Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr17.lipnja 2015.
AKTIVISTI S.O.S ZA JADRAN PRED HYPO CENTROM
Policija rastjerala novinare i aktiviste

aktivisti SOS za Jadran pred HYPO centrom

ZAGREB: Aktivisti koalicije udruga “S.O.S. za Jadran” danas su održali prosvjednu akciju u zagrebačkom Hypo centru za vrijeme održavanja 4. konferencije o energetskoj budućnosti Hrvatske. Dolazak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka na konferenciju popraćen je isticanjem višemetarskih transparenata sa zgrade Hypo centra na kojima je stajalo „Ministar prljavih poslova“, “Ugovore potpisujemo, turizam otpisujemo” i „Mala zemlja za veliku mrlju“.

„Ministar Vrdoljak mjesecima ignorira apele građana, udruga, javnih osoba i stručnjaka da obustavi postupak potpisivanja štetnih ugovora s naftnim kompanijama o bušenju Jadrana. Pozivamo ga da to konačno učini i odluku o ovom važnom pitanju prepusti građanima na referendumu. U protivnom, tražimo da podnese ostavku”, rekao je u ime koalicije “S.O.S. za Jadran” Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

U “S.O.S za Jadran” tvrde da bi potpisivanje ugovora prije referenduma koji je najavio premijer Milanović, značilo ucjenu hrvatskih građana. Naime, ukoliko sporni ugovori budu potpisani, a građani se na referendumu izjasne protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, poreznim će obveznicima biti nametnuta obaveza plaćanja odštete naftnim kompanijama. U nedavnom istraživanju javnog mnijenja čak 74% građana izjasnilo se da želi odlučivati o budućnosti Jadrana, što znači da bi ministar ignoriranjem ove činjenice mogao nanijeti izravnu štetu državnom proračunu.

„Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike prikazuju eksploataciju nafte kao put prema gospodarskom rastu i energetskoj neovisnosti Hrvatske.  Međutim, bušenje Jadrana zbog nafte predstavlja izravan rizik za turizam, ribarstvo, okoliš i ljude, dok bi neizvjesna zarada od nafte bila i 100 puta manja samo od sigurnih prihoda od turizma.

Turisti Hrvatsku doživljavaju kao destinaciju neokaljanih prirodnih ljepota i takvim se bogatstvom ne trebamo kockati zbog profita malog broja ljudi, od čega prosječni građanin ima puno više štete nego koristi, “ zaključio je Luka Tomac iz Zelene akcije, članice koalicije “S.O.S. za Jadran”.


Ubrzo nakon okupljanja, stigla je policija koja je popisala aktiviste i novinare te ih sve potjerala s mjesta događaja.

hic

vezano: Akitivisti SOS za Jadran pred Saborom


Policija rastjerala novinare i aktiviste
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre