Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

 

 

HRVATSKI SPOMENAR

21. VELJAČE-- 29. VELJAČE


Dogodilo se 21. veljače

1990.
- Na Kosovu uveden policijski sat.

1991.
- Sabor Republike Hrvatske odlučio da se na teritoriju Republike Hrvatske ne može primijeniti niti jedan zakon, propis ili akt, kao ni jedna odredba saveznog Ustava ako bi to narušavalo njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.
- Predsjednik Republike Hrvatske i Sabor ovlašteni da bez njihove suglasnosti savezni organi ne mogu u Hrvatskoj utvrditi postojanje izvanrednih prilike, izvanrednog stanja ili narediti upotrebu oružane sile u miru.

1992.
- Ruski Generalni konzulat obavijestio Ministarstvo inozemnih poslova Hrvatske da za putovanje naših građana u Rusku Federaciju važe hrvatske putovnice.
- Hrvatska vlada zahtijeva od svih međunarodnih subjekata puno poštovanje mišljenja arbitražne komisije Mirovne konferencije, prema kojem se granice Republike Hrvatske smatraju državnim granicama, prema međunarodnom javnom pravu.
- Javno tužiteljstvo Osijek podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv 60 osoba koje su sudjelovale u ratu protiv Hrvatske.
- U Dubrovniku ubijeno više od 120 nevinih ljudi, uglavnom civila, još 600 ranjeno, 30 000 ljudi je u progonstvu. Uništena su i mnoga kulturna dobra.
- Pismo Helsinki Watcha Miloševiću i Adžiću: "PRESTANITE UBIJATI HRVATE!"

1993.
- U zajedničkoj izjavi za tisak u Zagrebu predsjednici Hrvatske i Turske, dr. Tuđman i Ozal, dali punu podršku novoj američkoj inicijativi za Bosnu i Hercegovinu, te pozvali Hrvate i Muslimane u BiH da prestanu s nesuglasicama i da se uključe u zajedničke redove protiv srpske agresije.
- Premda se upotreba oružja plavim snagama veže uz samoobranu, između redaka Rezolucije 807 može se očitati "peace making", rekao u intervjuu za "Večernji list" veleposlanik Republike Hrvatske u UN dr. Mario Nobilo.
- Međunarodna Helsinška federacija za ljudska prava (IHF) na godišnjoj skupštini u Ljubljani primila u svoje redove Hrvatski helsinški odbor.

1994.
- Američki predsjednik Bill Clinton poručio da će se SAD suprotstaviti svakom kršenju primirja u Sarajevu, ali da "zasad zračni napadi na srpske položaje oko Sarajeva nisu potrebni".
- Na sjednici Komisije za ljudska prava u Ženevi hrvatski veleposlanik dr. Miomir Žužul izvijestio prisutne da Hrvatska traži 7.600 nestali osoba.
- Srpska vojska nastavlja sa žestokim artiljerijskim napadima na Bihać i Cazin.
- U Krivom Putu, uz najveće vojne počasti, pokopan pukovnik Hrvatske vojske Damir Tomljanović Gavran, legenda među hrvatskim "tigrovima", braneći domovinu na Velebitu, kod Tulovih greda.
- Specijalni izaslanik predsjednika Clintona Charles Redman na konferenciji za novinare u Zagrebu, poslije sastanka s dr. Tuđmanom i dr. Granićem, istaknu da je Hrvatska ključni partner u pregovorima o Bosni i Hercegovini.
- O srpskim zločinima nad Hrvatima Voćina 1991. godine za beogradski tjednik "Vreme" vrlo uvjerljivo govorili Srbi iz tog sela.

1995.
- U Zagrebu razgovarali predsjednik Tuđman i potpredsjednik Europske komisije Hans van den Broek o suradnji Hrvatske i EU-a. Poslije razgovora potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, Mate Granića i povjerenik Komisije Europske unije Hansa van den Broeka, predstavnika EU-a rekao novinarima da je vrlo važno priznanje Hrvatske u njezinim međunarodno priznatim granicama od strane Srbije i tripartitni summit za koji je Francuska dala inicijativu.
- Pobunjeni Srbi nastavljaju svojatati sisačko predgrađe Caprag, u kojem su Željezara i Rafinerija, te bi naplaćivali poreze i doprinose od Siska, što je na hrvatskoj strani izazvalo - smijeh.
- Stalni narodni sud u Bernu osudio etničko čišćenje u BiH, ocijenivši posebice da su Muslimani žrtve sustavno provedenih ratnih zločina.
- Miloševićevo odbijanje francuskog plana, koji je u međuvremenu dobio žig Europske unije i kontaktne skupine, Pariz smatra Miloševićevim podizanjem cijene kako bi što više dobio od Zapada, a na što ga je nagovorio ruski ministar Kozirev u Beogradu.

1996.
- Izbjeglice iz republike srpske, koji su u Srbiji, trebaju se vratiti na teritorij RS i očekujemo da rukovodstvo RS pozove svoj narod natrag, stajalište srbijanske vlade.

Dogodilo se 22. veljače

1990.
- Predsjednik Sabora SR Hrvatske dr. Anđelko Runjić donio odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Sabor SR Hrvatske.

1992.
- Njemački vicekancelar i ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj.
- Policijska uprava u Sisku raspolaže dijelom podataka da su ruske novinare Viktora Nagina i Genadija Kurinova ubili pobunjeni hrvatski Srbi u selu Panjani.
- Ni za jedan od slučajeva, koje u pismu predsjedniku Tuđmanu i u svom izvještaju navodi Helsinki Watch o navodnim zločinima Hrvata, ne postoje čvrsti činjenični dokazi već su oni utemeljeni na neprovjerenim iskazima pojedinaca, stoji u pismu Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava.
- Zbog neproizvedenog plina i nafte na više od 80 naftnih bušotina na području okupiranog Đeletovca, INA - Naftaplin izgubio 40-50 milijuna maraka.

1993.
- Vijeće sigurnosti UN osniva po prvi put u povijesti Međunarodni sud za ratna zlodjela na prostoru bivše Jugoslavije, koji će suditi osobama optuženim za teška kršenja humanitarnog prava.
- Republika Hrvatska i Republika Ghana uspostavile diplomatske odnose na razini ambasada.
- Nastavlja se etničko čišćenje Hrvata u Vojvodini, javljaju iz Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Vojvodine u Zagrebu.
- U Zagrebu promovirano hrvatsko izdanje knjige Ivana Marijana Tomića "Čija je Bosna i Hercegovina?", izdane u Londonu 1990. na engleskom jeziku.
- Njemačke zrakoplovne snage uspostavile iz Ancone ponovno zračni most do Sarajeva.

1994.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima vjerodajnice novog veleposlanika Republike Italije u Republici Hrvatskoj Paola Pense.
- Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Beču gospodin Tsoyoshi Kurokawa predao predsjedniku Tuđmanu vjerodajnice i prenio poruku Njegova Veličanstva japanskog cara.
- U Mostaru se primirje uglavnom poštuje, nakon što je prije pet dana jednostrano proglašeno od strane HVO-a.
- Odgođen sastanak u Zagrebu vojnih zapovjednika HVO-a i Armije BiH Ante Rosso i Rasima Delića, priopćio UNPROFOR.
- Posebni izvjestitelj UN za ljudska prava na području bivše Jugoslavije Tadeusz Mazowiecki, u svom najnovijem izvješću, naveo da je međunarodna zajednica tolerirala teška kršenja ljudskih prava i humanitarnih zakona u BiH i na području bivše Jugoslavije.

1995.
- Auto-cestom Zagreb-Lipovac promet traje već dva mjeseca.
- Karadžić i Martić sastavili zajedničko "vrhovno vijeće obrane", što bi značilo da će pobunjeni hrvatski Srbi vojno pomagati bosanskim Srbima i obratno.
- Hrvatski biskupi izjasnili se za odlazak UNPROFOR-a, jer ne pomaže povratak izbjeglih i prognanih u njihove domove.

1996.
- Predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović, zbog srčanih smetnji, smješten u sarajevsku bolnicu.
- Ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić završio je dvodnevni posjet Albaniji.

Dogodilo se 23. veljače

1990.
- Prvak Hrvatskog socijalno liberalnog saveza Slavko Goldstein potvrdio istinitom informaciju o stvaranju demokratske koalicije, snažnog stranačkog predizbornog saveza koji želi izbornu pobjedu, a činit će ga: HSLS, HDS, SDSH, HKDS i izvanstranački prvaci Savka Dabčević-Kučar, Miko Tripalo, Srećko Bijelić i Dragutin Haramija.

1992.
- 'Ostvarenje suverene i samostalne hrvatske države djelo je čitavog hrvatskog naroda. Ali mi možemo s punim pravom ustvrditi: to je ostvareno pod programskim vodstvom HDZ-a.' - rekao dr. Franjo Tuđman na proslavi druge obljetnice Prvog sabora Hrvatske demokratske zajednice.
- U okupiranoj Petrinji minirana i srušena do temelja crkva Svetog Lovre.
- Prema izvješću Svjetskog udruženja za zaštitu životinja (WSPA), od sredine studenoga 1991. u ratu u Hrvatskoj ubijeno 18.809 grla stoke, 143.784 svinje, 4.809 ovaca i koza, 213 konja, te 854.700 komada peradi. Posebno se spominje pokolj 120 lipicanaca u ergeli Lipik.

1993.
- Američki predsjednik Clinton odlučio da se humanitarna pomoć opkoljenim Muslimanima u istočnoj Bosni dostavlja padobranima.
- Rezolucija 807 Vijeća sigurnosti pružit će više vremena za političke pregovore, a UNPROFOR-u u Hrvatskoj će omogućiti učinkovitiju zaštitu vojnika, kazao u intervjuu HINI glavni zapovjednik zaštitnih snaga UN na području bivše Jugoslavije indijski general Satish Nambiar.

1994.
- Izaslanstvo austrijskog parlamenta, na konferenciji za novinare u Zagrebu, izjavilo da nema tajnog dogovora između Hrvata i Srba o podjeli BiH.
- Uz nazočnost i posredovanje generala Jeana Cota i Michaela Rosea, u Zagrebu zapovjednici HVO-a i Armije BiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, potpisali sporazum o prekidu vatre, koji će stupiti na snagu 25. veljače.
- U zadarskom zaleđu najjači napadi srpskih terorista u posljednja tri mjeseca, ranjena jedna civilna osoba.
- Još uvijek traju natezanja UNPROFOR-a i srpskih pobunjenika oko nadzora mosta na Savi između Stare i Bosanske Gradiške, a UNPROFOR zatražio od NATO-a zračnu potporu kako bi Srbi napustili most koji su na silu zauzeli od nepalskih postrojbi UN.
- Srpska ratna pljačka u Hrvatskoj i BiH sve češća tema srbijanskih medija, a posebno pljačke visokih časnika bivše JNA.

1995.
- Američki veleposlanik u BiH Viktor Jakovich, u intervjuu za "Večernji list" istaknuo da više neće biti sukoba između Hrvata i Bošnjaka, da se mora pojačati pritisak na bosanske Srbe, te da nova Jugoslavija više nije moguća nikada, a za Beograd rekao da je prekršio gotovo svaki dogovor koji je potpisao.
"The New York Times", iz pera svog dopisnika Rogera Cohena, opisuje stanje u Zenici, posebice se osvrćući na nazočnost mudžahedina, koji izazivaju napetosti u bosanskom savezu Hrvata i Muslimana.
- "Srpski mediji odigrali su negativnu ulogu u ratovima u Hrvatskoj i BiH, izazivajući nacionalnu mržnju", piše u svom izvješću Tadeusz Mazowiecki o stanju javnih glasila na području bivše Jugoslavije.

1996.
- Srbi sami priznaju zločine koje su činili za vrijeme akcija hrvatskih snaga u Hrvatskoj i BiH.

Dogodilo se 24. veljače

1990.
- U dvorani "Vatrosalv Lisinski" u Zagrebu počeo dvodnevni Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice, na kojem sudjeluje oko dvije tisuće delegata iz zemlje i svijeta, predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman otvorio Sabor.
- U uvodnom izlaganju na Prvom općem saboru HDZ-a predsjednik Zajednice dr. Franjo Tuđman istaknuo da će HDZ stvoriti sve pretpostavke da bi hrvatski narod samostalno odlučivao o svojoj sudbini, imao pravo na samoodređenje I državnu suverenost.

1991.
Unatoč policijskoj zabrani, u centru Dalja okupilo se nekoliko tisuće Srba iz tog sela te okolnih mjesta na skupu podrške Predsjedništvu SFRJ i JNA, no bio je to samo "klasični" antihrvatske miting.

1992.
- Predsjednik Zaklade za ljudska prava američkog Kongresa David Phillips osudio zvjerstva srpskih trupa počinjena u ratu protiv Hrvatske i pozvao SAD da priznaju Republiku Hrvatsku.
- Ofenziva jugovojske i četnika na Skradin.
- Andrija Andabak i Josip Magdić, iz Nuštra, od rujna prošle godine do potpisivanja primirja 3. siječnja, uništili 27 neprijateljskih tenkova i 2 oklopna transportera.
- U Banja Luci proglašena tzv. republika srpska u BiH.

1993.
- U Zagrebu obilježena treća obljetnica Prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice.
- U Republici Hrvatskoj upisano 55 političkih organizacija, priopćeno iz Ministarstva pravosuđa i uprave.
- Dramatične vijesti o kritičnom položaju hrvatskih vojnika, tzv. "somoborske grupe", koji su već 13 mjeseci u zatvoru Okružnog suda u Somboru.
- Ruski predsjednik Jeljcin objelodanio svoja nečela za rješavanje rata u BiH. Plan ima osam točaka i apsolutna je podrška Vanceovoj i Owenovoj viziji budućeg ustrojstva i administrativne podjele BiH.
- Komisija UN za ljudska prava donijela dvije rezolucije o kršenju tih prava na području bivše Jugoslavije, u kojima je srpska strana oštro optužena kao glavni krivac.
- Bill Clinton i Boutros Ghali u Bijeloj kući postigli suglasnost o planu zračne operacije dopreme humanitarne pomoći za stanovnike Bosne "pod okriljem UN".

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, na prvoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a u Zagrebu, najavio potrebu dogovora s Muslimanima, jer to međunarodni čelnici preporučuju kao uvjet za pomoć pri rješavanju problema UNPA-zona u Hrvatskoj i otvaranje brojnih međunarodnih institucija.
- Ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granić govorio u Ženevi na redovitoj godišnjoj sjednici Komisije UN za ljudska prava i istaknuo da hrvatska Vlada ne odobrava niti je u njezinoj politici da na bilo koji način pridonosi stvaranju ozračja povoljnog za kršenje ljudskih prava, a među ostalim, vodi se istraga protiv 227 osoba osumnjičenih za terorizam i druga djela protivna humanitarnom pravu.
- U Mostaru već više od deset dana nitko nije poginuo.
- U Međugorju, na sastanku predstavnika Armije BiH i HVO-a, u prisutnosti predstavnika UNPROFOR-a, dogovorena zamjena 1.000 zatočenika.
- Muslimanske snage, samo dan prije stupanja na snagu primirja, nastavile žestok napad na Vitez i Uskoplje (Gornji Vakuf).
- Unatoč naredbi UNPROFOR-a, bosanski Srbi izvlače i prebacuju topove iz zabranjene u slobodnu zovu i time grubo krše ultimatum NATO-a.
- Glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu Bill Aikman priznao da još ima srpskih topova s posadama oko Sarajeva.

1995.
- Tridesetprvi ožujka vjerojatno će značiti samo formalni kraj mandata UNPROFOR-a. Niti će toga dana UNPROFOR nestati iz Hrvatske niti će Hrvatska toga dana krenuti u rješavanje problema okupiranih područja drugim sredstvima. Dramatičnost 31. ožujka vole pothranjivati oni koji žele zadržati status quo, rekao u intervjuu za "Večemji list" Miomir Žužul, hrvatski veleposlanik pri UN u Ženevi.
- EU nije sudjelovao u svečanom otvaranju mosta koji spaja hrvatske dijelove Mostara.
- Prvi hrvatski gardijski zdrug, elitna postrojba Hrvatske vojske, čiji pripadnici brane domovinu još od 1990. godine, u Rakitju kraj Zagreba proslavio prvu obljetnicu postojanja.
- Na sjednici Arhijerijskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini, kojom je predsjedao patrijarh srpski Pavle, bili prisutni i Radovan Karadžić i Milan Martić.

1996.
- U Zagrebu održana dvodnevna sjednica Glavnog odbora HDZ-a, na kojoj je dr. Tuđman naglasio: "Donošenjem odluka temeljem vlastitih prosudbi, oslobodili smo zemlju, pokrenuli oslobodilačke akcije u BiH i stvorili uvjete da postanemo regionalna sila, čimbenik bez kojeg se ne može."

Dogodilo se 25. veljače

1990.
- Prvi opći sabor HDZ-a završio dvodnevni rad tajnim glasovanjem dr. Franjo Tuđman, kao jedini kandidat, izabran sa 1382 glasa - od 1760 delegata s pravom glasa glasovalo je njih 1426.

1992.
- Svečanim činom, podizanjem hrvatske zastave, nekadašnja ratna luka jugomornarice i mornarički školski centar Lora kraj Splita i formalno ušli u sastav Hrvatske ratne mornarice.
- Kninski korpus JA iskoristio europske promatrače za evakuaciju vojarni, zatim prekinuo s njima sve veze.
- Četnici na novogradiškom ratištu uoči dolaska "plavih kaciga" skidaju kokarde i stavljaju petokrake.
- Hrvatska vlada donijela zaključak o prestanku statusa prognanika onim osobama čiji je povratak u mjesto sasvim siguran. Procjenjuje se da bi trećina prognanika mogla svojim kućama.
- Samoodređenje je Hrvatske za Europu, piše u "Vjesniku" dr. Franjo Tuđman.

1993.
- Trenutačno nam je najvažnije oslobađanje triju skupina zarobljenika - tzv. somborske grupe, kostajničke, u kojoj su ljudi zatočeni još od jeseni 1991., te jedne skupine s Manjače, rekao za "Večernji list" predsjednik Komisije za zarobljenike Republike Hrvatske Josip Kardum.
- Na područje Bihaća od početka rata do sredine siječnja o. g. stiglo 37.520 izbjeglica s okupiranih područja.
- Srbijanske teglenice blokirale Dunav, javio Reuter iz Bukurešta.
- Vijeće sigurnosti pozvalo vođe bosanski Hrvata, Muslimana i Srba da odmah nastave mirovne pregovore u Ujedinjenim narodima.

1994.
- Ministar Granić razgovarao u Washingtonu s bosanskim kolegom Silajdžićem pod pokroviteljstvom američkog ministra vanjskih poslova Warrena Christophera.
- Američki veleposlanik u Zagrebu Peter Galbraith otputovao u Washington na pregovore Hrvata i Muslimana, koji će razgovarati o prijedlogu stvaranja muslimansko-hrvatske zajednice u BiH, priopćeno iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.
- Srbi i dalje kontroliraju most preko Save između Stare i Bosanske Gradiške i odbijaju ga predati UNPROFOR-u, što više, prebacuju tenkove i topove na hrvatsku stranu.
- Nakon razgovora s Yasushijem Akashijem u Beogradu, predsjednik takozvane republike srpske Mile Martić naredio da se Srbi povuku s mosta na Savi i vrate ga pod kontrolu UNPROFOR-a 28. veljače.

1995.
- Na proslavi pete obljetnice održavanja Prvog općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice, u dvorani "Cibone" u Zagrebu govorio predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman, te istaknuo da je održavanje Prvog sabora HDZ-a 1990. godine bilo od povijesnog, sudbonosnog značenja, a Hrvatskoj demokratskoj zajednici, bez ikakve dvojbe, pripadaju najveće zasluge da je hrvatski narod mogao preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke.
- "Najveći dio slučajeva nestalih u Hrvatskoj je rezultat vrlo precizne, planirane i organizirane politike etničkog čišćenja koju su provodili JNA i paravojne snage poput Šešeljevih "bijelih orlova", Arkanovih "tigrova" i drugih, istaknuo u intervjuu za "Večernji list" dr. Manfred Nowak, profesor ustavnog prava u Beču i voditelj "specijalnih procesa" UN-a u Ženevi za traženje nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.
- Ministar vjera u tzv. republici srpskoj Dragan Davidović zabranio održavanje Bosansko-hercegovačke biskupske konferencije u Banjaluci.
- Traženje Beograda da se stvori "osovina" Atena - Beograd, ne dolazi u obzir, rekao grčki ministar obrane Gersasimos Arsenis u Sofiji.

1996.
- IFOR dogovorio evakuaciju bosanskih Srba koji ne žele živjeti u sarajevskim naseljima koja će doći pod vlast Federacije BiH.
- NATO priopćio kako će srpskim vojnim kamionima dopustiti da uđu u Sarajevo i pomognu u evakuaciji tisuća Srba koji odbijaju povjerovati u uvjeravanja da će pod muslimansko-hrvatskom vlašću moći sigurno živjeti.

Dogodilo se 26. veljače

1990.
- Dvodnevnim Općim saborom Hrvatske demokratske zajednica potvrdila da je najorganiziranija i najsnažnija nova samostalna politička stranka u Hrvatskoj, ali i da se "voli poigrati masovnim i opasnim ljudskim iracionalnostima", piše "Večernji list".
- Predsjednik CK SKH Ivica Račan, na konferenciji za novinare u Predsjedništvu CK SKH u Zagrebu, optužio HDZ kao "stranku opasnih namjera", ali nije zatražio njezinu zabranu.

1992.
- U Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske nije bilo diskriminacija, izjavio njegov ministar Ivan Vekić.
- Neprijateljske provokacije na šibensko-skradinskom bojištu prerasle u ofenzivu širih razmjera.
- Samozvani predsjednik nepostojeće općine Plaški Nikola Medaković priznao da je u okupiranom Saborskom za samo jedan dan razoreno 300 domaćinstava.
- Osamdeset hrvatskih obitelji i pojedinaca morali pobjeći iz sela Morovića kod Šida ostavljajući imovinu četnicima.
- Helsinki Watch uputio pismo Miloševiću i Adžiću u kojem upozorava na neprekidno narušavanje ljudskih prava na Kosovu i traži kažnjavanje ubojica i mučitelja.
- U Glamoču mučki ubijen hrvatski liječnik dr. Alojzije Kelava od srpskog rezervista jugovojske Pere Vrakele iz sela Halapići kod Glamoča.
- Lord Carrington smatra zahtjev Zagreba da se Albancima na Kosovu priznaju ista prava kao Srbima u Hrvatskoj nerealnim.

1993.
- Molitvenim "križnim putom" ulicama i središtem Osijeka nastavljena akcija hrvatskog humanitarnog foruma "Oslobođenje svih zarobljenika iz srpskih logora".
- U glavnom gradu Australije Canberri otvorena hrvatska ambasada.
- Od oko 17.000 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u obrovačkoj i benkovačkoj općini, računa se da ih tamo ima samo još oko 700, rečeno novinarima u Zadru.
- Hrvatski radio dosad zabranio osam UNPROFOR-ovih emisije, izjavila u Zagrebu novinarima UNPROFOR-ova glasnogovornica Shannon Boyd.
- Hrvatski branitelji odbili žestok napad četnika u zaleđu Vodica, nanijevši im težak poraz.
- Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica uputio u svijet dramatičan apet, u kome upozorava na potpunu obespravljenost, nezaštićenost i stradanja katoličkih vjernika i Katoličke crkve u Banjolučkoj biskupiji.
- Ako Srbi u Hrvatskoj nisu zadovoljni pravima koja im garantiramo Ustavom, Ustavnim zakonom i međunarodnim konvencijama koje smo potpisali, spremni smo razgovarati sa Srbijom i o većem stupnju prava za srpsku manjinu, ali na bazi reciprociteta, tako da Srbija dade ista takva prava Hrvatima u Srbiji, rekao za "Večernji list" potpredsjednik hrvatske Vlade i predsjednik Ureda za suradnju s UNPROFOR-om Ivan Milas.
- Predsjednik Clinton potpisao naredbu američkoj vojsci da počne isporuku humanitarne pomoći BiH padabranima.
- Šezdeset francuskih zastupnika različitih stranačkih pripadnosti potpisalo u Parizu peticiju za mir u Hrvatskoj.

1994.
- Glasnogovornica predsjednika Tuđmana Vesna Škare, u izjavi za BBC o hrvatsko-muslimanskim pregovorima u Washingtonu, naglasila da je Hrvatska za očuvanje BiH kao suverene države od tri jedinice - bosanske, hrvatske i srpske - a samo u slučaju da se Srbi priključe Srbiji, Muslimani i Hrvati bi u BiH sklopili federaciju i takva BiH tvorila bi konfederaciju s Hrvatskom.
- Na Drugom saboru Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata u Zagrebu javnim glasovanjem za predsjednika izabran Tomilav Merćep, protukandidat mu je bio dosadašnji predsjednik Zvonimir Trusić.
- Martić smijenio generala Kostu Novakovića s položaja "zapovjednika vojske RSK" i na njegovo mjesto postavio general-majora Milana Čelektića.
- Muslimanska vojska i dalje napada na hrvatske prostore u BiH, iako je jučer stupilo na snagu primirje koje su potpisali generali Roso i Delić.

1995.
"RAT ne zazivamo, ali poručujemo svima da je Hrvatska vojska sposobna osloboditi svaku stopu hrvatske zemlje", rekao u Varaždinu na obilježavanju druge obljetnice 7. gardijske brigade ministar obrane Gojko Šušak.
- Četnici iz istočne Hercegovine napali crte obrane na širem području Dubrovnika, na što je Hrvatska vojska uputila oštar prosvjed UNPROFOR-u.
- Uzaludni zahtjevi:prognanika Brodsko-posavske županije UNPROFOR-u da posjete svoja sela, jer je on i ovaj put potvrdio da bez pobunjenih Srba ne može ništa odlučiti:

1996.
U Splitu održan sastanak izaslanstva Vlade Republike Hrvatske s izaslanstvom Republike i Federacije BiH, a tom prigodom premijeri Zlatko Mateša i Hasan Muratović potpisali ugovore o gospodarskoj suradnji.
- Policijske snage Federacije BiH ušle u sarajevska predgrađa Rajlovac i Nedžariće, koja su dosad držali bosanski Srbi.
- U Mostaru počele raditi mješovite policijske ispostave, sastavljene od policajaca iz Hrvatske i Federacije BiH, te policajaca iz EU i istočnog i zapadnog dijela grada.

Dogodilo se 27. veljače

1991.
- U Bugojnu održan skup svih tijela Hrvatske demokratske zajednice BiH na kojem se iskristalizirao stav da BiH treba postati suverena država ravnopravnih naroda i narodnosti.
- Hrvatska odbila prihvatiti prijedlog saveznog budžeta za 1991. godinu te predložila da se minimalne zajedničke potrebe financiraju kotizacijom.

1992.
- Podneseno stotinjak krivičnih prijava protiv obrovačkih četnika.
- Nekadašnji načelnik centra državne sigurnosti u Karlovcu Milan Grba optužen za izvršenje ratnog zločina.
- Indijski general dr. Satish Nambiar zapovjednik je mirovnih snaga UN na prostoru bivše Jugoslavije, odluka je glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija.
- Uskoro će se osnovati Ured Europske zajednice u Zagrebu, izjavio ambasador Komisije EZ u Beogradu Marc Janssens.

1993.
- NATO zrakoplovi AWACS za zračno nadgledanje poduprijet će američku operaciju dostave humanitarne pomoći istočnoj Bosni iz zraka.

1994.
- Amerikanci na hrvatsko-muslimanskim pregovorima u Washingtonu insistiraju na miru i dogovoru po svaku cijenu.
- Predstavnici Hrvatske vojske i srpskih paravojnih jedinica s okupiranih dijelova Hrvatske potpisali, u nazočnosti predstavnika UNPROFOR-a, sporazum o primirju, koje se tim činom produžava do ponoći 31. ožujka.
- Tijekom vikenda zabilježeni jaki napadi muslimanske vojske na gotovo svim bojištima HR Herceg-Bosne.

1995.
- Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić govorio u Ženevi pred Komisijom UN za ljudska prava gdje je najavio novi model koji Hrvatska priprema, prema kojem bi se osoblje UNPROFOR-a iz Hrvatske povuklo sigurno i dostojanstveno, a bilo bi zamijenjeno posebnim snagama koje bi nadzirale hrvatsku međunarodno priznatu granicu i provedbu potpisanih sporazuma.
- Predsdjednik Republike Turske Suleyman Demirel doputovao u posjet Hrvatskoj.
- Glavni tajnik UN B.B. Ghali, nakon razgovora s predsjednikom Austrije Thomasom Klastilom, izjavio kako samo Zagreb zahtijeva povlačenje postrojbi UN do kraja ožujka, ali da će on nastojati da UNPROFOR ostane u Hrvatskoj.
- Vojsku tzv. SRJ sve češće potresaju skandali i brzopleta smjenjivanja generala.

1996.
- Iznošenjem dokaza protiv Milana Martića, Međunarodni sud u Den Haagu započeo ovogodišnje saslušavanje, a zaključak prvog dana da su ciljevi raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja prošle godine mogli biti isključivo civili.
- UN i službeno ukinuo ekonomske sankcije bosanskim Srbima, jer su ispunili obveze preuzete Daytonskim sporazumom.

Dogodilo se 28. veljače

1990.
- Reagirajući na sabor HDZ-a, Predsjedništvo SR Hrvatske zauzelo stajalište da je taj skup bio "atak na demokraciju", te zatražilo od Izvršnog vijeća Hrvatske da utvrdi je li na saboru prekršen Ustav i važeći zakoni.
- Predsjedništvo boraca Zagreba osudilo Opći sabor HDZ-a i ustvrdilo da "ono što Tuđman traži može dobiti jedino građanskim ratom".

1992.
- U zagrebačkoj policijskoj upravi uspjeli smo približno uskladiti nepovoljni omjer nacionalne pripadnosti djelatnika, koji je bio 1990. godine - 80 posto Srba prema 20 posto Hrvata, izjavio njezin načelnik Ante Devčić.
U Rijeci pokrenuta istraga protiv 40 osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u genocidu u Saborskom.
Podneseno 1.056 prijava za zločine protiv Republike Hrvatske na Baniji.
- Rat nije gotov dok cijela Hrvatska ne bude oslobođena, na to treba pripremiti hrvatske vojnike i pučanstvo, i ne treba imati iluzije da će UN riješiti naše probleme, izjavio Ivica Vrkić, pomoćnik zapovjednika Prve operativne zone.
- "Svi Hrvati iziđite na referendum o BiH", uputilo poziv Predsjedništvo HDZ BiH.
- Pripadnici četničkog odreda "Dušan Silni" natjerali zarobljene mještane Lovasa kod Šida na minska polja.

1993.
- Započela amerčka operacija dostave pomoći istočnoj Bosni iz zraka: za početak dva američka "herculesa" bacili milijun letaka i zatim se vratili u zračnu bazu Thein-Main u Njemačkoj.
- Četnici, nakon nekoliko napada teškim dalekometnim topovima, na Šibenik ispalili raketne projektile tipa "orkan" sa zabranjenim kasetnim punjenjem. Jedna osoba teže ranjena, više ih lakše, a materijalna šteta znatna.
- Pripadnici Armije BiH izazivaju u srednjoj Bosni nove incidente, koji mogu biti razlogom novih oružanih sukoba između Hrvata i Muslimana priopćeno s izvanredne sjednice HVO Hrvatske zajednice Herceg Bosna u Mostaru.
- Ako se u tzv. SR Jugoslaviji nastavi inflacija YU-dinara kao dosad, godišnja stopa inflacije dostići će fantastičnu brojku od milijun posto!
- Rusko oružje, uključujući i suvremene rakete, krijumčari se u Srbiju i na okupirana područja Hrvatske i BiH, temeljem tajnog ugovora od prije mjesec dana, tvrdi londonski "Observer" u ekskluzivnom izvješću iz Ženeve.
- Švedskog generala Larsa-Erica Wahlgrena imenovao u New Yorku glavni tajnik UN Boutros Ghali za zapovjednika UNPROFOR-a u privremenom razdoblju od 3. do 31. ožujka, kada istječe mandat UNPROFOR-u.

1994.
- Američki zrakoplovi, u redovnoj misiji nadzora štovanja zabrane letenja nad BiH, nakon dva upozorenja, srušili četiri od šest srpskih zrakoplova, kršitelja zračnog prostora.
- Napad zrakoplova NATO-a na srpske zrakoplove nad BiH smatramo odlučnošću europskih zemalja da se suprotstave srpskoj agresiji, ali i upletanju Rusije na tlo Balkana, izjavio hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u Tirani, gdje se nalazi u službenom posjetu.
- Potpiše li sporazum s Muslimanima, Hrvatska bi dobila konačnu integraciju UNPA područja, pola milijarde dolara od Svjetske banke, bila bi primljena u zapadne političke, obrambene i gospodarske saveze, rekao visoki dužnosnik State Departmenta, koji je želio ostati anoniman, dopisniku "Večernjeg lista" iz Washingtona Vladimiru Gossu.

1995.
Švedska tvrtka "Ericsson" kupila 49.07 posto dionica "Nikole Tesle".
- Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Sabora RH konstatirao da je plan Z-4 suprotan hrvatskom Ustavu, jer predviđa federalizaciju i konfederalizaciju Hrvatske, te kao takav je neprihvatljiv.
- "SR Jugoslavija" i Rusija potpisale ugovor o vojnoj suradnji, to je rezultat posjeta Moskvi jugoslavenskog ministra obrane Pavla Bulatovića i susreta s ruskim kolegom Pavelom Gračovom.

1996.
Britanski vojnici IFOR-a razmješteni u Banjoj Luci "četiri do pet puta" vidjeli Radovana Karadžića, no nisu ga ni pokušali uhititi, iako je za njim izdana međunarodna tjeralica, rekla glasnogovornica NATO-a u Sarajevu bojnica Carol Haig.

Dogodilo se 29. veljače

1992.
- Prvi dan referenduma za suverenu Bosnu i Hercegovinu, unatoč srpskim bombama i barikadama.
- Europski promatrači na Peručkoj brani ustanovili velika oštećenja.
- U Čanku kod Korenice obavljena ekshumacija žrtava četničkog zločina u prisutnosti predstavnika EZ.
U topničkom napadu jugovojske na Vinkovce poginule četiri a ranjeno devet osoba.
- Njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher zatražio od Srbije da poštuje granice i prava nacionalnih manjina.
- Zamjenik američkog ministra za inozemne poslove Lawrence Eagleburger najavljuje, u intervjuu dnevniku "USA Today", da bi SAD mogle uskoro priznati Hrvatsku i Sloveniju.
- Četnici opet pale Škabrnju, gore 24 hrvatske kuće.

1996.
- Ulaskom federalne policije u sarajevsku općinu Ilijaš Sarajevo deblokirano i povezano cestom sa srednjom Bosnom.
- Kako su daytonski pregovori privedeni kraju, govorio u svom oproštajnom govoru Richard Holbrooke: kada je na telefonski poziv Clintona Tuđman pristao na još jedan mali ustupak, a Milošević pristao na arbitražu oko Brčkog, Tuđman je vrlo uzbuđeno rekao: "Sada je čas. Sad ili nikada - potpišimo sporazum."

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Š Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre