HIC grbovi-500-100
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

11.srpnja 2019.
PREINAČENA MU KAZNA
Prković izručen Hrvatskoj na dalje izdržavanje zatvorske kazne

Perković i Mustać, suđenje

Bivši načelnik jugoslavenske službe državne sigurnosti Josip Perković sletio je danas ( četvrtak) nešto iza 14 sati u zagrebačku zračnu luku. Perković je u Njemačkoj pravomoćno osuđenog zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Nakon 5,5 godina provedenih u zatvoru u Njemačkoj bit će predan hrvatskom pravosuđu na izdržavanje 30-godišnje zatvorske kazne koju mu je dodijelilo hrvatsko pravosuđe temeljem preinačene njemačke kazne.

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja.

Perković je odveden u Remetinec gdje će biti nekoliko tjedana na Odjelu za dijagnostiku, gdje bi se trebala napraviti procjena na temelju koje će se odlučiti u kojem će zatvoru izdržavati kaznu.


Zbog Perkovićevog izručenja Hrvatskoj u zračnoj luci su pojačane mjere sigurnosti.


Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo na dan njegovog dolaska rekao je kako nema službene potvrde, ali da očekuje da će Perković tijekom dana u Hrvatsku stići nekim od redovnih letova iz Muenchena. Potom će najvjerotanije biti odvezen u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od kaznionica.

- Osim što mi imamo aktivnu tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava zbog povrede prava na pošteno suđenje i nepristrani sud. Druga stvar je što smo išli na Ustavni sud i prigovaramo što je izrečena kazna od 30 godina zatvora - smatramo da je hrvatski sud trebao primijeniti zakon koji je vrijedio u vrijeme izvršenja djela, dodao je Nobilo.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru. Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina. Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava. Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Sve o ovoj temi OVDJE

hrt.hr/ HIC.hr
foto: arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre