Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


04.srpnja 2015. u 11,40
DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA BRANITELJA
Program proslava vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu

Kninska tvrđava, proslava Oluje

KNIN: I ove će se godine u Kninu svećano proslaviti vojno-redarstvena akcija Oluja kojom je u konačnici oslobođena Hrvatska od agresora. Svečana proslava je 5.kolovoza no slavlje počinje dan radnije u 18 sati kada će biti  posveta novoizgrađene crkve Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Svečanu misu će predvoditi šibenko-kninski biskup mons. Ante Ivas. Generalna proba svečane proslave održana je u
ponedjeljak 3.kolovoza. Prelete iznad Knina za proslavu Oluje uvježbavali su i piloti MIG-ova.

Protokol svečanog programa

U srijedu 5.kolovoza već u 6 sati bit će pušteno 2.000 golubova koji će Letom slobode odletjeti u Vukovar, gdje će istodobno biti pušteni golubovi koji će doletjeti do Knina.

Izaslanstva Sabora i Vlade, koje će predvoditi Josip Leko i Zoran Milanović, vijence i svijeće ispod spomenika Hrvatske pobjede "Oluja 95" će ploožiti 5.kolovoza u 8.15 sati. Pola sata kasnije na kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano će otvoriti muzej "Oluja 95", a okupljenima će se obratiti i gradonačelnica Knina Josipa Rimac te ministar kulture Berislav Šipuš.

u 7 sati održat će se budnica a zatim slijedi mimohod svečanog postroja Oružanih snaga
u 8.45 sati na kninskoj tvrđavi otvorit će se Muzej Oluja,
u 9,13 sati intonirat će se hrvatska himna i podići stijeg, nakon čega slijedi otkrivanje spomenika dr. Franji Tuđmanu, kojeg će otkriti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, sa sinovima prvog hrvatskog predsjednika Stjepanom i Miroslavom Tuđmanom. Uslijedit će prelet migova i program Krila Oluje. 
u 10.20 sati održat će se mimohod visokih državnih i vojnih uzvanika s kninske tvrđave predvođen svečanim postrojem OS RH, MUP-a, povijesnih postrojbi prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.
u 11 sati u novoj crkvi će se održati sveta misa za domovinu. Kardinal Josip Bozanić će predvoditi misu a najavljen je dolazak još 30 biskupa 200 svećenika iz iz RH i BiH.
u 12,50 sati nakon mise, na Trgu Ante Starčevića predsjednica Grabar Kitarović će primiti prijavak i započinje ceremonija polaganja vijenaca. Vijence će položiti svi oni koji to budu željeli. Iza zadnjeg vijenca pročitat će se odrješenje, a onda slijede prigodni govori - rekla je gradonačelnica Knina Josipa Rimac koja je u ponedjeljak objasnila protokol.
Govor će održati predsjednica, predstavnici branitelja i Josipa Rimac. Premijera Zorana Milanovića nemaju u protokolu, ali moguće je da se to do srijede promijeni. 

u 14 sati u parku dr. Franje Tuđmana je zajednički ručak s građanima, na meniju je vojnički grah, potom program KUD-ova, a
u 17 sati stiže moto defile iz Čavoglava.Thompsonovi bikeri će proći glavnom ulicom. Slijedi revijalna nogometna utakmica, smotra folklora, a u
u 21 sat započinje veliki koncert koji je specijalno ove godine premješten iz Čavoglava u Knin. Nastupaju Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Opća opasnost Slavonske lole, Đuka Čajić, Hrid Matić.VOJNO REDARSTVENA AKCIJA OLUJA PRIJE 20.GODINA

U završnoj oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji Domovinskog rata, koja je pod nazivom Oluja kao najveća vojna operacija u povijesti moderne hrvatske države počela 4.kolovoza 1995.godine (prije 20 godina) oslobođeno je preko 10.400 četvornih kilometara (18,4 posto teritorija RH) područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu koja su četiri godine bila pod okupacijom pobunjenih Srba.

Operacijom Oluja hrvatske snage su omogućile Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa u Bosni i Hercegovini i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u srpnju 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više od 7.000 Bošnjaka.

U akciji sudjelovalo 200.000 ljudi
Uz državni vrh pod vodstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač. U hrvatskim snagama bilo je ukupno oko 200 tisuća ljudi.
U dokumentu Kronologija Domovinskog rata koju je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata objavio na svojoj internetskoj stranici stoji da su svjetski državnici, posebice dužnosnici SAD-a, uglavnom pokazali razumijevanje za provedenu operaciju.


Tijek akcije Oluja

Iz HIC-ovog arhiva, Zapisi i dokumenta o Oluji OVDJE

4. kolovoza 1995.
Hrvatske snage krenule su u napad u 5 sati iz 30 smjerova na bojišnici dugoj 630 km. Glavni smjerovi napada bili su s Velebita i Dinare prema Kninu. Prvog dana prodrle su 5-15 km po dubini, a neprijateljska su uporišta dovedena u okruženje ili poluokruženje.

5. kolovoza 1995.

Već drugog dana operacije ostvareno je 80 posto borbenih zadaća, a većina je okupiranih hrvatskih gradova oslobođena. Oslobođen je i Knin, što je značilo slom tzv. RS Krajine. Time je ostvaren najvažniji strateški, politički i vojni cilj cijeloga Domovinskog rata.

6. i 7. kolovoza 1995.

Hrvatske su se snage 6. kolovoza kod Grabovca i Prijeboja spojile sa 5. korpusom Armije BiH i spasile bihaćku enklavu. Oslobođeni su Petrinja, Slunj, Kostajnica, Korenica, Obrovac, Glina, Turanj, Tušilović, Vojnić, Topusko, Gornji i Donji Lapac... Kraj Oluje 7. kolovoza u 18 sati.

8. kolovoza 1995.

Oko podne u Glini su se sastali general-pukovnik HV-a Petar Stipetići zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine pukovnik Čedo Bulat, koji je Stipetiću čestitao na pobjedi i najavio predaju svojega korpusa. Srpska vojska položila je oružje sutradan.

24sata/ hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre