Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH
(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr08.lipnja 2015.
AKTIVISTA S.O.S ZA JADRAN PRED SABOROM
Hrvatski sabor mora zaštititi Jadran!

aktivisti s.o.s za jadran pred saborom

ZAGREB: Aktivistkinje i aktivisti koalicije udruga za zaštitu okoliša S.O.S. za Jadran danas su prosvjednom akcijom zatražili od Hrvatskog sabora da što prije održi tematsku raspravu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu te obustavi i odbaci čitav projekt prije potpisivanja ugovora s koncesionarima, stoji u zajedničkom priopćenju Zelene akcije i Greenpeace Hrvatska.

Simboličnim natpisima “ispravak netočnog navoda”, aktivisti su Saboru poručili da mora zaštititi Jadran te ispraviti greške Vlade RH koja očito radi u interesu prljave industrije fosilnih goriva, a na štetu okoliša i ljudi, posebno građana i građanki iz priobalnih krajeva. Naime, prema nedavno provedenom istraživanju javnog mnijenja (RTL), 60 posto ispitanika/ca iz priobalnih županija protivi se bušenju Jadrana, dok su se dvije županije, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska, formalno izjasnile protiv bušenja.   

Još prije nekoliko tjedana 60 zastupnika i zastupnica podnijelo je interpelaciju o radu Vlade zbog niza propusta u provedbi projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu: nepoštivanja zakonskih procedura, vrlo kratkog i ograničenog razdoblja konzultacija s javnošću te na brzinu izrađene i stoga manjkave i nedorečene Strateške procjene utjecaja na okoliš.

K tome, Vlada ima u pripremi Nacrt prijedloga zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika - još jedan neozbiljan i manjkav akt. Na primjer, tim se prijedlogom Agenciji za ugljikovodike povjerava okolišni i sigurnosni nadzor nad odobalnim naftnim djelatnostima, što je suprotno odredbama važeće Direktive EU koja nalaže da takav nadzor moraju provoditi institucije koje nisu povezane s “ekonomskim razvojem odobalnih prirodnih (naftnih) bogatstava”. Jednako je neprihvatljiv i prijedlog za donošenje zakona po hitnom postupku, s obzirom na dalekosežne posljedice koje iznimno rizičan posao odobalnog bušenja može imati na morski svijet, otoke i priobalje, turizam i primorski način života.  Zbog navedenih i drugih manjkavosti, tražimo od Sabora da ovaj štetni zakonski prijedlog odbaci.
Podsjećamo da su Zelena akcija i partnerske udruge iz mreže Zeleni forum još prije pola godine (9.12.2014.) uputile apel zastupničkim klubovima za održavanjem posebne rasprave u Saboru o ovoj temi. Zastupnici/e to do sada nisu učinili, stoga ponovno poručujemo Saboru da hitno preuzme odgovornost za zaštitu Jadrana u svakom aspektu, kako bi se spriječile nesagledive pogubne ekološke i ekonomske posljedice istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu.

hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre