Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


20.listopada 2015.
VODENI VAL PROŠAO
Štete od poplave se zbrajajupoplave
slika iz arhiva:poplave 2014.Stanje na području Siska i Petrinje

Vodeni val rijekom Kupom prošao je kroz Sisak i nije prouzročio probleme, a i u Petrinji se stanje smirilo. Rijeka Petrinjčica ostala je u koritu i nije ugrozila grad. Iako je u posljednja 24 sata vodostaj Kupe u Farkašiću pao za više od 20 centimetara, a voda se iz poplavljenih dijelova povlači - još su na snazi mjere izvanrednog stanja obrane od poplave.

Petrinji i dalje velike pumpe brane kuće uz obalu Petrinjčice čiji vodostaj  polako pada - centimetar svaki sat. Petrinjcima je uz visok vodostaj Kupe prijetnja i zastarjeli sustav odvodnje. U Letovaniću se Kupa povukla, no mještani su u strahu od moguće poplave. Poplavljeno je desetak kuća. Načelnik je predao zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, čeka se županova odluka.

I dalje je teško u nebranjenom području Žažine i Starog Broda. Razina vode još ponegdje doseže metar, no lagano je počela padati. Stanovnici su očajni. Kažu - ovo je građevinska zona, imaju sve dozvole, ali i ugovor da u slučaju poplave nemaju koga tužiti.  Iako se stanje danas posvuda smiruje - šteta će i ovaj put biti milijunska. No mnogi još nisu dobili odštetu ni nakon prošlogodišnje poplave.


Poplava na području Karlovca
Poplava koja je protekli vikend pogodila Karlovac, zahvatila je 18 naselja i gradskih četvrti. Voda je ušla u oko 500 obiteljskih kuća i još toliko gospodarskih zgrada, garaža i ostalih objekata. Prema neslužbenim procjenama, šteta iznosi između 30 i 50 milijuna kuna. Nakon što građani prijave štetu, na teren će izići članovi povjerenstva - koji će je popisati.
Tijekom vodenog vala vodostaj rijeka Korana i Kupa na području Karlovca prešao je 840 centimetara. Rijeke su poplavile naselja Logorište, Mala Švarča, dio Mostanja, ali i čitavu Pokupsku dolinu.
Vodostaji Korane i Kupe stagniro je u petak 16.listopada oko 16 sati, Kupa se zaustavila na 855, a Korana na 850 centimetara. Dobar je znak što su vodostaji obje rijeke uzvodno u većem padu. Gradonačelnik Damir Jelić kazao je kako se Karlovac i u ovoj situaciji brani sam te je dodao da nije potreban angažman dobrovoljaca, odnosno građana u gradnji novih nasipa kao lani. Autobusi rano jutros, s obzirom na to da su brojne prometnice pod vodom, nisu vozili iz brojnih naselja ili je prijevoz neredovit, a koriste se i alternativni smjerovi.

Poplave i u drugim dijelovima Hrvatske
Poplave su pogodile i druga područja. Teško je stanje na šibenskom i ogulinskom podrčju te na lekeničkom i sisačkom područjue kod rijeke Kupe. Naime, vodeni val rijeke Kupe na područje Lekenika i Siska stiže u noći sa subote na nedjelju te u nedjelju prijepodne.

 

U Međimurju zbog izlijevanja rijeke Mure u Međimurju za promet je u 13.30 sati zatvorena županijska cesta u Svetom Martinu na Muri. Uvedene su i mjere redovne obrane od poplave na rijeci Muri od Vološćaka do Podturna i dalje do granice sa Slovenijom.

Stanovništvo može biti mirno što se tiče najave nekih velikih katastrofa. Pozitivno je što rijeka Sava nije dosegla vrhunce  pa ima mjesta za otjecanje Kupe. Također je dobro što su prirodne retencije u Odranskom, Lonjskom i Mokrom polju prazne. I odrađeni zahvati učinjeni ovoga ljeta u Žažini i Letovaniću pomažu - ističe župan Ivo Žinić.
 

Izvanredne mjere obrane od poplava uvedene su i na rijeci Uni i Glini.
Na tom području je stanje stabilno, a  Una je počela opadati na području Hrvatske Kostajnice.  

 


hrt/vecernji.hr/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre