Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniriADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

Milan Bandić21.ožujka 2015.
Županijski sud nije potvrdio optužnicu USKOK-a protiv Milana Bandića.

ZAGREB: Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić nije potvrdilo USKOK-ovu opužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koja ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti vezano za davanje financijske potpore Udruzi 'U ime obitelji'.

Nakon održane sjednice Optužnog vijeća, vijeće je vratilo optužnicu USKOK-u radi boljeg razjašnjenja, utvrdio je to novinarima, nadležni zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković koji nije mogao iznijeti više detalja već je kazao kako će i oni vidjeti konkretne razloge tek kada dobiju pisani otpravak sa suda. Bandićevi odvjetnici nisu željeli davati nikakve izjave, piše jutarnji list.

Podsjetimo, protiv zagrebačkog gradonačelnika Uskok je pokrenuo novu istragu tereteći ga da je s još dvije osobe građanskoj inicijativi "U ime obitelji" protuzakonito osigurao tiskanje letaka i plakata, snimanje i emitiranje spotova te ustupanje štandova, čime su grad Zagreb i Tržnice Zagreb u korist te udruge oštećeni za više od tristo tisuća kuna.

Uz Bandića, od ranije osumnjičenog u aferi Agram, na meti Uskoka našli su se pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić i voditeljica podružnice zagrebačkih Tržnica, članice Zagrebačkog holdinga Zdenka Palac, a sumnjiči ih se za zlouporabe položaja i ovlasti.

Bandić i Lovrić su oštetili Grad Zagreb za najmanje 200 tisuća kuna, dok je voditeljica podružnice oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za najmanje 105 tisuća kuna. U tom su iznosu, sumnja Uskok, udruzi pribavili nepripadnu imovinsku korist.

 Milan Bandić ostaje u pritvoru do 10.travnja

19.ožujka: Milan Bandić
ostaje u istražnom pritvoru u Remetincu najkraće do 10. travnja, a uz to je i ostao bez jamčevine od 15 milijuna kuna . Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u četvrtak 19.ožujka je odbilo žalbe njegove obrane.

Zagrebačkom gradonačelniku istražni zatvor određen je u trajanju od mjesec dana, a nakon toga isteka USKOK od suda može tražiti da mu se istražni zatvor produlji, u koliko ne budu ispitani svi do sada predloženi svjedoci te ukoliko još bude postojala opasnost da Bandić ponovi djelo.

“Obrana je tvrdila u svojim žalbama da je sudac istrage povrijedio više pravila Zakona o kaznenom postupku te da je u konkretnom slučaju povrijeđeno i pravo na pravično suđenje. Vijeće je odbilo sve te prigovore i smatra da činjenica da svjedokinja Vida Demarin nije ispitana na kontradiktoran način, odnosno da obrana nije imala pravo postavljati pitanja, nije u ovoj fazi postupka odlučno obzirom da se radi o pretkaznenom postupku za koji je dostatno da postoji sumnja za počinjenje određenog kaznenog djela” rekao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.


Bandić ponovo ima odluke zagrebačke gradske uprave


13.ožujka: Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić ponovno ima u rukama sve odluke zagrebačke gradske uprave iako se nalazi u zatvoru u Remetincu. Bandić jest u zatvoru, no nema zabranu obnašanja dužnosti i gradom. Jedan od prvih njegovih poteza moglo bi biti davanje punomoći za svoju zamjenu Vesni Kusin, umjesto Sandri Švaljek, te raspuštanje vodstva Zagrebačkog holdinga, navodi Večernji list.

Švaljek je izabrala novu upravu Holdinga bez dogovora, pa ako Bandić odluči da će je raspustiti, a Švaljek da punomoć kao zamjenici, ona će to morati učiniti. Sandra Švaljek od srijede nema pravo kao u protekla četiri mjeseca samostalno donositi odluke . Sve bi njezine odluke povratkom Bandića na dužnost mogle propasti, ako on tako odluči.

Tri dana za važne odluke
Nakon novog pritvaranja pred Bandićem su tri dana tijekom kojih može na odluku o svome drugom pritvaranju uloži žalbu o kojoj će ponovno odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskog suda.Tijekom ta tri dana trebao bi donijeti odluku hoće li, kao i kada je prvi put pritvoren, svoje ovlasti z punomoć prenijeti na jednu od svojih zamjenica. Vjerojatno je da to neće biti Sandra Švaljek, nego Vesna Kusin.

Ministar Bauk: Bandić može sam odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati
“S aspekta primjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, gradonačelnik koji ima dva zamjenika ovlašten je u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati. Ako ne odredi nijednoga, zamjenjivat će ga prvi koji je bio na listi kad su zajedno izabrani”, napisao je ministar uprave Arsen Bauk na svome Facebooku, time potvrdivši kako Bandić može birati kojoj će od svojih dviju zamjenica dati punomoć.

Ako odluči dati punomoć bilo kojoj od zamjenica, ona će se morati konzultirati u vezi sa svim pitanjima upravo i jedino s gradonačelnikom Bandićem. Iako se čini kako je Bandić bio nezadovoljan sa zamjenicom Švaljek, a imao je mogućnost i pravo zamijeniti je s Kusin, on to nije učinio.

Švaljek: Tek ćemo vidjeti u kojem će se smjeru odvijati situacija

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek prestala je potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika. “O tome obnašam li ili ne dužnost gradonačelnika, odluku će morati donijeti netko drugi. Postoje različita tumačenja. Puno je scenarija. No, za koji dan bit ćemo pametniji i vidjeti u kojem će se smjeru odvijati situacija”, rekla je Švaljek na Radio Sljemenu.

Vida Demarin razlog je njegovog povratka u zatvor?

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak 10.ožujka ponovo pritvoren u Remetincu zbog tvrdnje USKOK-a da je pokušao utjecati na svjedoke. Navodno se radi o pokušaju utjecaja na akademkinju Vidu Demarin koju je poticao na davanje lažnog iskaza. USKOK sumnjiči Bandića da je od Demarin dva puta tražio da promijeni iskaz koji je dala istražiteljima te da potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Navodno je od Demarin tražio da potpiše kako umjetnine pronađene u njegovoj vikendici nisu njegovo vlasništvo, nego da su donirane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti. Bandić tvrdi kako su umjetnine u njegovoj vikendici samo bile pohranjene. USKOK za taj dokument smatra da je krivotvoren te da služi kako bi se prikrilo podrijetlo imovine. Bandić ga je priložio u žalbi Vrhovnom sudu.

Obrat u korist Bandića
Sinoć je u RTL-ovom Dnevniku objavljeno da je akademkinja Vida Demarin spremna javno demantirati tvrdnje Uskoka te da će idući tjedan to sve i učiniti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, nekoliko sati nakon šro je dobio od Županijskog suda dopuštenje da ponovno obnavlja dužnost gradonačelnika Zagreba, ponovo vraćen u Remetinec i to zbog sumnje da je pokušao utjecati na svjedoke.

Bandićeva udruga organizira peticiju"Stop političkim hapšenjima"

Predsjednica Udruge klub Milana Bandića Jelena Pavičić Vukičević najavila je da će članovi udruge u petak 13.ožujka u podne početi prikupljanje potpise na peticiju "Stop političkim hapšenjima", kojom se izražava podrška uhićenom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Peticija će se potpisivati u prostorijama udruge u Praškoj ulici, na Trgu bana Jelačića, ulicama Zagreba i gradskim četvrtima, te na web stranici udruge, rekla je Pavičić Vukičević na konferenciji za novinare.

"Radi se o političkoj i građanskoj inicijativi za koju se nadam da neće biti proglašena protuzakonitom, već će je građani prepoznati kao oblik podrške Milanu Bandiću, gradonačelniku koji je unutar 24 sata od povratka na posao ponovno doživio pritvaranje", istaknula je Pavičić Vukičević. Bandiću su odlukom Županijskog suda u Zagrebu vraćene gradonačelničke ovlasti, pa se u njegovoj udruzi nadaju da će se već tijekom ovoga tjedna, do rješenja na žalbu Bandićeva odvjetničkog tima, situacija iskristalizirati u vezi pitanja tko ga može mijenjati.
"Nadamo se da ga neće mijenjati nitko, nego da će on raditi svoj posao za koji je po peti puta izabran 2013. godine", dodala je Pavičić Vukičević.

 

hic
vezane teme

Branko Lustig se ispričao za svoju izjavu

Milan Bandić osniva novu političku stranku

Podignuta optužnica protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Bandiću i ostalima prihvaćena jamčevina: Gradonačelnik Zagreba izlazi na slobodu

.

Zagrebački sudac naslutio mogučnost izlaska i Milana Bandića iz pritvora.

Za Bandića traži ostavku a Marinu Lovrić Merzel štitio mjesecima.

Ukinut pritvor Pripuzu, Laci i Markusu - u ponedjeljak odluka o Bandiću 

20.listopada 2014. Gotovo svi strani mediji izvijestili o uhićenju Milana BandićaCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre