Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


27. travnja 2015.
UDRUGA FRANAK TRAŽI OSTAVKU GUVERNERA HNB-A
Guverner poručio: Nemam namjeru podnijeti ostavku

Guverner HNB-a Boris Vujčić u ponedjeljak je na 3. susretu guvernera središnjih banaka država regije u Rovinju jasno poručio kako nema namjeru podnijeti ostavku nakon što su to od njega na subotnjem prosvjedu zatražili članovi Udruge Franak koji smatraju kako je "propustio spriječiti donošenje lošeg rješenja te kako HNB nije reagirao na vrijeme".

"Neću dati ostavku jer sam upravo 2005. godine bio jedini koji je glasno govorio o rizicima švicarskih franaka. Tada, osim mene, nitko nije javno istupio i govorio da je to rizično, a danas, deset godina kasnije, oni koji su tada šutjeli pokušavaju me prozvati kao odgovornog za to", ustvrdio je guverner Vujčić dodavši kako je Hrvatska u izbornoj godini te kako se stoga može, kako je rekao, "svašta očekivati".

"Smatram da to nije korektno i nije na mjestu. Hrvatska narodna banka nije sudionik u tim ugovorima koji su sklopljeni, niti ih može mijenjati", ustvrdio je Vujčić upitan za komentar zahtjeva Udruge Franak za njegovom smjenom moderatora na panel raspravi.

"Nakon što je švicarska središnja banka objavila da napušta svoj fiksni tečaj prema euru, mi smo objavili papir od jedanaest stranica kojim se objašnjavaju osnovne činjenice o kreditima u švicarskim francima i moguća rješenja tog problema", istaknuo je Vujčić dodavši kako je nakon toga Hrvatska narodna banka u bilateralnim kontaktima i s Udrugom Franak i s bankama i s Vladom nekoliko puta objašnjavala činjenice i efekte pojedinih rješenja.

"Naš je posao održavanje financijske stabilnosti u Hrvatskoj i jasno smo poručili kako bi konverzija po mađarskom modelu u domaću valutu, zbog udara na međunarodne pričuve, značila uvod u financijsku nestabilnost zemlje", naglasio je Vujčić.

Na 3. susretu guvernera središnjih banaka država regije u Rovinju uz guvernera HNB-a sudjeluju guverneri središnjih banaka iz Makedonije, Crne Gore, Slovenije i BiH. Cilj skupa je unaprijediti suradnju financijskih institucija regije i razmijeniti iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica financijskih kriza i ukupnog gospodarstva, a zamišljen je kao mjesto susreta i dijaloga financijskog sektora regije.


izvor:N1/hic

vezene vijesti: 

Udruga Franak održala prosvjed u Zagrebu 

Udruga Franak napušta radnu skupinu, traže ostavku guvernera HNB-a i kreću u masovne prosvjede 

Banke predložile model za rješavanje problema sa "švicarcom"


Dobra vijest za sve korisnike: donesena prva presuda protiv jedne banke.


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre