ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

 

 

 


24.lipnja 2015.
NA DANAŠNJOJ SJEDNICI
Usvojena izmjena Zakona o pismu i jeziku zbog ćirilice
Izmjenom zakona pripadnicima nacionalnih manjina zajamčena je sloboda izražavanja te služenje jezikom i pismom .

ZAGREB: Na današnjoj sjednici Vlade usvojene su izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina čime, kako je rekao ministar uprave Arsen Bauk, Vlada ispunjava zadaću koju je dobila od Ustavnog suda u kolovozu prošle godine.

Podsjetimo, Ustavni je sud tada zabranio referendum o ćirilici u Vukovaru te odredio da je Vlada dužna u roku od jedne godine uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode ili opstruiraju provedbu obveza iz tog zakona. Predloženo je da se u tom slučaju predstavničko tijelo raspusti i imenuje povjerenik, rekao je Bauk. Izmjenom zakona pripadnicima nacionalnih manjina zajamčena je sloboda izražavanja te služenje jezikom i pismom.

Bauk je rekao da je po dosadašnjoj praksi za usvajanje ovih izmjena u Saboru potrebna dvotrećinska većina, a premijer Zoran Milanović rekao je da je to većina koju, "pod navodnicima", njihova koalicija ne kontrolira.
To je poruka javnosti, političkim partnerima i opoziciji. Dakle, ovo ne možemo sami promijeniti - poručio je Milanović.

Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Ministar turizma Darko Lorencin rekao je da su među bitnim novinama uvođenje minimalnog radnog vremena ugostiteljskih objekata, s time da se omogućava jedinicama lokalne samouprave da odrede i dulje radno vrijeme na svom području, a uvode se i veći iznosi za ponavljanje prekršaja te smanjuju iznosi koji se mogu izreći na mjestu prekršaja. Lorencin je rekao da cilj nije kažnjavanje, već poboljšavanje djelatnosti. 

Usvojen je i prijedlog odluke o načinu čuvanja matičnih serija virusa koje je proizveo Imunološki zavod, prema čemu će te viruse čuvati sam Imunološki zavod. Također je usvojen Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Ministar Mirando Mrsić rekao je da se zakonom bolje štite prava radnika te da će Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja radnicima osigurati minimalnu plaću tijekom tri mjeseca.

Slijedom odluke o smanjenju broja državnih agencija osniva se Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, koja će zamijeniti Agenciju za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode. Time će se, kako je rekao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, u poslovanju uštedjeti više od 2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

izravni prijenos sjednicevecernji.hr/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre