dončić.


izvor: vecernji.hr/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre