Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

30.travnja 2015.
KRŠENJA DIREKTIVA
Europska komisija prijeti Hrvatskoj zbog energetske obnove zgrada;
Želite obnoviti kuću? Evo kako možete dobiti i 168.000 kuna!


kuce-energetska obnova

Europska komisija (EK) poslala je Hrvatskoj obrazloženo mišljenje u kojemu tvrdi da RH krši

Direktivu EU o energetskoj učinkovitosti te da će je, ako to ne ispravi u iduća dva mjeseca, prijaviti Europskom sudu pravde i zatražiti izricanje novčane kazne.

Opomenu po istom pitanju su dobile još Austrija, Irska, Letonija i Rumunjska. Ranije tijekom ožujka Komisija je zbog neispunjavanja ove direktive bila najoštrija prema Mađarskoj, koju je tužila sudu i predložila da Mađari budu kažnjeni sa 15.444 eura dnevno, što je otprilike i iznos koji bi bio predložen za kaznu Hrvatskoj ako je EK prijavi Europskom sudu pravde.

Radi se o direktivi koja propisuje da države moraju energetski obnavljati zgrade kako bi postigle obvezujuće rezultate u uštedi energije. Direktiva je morala biti prenesena u nacionalno zakonodavstvo do 5. lipnja 2014., a EK tvrdi da to još nije potpuno učinjeno.
Ministar gospodarstva Vrdoljak u srijedu je bio u Vukovaru pa nije mogao, kako je rekao, ništa komentirati iz glave, piše vecernji.hr.DANAS KREĆE JAVNI POZIV

Želite obnoviti kuću?

 

Danas kreće javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Osiguran je novac za 10.000 kuća, državni poticaji kreću se 40 do 80 posto po kući, ovisno o lokaciji, a maksimalno se može dobiti od 84.000 pa sve do 168.000 kuna, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Za bespovratna sredstva građani se trebaju prijaviti izravno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prijave se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja. Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća bit će otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava.

Sufinancira se zamjena vanjske stolarije, toplinska zaštita vanjske ovojnice, ugradnja kondenzacijskog plinskog kotla i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Jedna kuća može se prijaviti za sufinanciranje jedne ili više od navedenih mjera energetske obnove, uz koju se može kombinirati i jedna mjera obnovljivih izvora energije.

Detaljnije podatke o tome kako se možete prijaviti za sufinanciranje, kolike iznose možete dobiti i što vam je sve potrebno, možete naći u priloženim dokumentima Ministarstva

(vecernji.hr/hic)

 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre