HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

  

 

 02. veljače 2019.
TRADICIJA GRADA DUBROVNIKA
Otvorena 1047 Festa sv. Vlahe u Dubrovniku

Dubrovnik-sv-vlaho


Uz zvuke parčeve himne i podizanje barjaka sv. Vlaha ispred svečeve crkve u subotu je svečano otvorena 1047. Festa sv. Vlaha. U tradicionalnoj ceremoniji otvaranja ispred zborne crkve sv. Vlaha festu je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Umjesto iščitavanja popisa uzvanika i gostiju na dvije stranice dubrovački biskup, kako je kazao, dvije stranice odlučio sažeti u dvije rečenice i izazvao pljesak
okupljenih.

Dragi gosti, prijatelji, hodočasnici dobro došli u grad sv. Vlaha, dobro došli na našu festu. Drage Dubrovkinje i Dubrovčani neka vam je blagoslovljena festa sv. Vlaha – uputio je čestitke mons. Mate Uzinić i naglasio kako ovogodišnjom festom započinje trogodišnja priprava za jubilarnu 1050 obljetnicu feste koja će se voditi geslom biskupijskog pastoralnog programa 'Župna zajednica – zajednica krštenika'.

- Tu veliku obljetnicu planiramo obilježiti slavljem biskupijske sinode. Posljednja je bila također u jubilarnoj godini 1900-oj. Tom sinodom želimo zahvalni za našu prošlost i našu tradiciju na nov način promisliti sadašnjost naše mjesne crkve- kazao je biskup Uzinić te naglasio:  

- U ozračju ovogodišnje feste koja se slavi na Dan života naša ovogodišnja festa obilježena je nažalost žalosnim tragedijama koje su posljednjih mjeseci pogodile naš grad i biskupiju. Te su tragedije u mnoge naše obitelji unijele žalost zbog gubitka ljudskih života. U nama drugima su izazvale nevjericu i zbuljenost koja nas čini da se zapitamo što se to događa i ima li u onom što se događa i naše odgovornosti. Istina, neke tragedije ne možemo izbjeći. Živimo u nesavršenom svijetu ali neke od njih su dijelom i naša odgovornost osobito kad je riječ o našem odnosu prema životu drugih i prema svom vlastitom životu. Proslava sv. Vlaha prava je prilika da se i kao pojedinci i kao crkva i kao društvena zajednica nad tim ispitamo i da se svi ponovno pokušamo usmjeriti prema onom bitnom onom što nam sv. Vlaho želi izmoliti svojim zagovorom i pokazati svojim primjerom. A to je osloboditi se od navezanosti na ono sporedno, ono svoje, kako bismo mogli imati sluha za ono bitno, ono opće i zajedničko – kazao je biskup Uzinić. Na to nas, dodao je, obvezuje i dubrovačka festa i sve prošle generacije koje su sačuvale ovaj Grad koji je već 40 godina prepoznat kao biser svjetske bašine i festa kaja je prepoznata već 10 godina.


- Na to nas obvezuju ne samo oni prije nas nego i buduće generacije, naši sinovi i kćeri. Nastavimo li ovako hoće li biti sinova i kćeri? Hoćemo li imati budućnost u našem gradu, našoj domovini, u Europi kojoj pripadamo? Dužni smo napraviti ono što je u našoj moći svatko od nas na svom mjestu da bude novih generacija da naša generacija ne bude posljednja, ona generacija koja će uništiti ono što smo primili nego generacija koja će ono što je primila, između ostalog i ovu našu festu, obogaćeno životom i vjerom proslijediti sljedećoj generaciji – zaključio je mons. Uzinić.

Rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitao je pozdrave, čestitke i dobre želje pristigle za Festu
sa svih strana svijeta, s kopna i s mora. Uz himnu svetog Vlaha, zvonjavu crkvenih zvona i pucnjeve trombunjera, ovogodišnji festanjuli pomorac Ivo Lončarica i obrtnik Pero Butijer podigli su barjak sv.
Vlaha.

Na otvaranju feste nazočili su mnogi visoki dužnosnici uz premijera Andreja Plenkovića, vijerni puk i brojni crkveni velikodostojnici među kojima zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, hvarski biskup mons. Petar Palić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/ HIC-hr
Foto: Božo Radić/HANZA MEDIAVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre