Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

 

 


05.srpnja 2015.
ANALIZA RADA VLADE
Tri godine nas gulila u zadnjoj pred izbrore postala je darežljiva

Četverogodišnji mandat Vlade Zorana Milanovićapojednostavnjeno bismo mogli opisati kao tri godine lagana guljenja i jedne čašćenja. Iako to nije posve korektna ocjena rada koalicijske vlade, nije ni daleko od istine piše vecernji.hr.
Jer Vlada je prve tri godine vozila u drugoj brzini, projekti su išli sporo, od mnogih su odustali, a onda, kada se krajem prošle godine činilo da su se članovi Kukuriku koalicije predali i da samo čekaju da ih HDZ zamijeni na vlasti, Milanović se probudio i nekoliko njegovih ministara među kojima je najagilniji bio Boris Lalovac.

Franak kao prekretnica

Prvo su smanjili porez na plaće, a onda su na godinu dana zamrznuli tečaj švicarskog franka, što je olakšalo život građanima koji su stanove kupili kreditom vezanim uz tu valutu.

Građani su to prepoznali kao vrlo dobre poteze, što se jasno očitovalo u rastu rejtinga Vlade i SDP-a u
istraživanjima raspoloženja birača. Osokoljena tim "hitovima", Vlada je u javnost pustila još nekoliko – projekt otpisa dugova najsiromašnijim građanima nazvan "Novi početak", smanjenjem zateznih
kamata, sufinanciranjem energetske obnove kuća i zgrada i kupnje kućanskih aparata, sufinanciranjem kupnje udžbenika za učenike koji žive u socijalno ugroženim kućanstvima...

Rejting Vlade i SDP-a i dalje raste pa stoga ne čudi što iz Vlade svaki tjedan najave još poneki. "poklončić"Ako dobijemo još jedan mandat, opet ćemo ići u smanjenje poreza na dohodak, poručuju iz Vlade. A građane snube i najavom povoljne kupnje udjela u državnim poduzećima putem inicijalne javne ponude dionica HEP-a i tvrtke HAC-ONC.
Iako je većina poteza koji su povučeni unatrag šest-sedam mjeseci, baš kao i ovih koji se tek najavljuju, motivirana skorašnjim parlamentarnim izborima, to ne znači da je sve to čisto bacanje novca u bunar.
Dapače, Milanovićeva vlada je povukla – bez obzira na stvarne motive – nekoliko odličnih poteza, od kojih je smanjenje poreza na dohodak vjerojatno najbolji. Rezultati su očiti: radnici su zbog toga od početka godine u prosjeku zaradili stotinjak eura više nego lani, a znatno je porasla i osobna potrošnja.

Za mlade i starije

Velik uspjeh ostvarila je i mjera ministra rada Miranda Mrsića kojom je oslobodio plaćanja doprinosa poslodavce koji na neodređeno zaposle osobu mlađu od 30 godina.Zato Mrsić sada razmišlja da nešto slično napravi i za radnike starije od 50 godina. No, ima i prozirnih predizbornih poteza.
Eklatantan primjer je odluka Vlade da zagrebački aerodrom nazove po prvom predsjedniku Franji Tuđmanu.POTEZI ZA BOLJI ŽIVOT I ONE KOJI TAKO IZGLEDAJU

1. Za stalno zaposleno 18 tisuća mlađih od 30 godina

 Od početka ove godine svi poslodavci koji za stalno zaposle osobe mlađe od 30 godina oslobođeni su plaćanja 17,2 posto doprinosa. Porezne olakšice najavljuju se i za starije od 50 godina.

2.  Našlo se ipak novca za doplatak invalidima

Tek ovih dana novim se Zakonom o doplatku ispravila nepravda prema 1077 invalida starijih od 27 godina, koji su 2002. ostali bez 800-tinjak kuna doplatka. Odjednom ima novca za njih. 

3. Zagrebački aerodrom "Dr. Franjo Tuđman"

 Vlada je odlučila da će novu zagrebačku zračnu luku nazvati po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Teško je povjerovati da izbori nemaju ništa s tom odlukom. 

4. Zamrznut tečaj švicarca na 6,39

Zakonom je fiksiran tečaj CHF na 6,39 kuna za dužnike u švicarcu. Tečaj je fiksiran na godinu dana, a Milanović kaže da će to produžiti pobijedi li na predstojećim izborima.

5. Energetska obnova kuća, zgrada i škola

Vlada je ove godine velika sredstva osigurala za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, stambenih i javnih zgrada, za energetsku obnovu javnih vrtića i škola...

6. Najave o većim rodiljskim naknadama

Puštaju se signali o mogućem povećanju rodiljskih naknada za drugih šest mjeseci.

7. Inicijalne javne ponude državnih poduzeća 

 Planirajun inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica HEP-a i HAC-ONC-a u kojoj bi sudjelovali i građani. No IPO HEP-a bit će teško provesti do izbora, ali IPO HACONC-a dotad je ipak moguć. 

8. Građanima dvije milijarde kuna

Povišen neoporezivi dio plaća za 400 kuna, a stopom od 40% oporezuju se veće od 13.200 kuna. Najavili su još jedno smanjivanje poreza i ukidanje stope od 40%.

9.Gunja će do jeseni biti potpuno obnovljena

Prema planu do jeseni bi trebale biti obnovljene sve obiteljske kuće koje su oštećene/uništene u poplavama u Gunji. Obnavljaju se i ceste, komunalna infrastruktura, javni objekti...

10. Mlijeko jeftinije 50 lipa

 Od ovog mjeseca mlijeko i mliječni proizvodi trebali bi pojeftiniti za 50 lipa jer je ukinuta povratna naknada za te
proizvode donošenjem novog Pravilnika o ambalaži. 

11. Zatezne kamate srezane za četiri posto

Zatezne kamate za građane smanjene su sa 12,14 na 8,14 posto, a za tvrtke na 10,14 posto. Hrvatska više nije država s najvišim zateznim kamatama u EU.

12. Odobren oprost dugova po 11.700 zahtjeva

 U pet mjeseci provedbe mjere oprosta dugova građanima pod ovrhom odobreno je 11.700 zahtjeva. Najviše su oprostili teleoperatori pa je pitanje koliko je mjera socijalna.

13. Plaće radnicima u blokiranim tvrtkama 

Država će isplaćivati do tri minimalca radnicima u blokiranim tvrtkama. To predviđa novi zakon o osiguranju potraživanja radnika koji je Vlada uputila u Sabor. 

14. Natječaj za gradnju Pelješkog mosta raspisat će uoči izbora

Natječaj za gradnju Pelješkog mosta bit će raspisan u zadnjem kvartalu ove godine, ugovor će biti potpisan ili krajem ove ili početkom sljedeće godine, baš u vrijeme izbora. 

15. Za udžbenike siromašnima 18,5 mil. kuna

 Ministarstvo znanosti,obrazovanja i sporta sufinancirat će sa 50 posto siromašnim učenicima osnovnih i srednjih škola nabavu udžbenika. Ukupno će država za najmanje 26.000 korisnika u tu svrhu potrošiti ove godine oko 18,5 milijuna kuna. OD ČEGA SU U POSLIJEDNJE VRIJEME ODUSTALI

1. Umjesto novih, ostale stare pločice s grbom

 MUP je nakon javnog natječaja odabrao novi izgled registracijskih pločica za vozila. No nakon pritiska javnosti
zbog micanja hrvatskog grba, odustali su od toga. 

2. Propao plan davanja autocesta u koncesiju

 Vlada je počela pregovore s potencijalnim koncesionarima
autocesta, no zbog 500.000 potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju, odustalo se od tog projekta.

3. Odustali do skupljanja potpisa samo u uredima 

 Novim Zakonom o referendumu vladajući su htjeli ograničiti
skupljanje potpisa samo u uredima državne uprave. Odustali su i od toga nakon negativne reakcije javnosti. 

4. Ništa ni od spin offa, a ni od outsourcinga

Prvo su htjeli provesti outsourcing – vanjsko ugovoranje pratećih djelatnosti u javnim službama, a zatim spin off – izdvajanje tih službi u posebnu tvrtku. No od toga na kraju nije bilo ništa.

5. Privatnicima ipak teže do javnog novca

 Ministar zdravlja iznenada odustaje od hitne procedure za najvažnije zakone, kao i od ukidanja mreže javnozdravstvenih ustanova, zbog optužbi za privatizaciju javnog zdravstvaProblem Imunološkog zavoda , Vlada odbila ponudu Visia Croatice ?
Pročitajte emotivno pismo koje je Ivan Rude po tom pitanju uputio Vladi OVDJEizvor:vecernji.hr/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre