HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

vijesti-svijet


zlatnici i srebrnjaci

11.srpnja 2020.
NIJE VIŠE MUZEJ
Aja Sofija iz crkve ponovo u džamiju

Aja Sofija


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je u petak 10.srpnja istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito. Državno je tursko vijeće jednoglasno glasovalo za promjenu statusa muzeja Aja Sofija u džamiju.

Crkva je prenamijenjena u muzej u prvim danima moderne sekularne turske države pod Mustafom Kemalom Ataturkom.
Erdogan najavio molitvu u đamiji

Prvi vjernici moći će se pomoliti u znamenitoj istanbulskoj Aji Sofiji već 24. srpnja, najavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što je ranije tijekom dana turski sud donio odluku o promjeni njezina statusa iz muzeja u džamiju.

Turski predsjednik kazao je da će skoro 1.500 godina staro povijesno zdanje, do sada pod zaštitom UNESCO-a kao svjetsko kulturno nasljeđe, ostati otvoreno muslimanima, kršćanima i strancima, no dodao je da Turska ima suvereno pravo preinačiti status Aje Sofije u džamiju te da će kritike koje joj stižu zbog tog poteza protumačiti kao napad na svoju neovisnost.

"Uz Božju volju,  svi ćemo se skupa naći na molitvi petkom 24. srpnja i otvoriti je (Aju Sofiju) za vjernike", kazao je Erdogan u televizijskom obraćanju naciji, u emotivnom govoru u kojem su dominirale nacionalističke i vjerske reference.
Po njegovim riječima, trebat će šest mjeseci kako bi se finalizirale pripreme da se zdanje, u kojem se nalaze i neki obnovljeni kršćanski simboli i mozaici, pripremi za prihvat pripadnika islamske vjere.

On je istaknuo kako je njegova vlada opredijeljena da zaštiti kulturno nasljeđe UNESCO-a na način da ga svatko, uključujući i muslimanske i kršćanske vjernike, može nastaviti posjećivati. Nije međutim kazao ništa detaljnije o planiranim pripremama.  

 


Reakcije iz svijeta


Američki State Department objavio je u petak da je "razočaran" odlukom turske vlade o promjeni statusa istanbulske Aje Sofije nakon što je turski predsjednik Erdogan obznanio da će to povijesno zdanje promijeniti status i iz muzeja biti pretvoreno u džamiju. 

"Shvaćamo da turska vlada ostaje privržena omogućiti pristup Aji Sofiji svim posjetiteljima, i radujemo se što ćemo čuti njezine planove za daljnje vođenje Aja Sofije kako bi se osiguralo da ona ostane dostupna bez prepreka za sve", naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je u petak da "na najoštriji način" osuđuje odluku Turske da Aju Sofiju pretvori iz muzeja u džamiju.

"To je izbor koji ljuti sve one koji priznaju to zdanje kao svjetsko kulturno nasljeđe. I naravno da on ne pogađa samo odnose Turske i Grčke, nego i njene odnose s Europskom unijom", navodi u priopćenju ured grčkog premijera.

UNESCO "jako žali" zbog odluke turskih vlasti, donesene bez prethodnog dijaloga, da izmijeni status Aje Sofije koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, rekla je u petak direktorica te organizacije.
Aja Sofija dio je povijesnih zona Istanbula upisana na popis svjetske baštine UNESCO-a", naglasila je direktorica organizacije Audrey Azoulay. Radi se o "remek djelu arhitekture i jedinstvenom svjedočanstvu susreta Europe i Azije kroz stoljeća. Njezin status muzeja predstavlja univerzalnost njezine baštine i od nje stvara snažan simbol dijaloga", nastavlja ona.

UNESCO poziva turske vlasti da bez odgode otvore dijalog. "Važno je izbjeći provedbu bilo kakve mjere koja ne bi bila prethodno raspravljena s UNESCO-om", rekao je Ernesto Ottone Ramirez, u UNESCO- zadužen za kulturu.

Udruga koja je pokrenula slučaj i pravnu bitku dugu 16 godina tvrdi da je Aja Sofija bila u vlasništvu osmanskog sultana Mehmeda II. koji je 1453. osvojio Istanbul, tadašnji Konstantinopol i pretvorio 900 godina staru bizantsku crkvu u džamiju. 

Erdogan, pobožni musliman, podržao je kampanju o prenamjeni prije prošlogodišnjih lokalnih izbora. 


Protiv je promjene statusa Muzeja Aja Sofija izjasnila prije Grčka, Ruska, Gruzijska pravoslavna Crkva, državni tajnik SAD-a Michael Richard Pompeo, ruska Državna duma (ruski Sabor) i dr. Crkva je Svete Mudrosti posvećena 27. listopada 537. godine uz prisutnost cara Justinijana I. (482.-565.) i patrijarha Menasa, a temelj je Crkve položen još 324. godine za vrijeme vladavine rimskoga cara Konstantina I. Velikoga (272.-337.).


Ruska pravoslavna crkva objavila je da žali što sud nije uzeo njezinu zabrinutost u obzir kad je donosio presudu i upozorila da bi odluka mogla dovesti do još većih podjela, izvijestila je novinska agencija TASS.

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu čije je sjedište u Istanbulu, rekao je da će presuda razočarati kršćane i "podijeliti" Istok i Zapad. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo i Grčka također su pozvali Tursku da za Aju Sofiju zadrži status muzeja. 

No turske skupine dugo su vodile kampanju za prenamjenu Aje Sofije, tvrdeći da bi to bolje odražavalo status Turske kao većinski muslimanske zemlje. 

EU izražava žaljenje zbog Erdoganove odluke.

Europska unija također je izrazila žaljenje, a njezin je šef diplomacije Josep Borrell rekao da je "presuda turskog Državnog vijeća da ukine jednu od ključnih odluka moderne Turske i odluka predsjednika Erdogana da stavi taj spomenik pod Upravu za vjerska pitanja vrijedna žaljenja".

U presudi, tursko Državno vijeće, najviši turski upravni sud u Ankari, kaže da je "zaključeno da je rješenjem nagodbe (Aja Sofija) dobila namjenu džamije i da je ilegalna njezina namjena izvan toga".

"Odluka vlade iz 1934. koja je okončala njezinu namjenu džamije i koja ju je definirala kao muzej, nije bila u skladu sa zakonima", ističe sud, referirajući se na edikt koji je potpisao Ataturk (jutarnji.hr)

 

Povijest crkve

Crkva je više od tisuću godina pripadala carigradskomu patrijarhu. Crkva Svete Mudrosti je za kršćane, poglavito za pravoslavce, zaista svetinja, jer baš u nju su došli tadanji srednjovjekovni veleposlanici kneza Vladimira I. (958.-1015.) s molbom o krštenju Rusije. U Crkvi su sačuvane zidne mozaične slike Isusa Krista, Majke Božje, Ivana Krstitelja, arkanđela Gabriela … U islamu su slike zabranjene u džamiji.

Aja Sofija2

Bizantski car Leon I. pred Kristom

29. svibnja 2020. godine na dan 567 obljetnice osmanskoga osvajanja Carigrada (Istanbula) u Crkvi je održano čitanje četrdeset osme sure Kurana Al-Fath ("Pobjeda") i molitva koja je prenosena na državnoj dalekovidnici pa i putem međumrežja, a turski je predsjednik sudjelovao toj procesiji video programa. Pored je Crkve sagrađena preslika u kojoj su projektirane virtualne i igrane scene zaposjedanja Carigrada, a ta je proslava završena pobjedničkim vatrometom. Pored Crkve Svete mudrosti muslimani imaju Plava džamija, a i u samoj Crkvi prostoriju gdje se mogu moliti i mole se. Uzgred budi rečeno da je nedavno u Nizozemskoj, u gradu Waalwijku zbog nedostataka financijskih sredstava zatvorena najveća katolička Crkva sv. Ivana Krstitelja koju planiraju pretvoriti u muzej.

Od 1935. godine Crkva ima status muzeja, a od 1985. godine je spomenik svjetske kulturne baštine Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Na veliku žalost osjećaji duševnoga bola milijuna kršćanskih vjernika pa i pozive ražličitih državnih i vjerskih ustanova nisu uzete u obzir. Ima tko šuti, ali i u našu kuću jednom može doći susjed pa kucajući na vrata reći da ju moramo napustiti zbog pretvaranja doma u neku drugu prostoriju.(Pripremio: Artur Bagdasarov)HIC.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre