HIC
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
05.srpnja 2019. u 10,10
POSLAVA U KNINU
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24 obljetnica VRA Oluja

knin-tvrđava-proslava oluje


Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te obilježavanje 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja i ove godine se održava u Kninu. Svečana proslava započela je budnicom ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

Nakon toga je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" u Kninu je u jutros počelo središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir

Nakon polaganja vijenaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslijedilo je prigodno obraćanje troje državnih čelnika: predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade. Po završetku prigodnog obraćanja troje državnih čelnika uputilo se na Kninsku tvrđavu gdje će nazočiti tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja.

U svom govoru predsjednica
Grabar -Kitarovć je rekala "Uvijek me u Kninu prolaze trnci. Vizija dr.Franje Tuđmana je postala naša stvarnost. Prije 24 godine poslana je poruka da da smo mi Hrvati ponosan narod i da imamo pravo odlučivati o svojoj sudbini. Poklanjam se duboko svim hrvatskim braniteljima, posebno onim stradalima i došla sam ovdje da vam kažem: veliko hvala. Ova proslava nije zbog nas političara, ovdje smo da se suočimo sa sobomiI upitamo se jesmo li učinili sve za Hrvatsku i na to pitanje se odgovor očekuje djelima, a ne riječima. To se od nas očekuje jer smo se na ovom mjestu prije 24 godine izborili da u našoj domovini sami odlučujemo", rekla je predsjednica.

U svom govru premijer
Andrej Pnković je rekao -Poseban značaj oluja ima za sve nas jer je hrvatski narod  pokazao snagu i oslobođenjem petine teritoriji pokazao da sam odlučuje i da drevni Knin zauvijek ostaje hrvatski. Stoga s ponosom  slavimo i uvijek ćemo slaviti dan hrvatske pobjede. To je bio legitiman odgovor velikosrpskom posezanju za hrvatskim teritorijem. Nikad nećemo posustati u našim naporima u ostvarivanju pravde za sve naše stradale i do posljednjeg slučaja ćemo istraživati ratne zločine  i tražiti sve naše nestale. Naša djeca moraju znati da bez Oluje ne bi bilo današnje Hrvatske, da bi bili ugroženi naši gradovi, a EU bi bila san, i sve ovo zahvaljujemo i posvećujemo našim braniteljima. Nastavit ćemo modernizirati hrvatsku vojsku, uspjet ćemo nabaviti avione i želimo zadržati  borbenu spremnost. Usmjereni smo i na prosperitet građana i bolji život kao i na pravosuđe, zaštitu svih... i manjina. Probudilo samopouzdanje i s optimizmom gledajmo u budućnost a danas se odužimo hrvatskim braniteljima-


U programu iznad Kninske tvrđave sudjelovala je Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje," a na tvrđavi je održan i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sveti Juraj".

Tijekom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona su zvonjavom simbolički podsjetili na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO Oluja, ispaljen su i 24 počasna plotuna u spomen na 24. obljetnicu VRO Oluja. Po završetku svečanosti na Kninskoj tvrđavi sudionici su s tvrđave u mimohodu krenili do crkve Velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje je služena sveta misa za Domovinu.

Prema najavljenom protokolu, na Trgu Ante Starčevića  upriličen je vojno-akrobatski ceremonijalni program. 
U večernjim satima na kninskom trgu predviđen je koncer na kojem nastupaju Zlatko Pejaković i Mladen Grdović. Ove godine Thompson j svoj koncert održao u Splitu a predsjednički kandidat Miroslav Škoro pjevao je u Trilju.Ministar obrane
Damir Krstičević je komentirao jučerašnju izjavu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se Oluja dogodila jer nije bilo sloge i solidarnosti. "Mi uvijek gledamo na sebe. Mi rat nismo željeli. Brutalno smo napadnuti. Hrvatska se obranila i Hvala dragom Bogu, 1995. došli smo ovdje. Hvala braniteljima, poginulima, njihovim obiteljima...Danas imamo snažnu hrvatsku vojsku koja je spremna na svaku ugrozu. Hrvatski narod je siguran i fokusirani smo na budućnost.  Istaknuo je i kako vjeruje da će do kraja mandata ove Vlade Hrvatska imati i nove borbene zrakoplove. To je strateško pitanje, rekao je.


Nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te obljetnice Oluje, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stala je pred novinare i potvrdila naslućivanja o kandidaturi na nadolazećim predsjedničkim izborima. ''Danas sam tu kao predsjednica i namjeravam se i idućih pet godina viđati s vama kao predsjednica'', kazala je predsjednica.


VOJNO REDARSTVENA AKCIJA OLUJA PRIJE 24.GODINA

U završnoj oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji Domovinskog rata, koja je pod nazivom Oluja kao
najveća vojna operacija u povijesti moderne hrvatske države počela 4.kolovoza 1995.godine (prije 20 godina) oslobođeno je preko 10.400 četvornih kilometara (18,4 posto teritorija RH) područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu koja su četiri godine bila pod okupacijom pobunjenih Srba.

Operacijom Oluja hrvatske snage su omogućile Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa u Bosni i Hercegovini i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u srpnju 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više od 7.000 Bošnjaka.
U akciji sudjelovalo 200.000 ljudi
Uz državni vrh pod vodstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač. U hrvatskim snagama bilo je ukupno oko 200 tisuća ljudi.
U dokumentu Kronologija Domovinskog rata koju je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata objavio na svojoj internetskoj stranici stoji da su svjetski državnici, posebice dužnosnici SAD-a, uglavnom pokazali razumijevanje za provedenu operaciju.


Tijek akcije Oluja

Iz HIC-ovog arhiva, Zapisi i dokumenta o Oluji OVDJE

4. kolovoza 1995.
Hrvatske snage krenule su u napad u 5 sati iz 30 smjerova na bojišnici dugoj 630 km. Glavni smjerovi napada bili su s Velebita i Dinare prema Kninu. Prvog dana prodrle su 5-15 km po dubini, a neprijateljska su uporišta dovedena u okruženje ili poluokruženje.

5. kolovoza 1995.

Već drugog dana operacije ostvareno je 80 posto borbenih zadaća, a većina je okupiranih hrvatskih gradova oslobođena. Oslobođen je i Knin, što je značilo slom tzv. RS Krajine. Time je ostvaren najvažniji strateški, politički i vojni cilj cijeloga Domovinskog rata.

6. i 7. kolovoza 1995.

Hrvatske su se snage 6. kolovoza kod Grabovca i Prijeboja spojile sa 5. korpusom Armije BiH i spasile bihaćku enklavu. Oslobođeni su Petrinja, Slunj, Kostajnica, Korenica, Obrovac, Glina, Turanj, Tušilović, Vojnić, Topusko, Gornji i Donji Lapac... Kraj Oluje 7. kolovoza u 18 sati.

8. kolovoza 1995.

Oko podne u Glini su se sastali general-pukovnik HV-a Petar Stipetići zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine pukovnik Čedo Bulat, koji je Stipetiću čestitao na pobjedi i najavio predaju svojega korpusa. Srpska vojska položila je oružje sutradan.

HIC.hr

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre