Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

05.svibnja 2015.
PROLJETNA PROGNOZA EUROPSKE KOMISIJE
Hrvatska i Finska imaju najsporiji oporavak u Europskoj uniji.

Prema procjenama Europske komisije (EK) Hrvatska je u rastu gospodarstva i nadalje na začelju liste zemalja EU. Posljednji na listi je Cipar jer bi, prema procjenama Komisije, tamošnje gospodarstvo ove godine moglo pasti 0,5 posto. Najsporiji rast, od 0,3 posto, osim u Hrvatskoj, očekuje se i u Finskoj, dok bi grčki BDP, prema procjenama Komisije, trebao ojačati 0,5 posto, a talijanski 0,6 posto, izjavio je na predstavljanju povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici.

Dodao je kako se za ovu godinu u EU-u očekuje rast BDP-a od 1,4 posto, dok bi taj rast u 2015. trebao ubrzati i iznositi 2,1 posto. U eurozoni taj bi rast trebao iznositi 0,9 posto u ovoj, 1,5 posto u 2015. i 1,9 posto u 2016. godini. Očekuje se daljnji pad nezaposlenostu u EU-8 (na 9,6 posto) i eurozoni (na 11,0%). 

Prognoze koje Bruxelles objavljuje triput na godinu uključuju podatke o BDP-u, zaposlenosti odnosno nezaposlenosti, javnom dugu, prekomjernom deficitu ili inflaciji. Prije tri mjeseca u zimskim prognozama, Komisija je za našu zemlju najavila spor i blag, ali ipak - izlazak iz recesije. Ono što zabrinjava jesu javni dug i stopa nezaposlenosti. 

U zadnjim prognozama je istaknuto da bi javni dug Hrvatske ove godine trebao dosegnuti gotovo 85 posto, a iduće 88 posto BDP-a, dok se stopa nezaposlenosti predviđa da će biti 16,8 posto. Današnje proljetne prognoze mogu se razlikovati od dosadašnjih zbog promjena metodologije statističkog izračuna,a točne komisije preporuke za svaku člčanicu bjavit će se idući tjedan. 

Iz Bruxellesa se javila Vera Tomašek, koja objašnjava kako se u članicama Europske unije prognoze EK očekuju s posebnom pozornošću, pogotovo u zemljama s financijskim problemima u eurozoni (poput Francuske ili Italije), ali i izvan te zone - pogotovo u Hrvatskoj. Naime, naša je država od siječnja prošle godine i u postupku prekomejrnog deficita, pa svaki, i najmanji postotak rasta, ima posebnu težinu. Tako je u veljači, u zadnjim, zimskim prognozama, Komisija predvidjela rast u svim zemljama članicama: najmanji u Hrvatskoj, od svega 0,2 posto; a najveći u Irskoj, od 3,5 posto.

Povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici izjavio je tada da je prošla godina bila šesta godina recesije za Hrvatsku. Mi vidimo da će Hrvatska, kao i ostale europske zemlje u ovoj godini rasti, ali taj rast će biti jako slab i jako spor, svega 0,2 posto u ovoj, i 1 posto u idućoj godini. Rast će početi dogodine, s pojačanim investicijama, kojima se nadamo, a to su i Europski fondovi, kazao je Moscovici.

hrt/hic

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre