Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


04.srpnja 2015. u 10,00
DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA BRANITELJA
U mimohodu 4.kolovoza u Zagrebu sudjeluje 3000 sudionika, 300 vozaila i 30 zrakoplova.

U vojnom mimohodu 4. kolovoza koji će se održati u Zagrebu s početkom u 18 sati (po lokalnom vremenu) u Ulici grada Vukovara na potezu od Držićeve do Savske ceste, sudjelovat će oko 3.000 pripadnika pješačkih postrojbi, 300 vozila i 30 zrakoplova.

mimohod-postrojebe

Vojni mimohod u Zagrebu

Zbog velikog zanimanja, u mimohodu će sudjelovati pet puta više branitelja nego što je bilo predviđeno: više od 400 veterana iz Domovinskog rata, veterani MUP-a, branitelji iz Vojne policije, pa i hrvatski ratni vojni invalidi usprkos bojkotu središnjice. I hrvatski vojnici od Kosova do Afganistana i od Somalije do Mediterana, također će, na svoj način proslaviti Oluju.

U pješačkom dijelu postroja sudjelovat će pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, HGSS-a, hrvatski branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri i drugi) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski'. Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 milimetara ispalit će dvadeset počasnih plotuna, koji simboliziraju dvadeset godina od 'Oluje'.

Mimohod će biti postrojen Držićevom i dijelom Vukovarske ulice, a kretat će se do kraja Vukovarske ulice, Savskom ulicom te će se vratiti sjevernim kolničkim trakom Slavonske avenije. Središnja pozornica je smještena na prostoru između KD Vatroslav Lisinski i Gradskog poglavarstva. Postoje još i dvije tribine na kojima je oko 1.000 sjedećih mjesta.

Program mimohoda u Zagrebu počet će u 18 sati a trajat će nepuna 2 sata.

Mimohod će se održati u ulici grada Vukovara, gdje je za tu prigodu nedaleko KD 'Vatroslav Lisinski' postavljena pozornica. Nakon Kolinda Grabar Kitarović, predsjkednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica izrekne zapovijed 'Neka mimohod krene!' topovi Hrvatske kopnene vojske s južne će strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak vojnog dijela mimohoda. Nakon počasnih plotuna tri borbena zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja nakon kojega će Vukovarskom proći mehanizirani postroj - motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija će biti i šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje.

Svečani mimohod pratit će umjetnički program koji počinje hrvatskom himnom 'Lijepa naša' u izvedbi 13-godišnje Riječanke Mie Negovetić i Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Mimohod zatvaraju MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovo neće biti klasični vojni mimohod i mi ga ne zovemo vojnim, već samo mimohodom zato što će pored pripadnika Oružanih snaga sudjelovati sve povijesne postrojbe, branitelji, pripadnici specijalne, interventne i temeljne policije, vatrogasci, civilna zaštita, DUZS, Gorska služba traganja i spašavanja i sve službe koje sudjeluju zajedno s nama u onim trenucima kada mi dajemo i pomažemo građanima kada su u nevolji, rekao je brigadni general Ivan Jurić.

U sklopu proslave 20. obljetnice "Oluje" bit će prikazana nova i stara tehnika, ono što je korišteno tijekom Domovinskog rata, ali i novonabavljena sredstva - Patrie, Max Pro, M-ATV zato što, kazao je Jurić, imaju izuzetno kvalitetnu protubalističku zaštitu, a pripadnici vojnih snaga u provedbi operacija se u njima mogu sigurno osjećati. Pored toga, bit će prikazan i dio novonabavljenih prijevoznih kapaciteta i prijevoznih sredstava, a prvi put bit će prikazana i nova jurišna puška VHS2. Prvi put bit će prikazane i samohodne haubice PzH 2000 koje se nalaze na putu prema Hrvatskoj.

U vojno redarstvenoj operaciji Oluja sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili 10.400 četvornih kilometara okupiranog područja.
U subotu, 5. kolovoza 1995. s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava čime je označeno oslobođenje Knina.
Olujom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.


Ukupno, na mimohodu sudjeluju 42 izaslanstva/predstavnika država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanika ili vojnih izaslanika, navode u MORH-u a prenosi braniteljski portal.


Na dan mimohoda vrijedi posebna regulacija prometa u dijelu Zagreba OVDJE
Dan pobjede na HRT-u OVDJEhrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre