Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniriAccomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

26. rujna 2015. 
"TRGOVINSKI RAT" SA SRBIJOM
Hrvatska otvorila sve granične prijelaze sa Srbijom
Ovo je jedna uređena država, odluke su donesene i to je najvažnije. Granica je otvorena jer je ispošispoštovano ono što smo tražili, otvorena je ruta prema Horgošu. Ako se nastavi takav tempo, tj. ako se otvore i drugi putevi prema Europskoj uniji, mi nećemo potezati nikakve nove korake. Preko Horgoša prešlo je oko tristo ljudi, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za HRT.

Vidno iznerviran nije odgovorio na pitanje je li točno da na Horgošu izbjeglice prelaze ispod žice, tj. ilegalno. Ako to ne bude samo predstava za današnji dan, morat ćemo poduzeti nove mjere, kazao je. Na kraju razgovora istaknuo je kako moramo zahvaliti svim volonterima koji pomažu izbjeglicama.

U 17 sati deblokiran je granični prijelaz Bajakovo. Svi automobili, bez obzira na registarske oznake, mogu ući u Hrvatsku, kao i kamioni. Samo pola sata nakon otvaranja graničnih prijelaza reagirao je HDZ. Kažu da je tom odlukom premijer Zoran Milanović kapitulirao pod pritiskom Srbije i Europe te tako ponizio cijelu državu.

Zbog otvaranja granica, odahnuli su i hrvatski i srbijanski gospodarstvenici. Gospodarski promet između dvije zemlje godišnje iznosi gotovo 900 milijuna eura, a dnevna šteta zbog trgovinskog rata iznosila je 1,7 milijun eura. 

Vlada Srbije ukinula je u 21 csat protumjere uvedene 23. rujna nakon hrvatske bolokade teretnog prometa na graničnim prijelazima sa Srbijom. Kamioni i roba iz Hrvatske mogu po uobičajenoj carinskoj i graničnoj proceduri ulaziti u Srbiju.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objavio je da su svi granični prijelazi sa Srbijom otvoreni bez ograničenja. To je učinjeno jer je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije, a iz Srbije je, preko graničnog prijelaza Horgoš, u Mađarsku otišlo tristotinjak izbjeglica.

Premijer Zoran Milanović najavio je prijepodne da bi nakon deblokade bila moguća ponovna blokada Bajakova ako procijeni da je to u hrvatskom interesu. 

Ja sada intenzivno razgovaram sa suradnicima da ove mjere koje koje smo morali uvesti, da ih danas ili tijekom sutrašnjeg dana maknemo. Uz upozorenje da ću se u svakom sljedećem trenutku kada ocijenim da je to u hrvatskom interesu poslužiti nečim sličnim ili istim jer drukčije ne mogu i neću, kazao je.
To nije trgovinski rat, odgovorio je premijer Zoran Milanović na novinarsko pitanje je li procijenio posljedice trgovinskog rata sa Srbijom. Ponovio je da Hrvatska nije uvela diskriminacijske mjere.

Hrvatska je bila uvela mjere prema svima, pa i prema hrvatskim kamionima, kazao je. Naša mjera na granici možda jest bila tvrda, no ona je bila u obrani nacionalnog interesa i kontrole tijeka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole, objasnio je. Sigurnost građana, a ne kompanija mu je, kaže, u interesu.

Kompanija čiji je vlasnik moj prijatelj ili druga kompanija čiji je vlasnik moj kum ili osoba koju samo poznajem je sporedna u ovom trenutku, postoje važnije stvari. Udruge i nekakvi sitni privatni interesi, koji se ponašaju kao da nisu Hrvati i ne žive u Hrvatskoj, i da je najvažnije njihovih 10 ili 50 tisuća eura koje su izgubili danas, ali će ih nadoknaditi već sutra, ne ponašaju se kao lojalni građani ove zemlje, rekao je Milanović.
Kako je počeo "trgovinski rat" između Hrvatske i Srbije i tko je za to kriv, raspravljalo se i jutros u Poligrafu Hrvatskog radija.

Hrvatska i Srbija postale su žrtve svojih vlastitih proklamiranih ciljeva, Hrvatska da postane članica Schengena, Srbija da postane članica EU-a. Članice EU-a, svijesne toga, koriste to, da se zbog tih proklamiranih ciljeva neki radikalni potezi neće poduzimati, rekao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova, kaže da nitko od izbjeglica ne može doći ni u Srbiju ni u Hrvatsku, a da nije već morao biti registriran u EU-u.Srbija prijeti, plaćat ćemo penale zbog zatvaranja granice


Gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a Ljajić je rekao da je pritisak iz sjedišta Europske unije najviše utjecao na to da se otvori srpsko-hrvatska granica.

Srbija je u graničnom sporu s Hrvatskom “imala potpunu i nepodijeljenu potporu susjeda”, a i u Hrvatskoj su se “prvi put vidjela reagiranja da se ukine nerazumna blokada Srbiji”, rekao je Ljajić.

Ocijenio je da je otvaranjem granica “izgubila politika inata”, a pobijedila je izbalansirana politika, piše
tportal.hr .

Ljajić, koji ne vjeruje da će blokada neće ponoviti, upozorio je da zbog zatvaranja graničnih prijelaza štetu nije pretrpjela samo Srbija već i druge zemlje jer je u koloni bilo blokirano više od 100 turskih i 150 makedonskih, grčkih i bugarskih kamiona

Podsjetio je na procjene hrvatskih gospodarstvenika da je njihova šteta “bila oko milijun eura dnevno”, no nije naveo procjene srpske strane osim da će “i šteta srpskih gospodarstvenika biti ogromna”, te da će se to znati tek kada se vidi koliko robe nije isporučeno i koliko je ugovora prekršeno.

“Netko će plaćati penale i kazne za ovo zatvaranje granica. Moguće je da će netko od naših gospodarstvenika tražiti pravdu pred hrvatskim ili međunarodnim sudovima zbog nanesene štete”, rekao je srbijanski ministar trgovine za RTS.

Višednevni granični spor Hrvatske i Srbije, potaknut izbjegličkom krizom, autogol je hrvatskog premijera Zorana Milanovića jer je, blokada granice bila izvedena zbog “unutarnjih političkih razloga”, ustvrdio je Ljajić.

“U Hrvatskoj ako pričate protiv prvog susjeda - dobijate poene”, drži Ljajić i predviđa da će “Srbija i dalje biti predmet političke kampanje” u susjedstvu.

Vlada Srbije ukinula je u petak navečer protumjere uvedene 23. rujna nakon hrvatske blokade teretnog prometa na graničnim prijelazima sa Srbijom. Srbijanskim ukidanjem protumjera pošto je Hrvatska deblokirala granicu završen je jednotjedni sukob dviju Hrvatske i Srbije koji je odnose dviju zemalja doveo na najniže razine od raspada bivše Jugoslavije 90-tih

hrt.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre