aktualnoADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


25.rujna 2015.
AFERA PIRANGATE
Arbitražni sud imenovao hrvatskog i slovenskog suca.

Pirangate


Stalni arbitražni sud u Den Haagu imenovao je nove suce u sporu Hrvatske i Slovenije oko Savudrijske vale iako je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma, piše 24.sata. Novi predstavnik slovenske strane sada je Norvežanin Rolf Einar Fife, a Hrvatsku zastupa Švicarac Nicolas Michael

Podsjetimo, nakon izbijanja afere oko arbitraže Piranskog zaljeva slovenski je arbitar podnio ostavku. Podsjetimo, predstavnik Slovenije pri Arbitražnom sudu Jernej Sekolec odstupio je nakon što je otkriveno da je sa Simonom Drenik, predstavnicom ministarstva vanjskih poslova, telefonski dijelio povjerljive informacije o postupku arbitraže.  Sekoleca je zamijenio Ronny Abraham, ali je i on ubrzo dao ostavku. Hrvatska je odlučila da se povlači iz arbitražnog sporazuma pa  i hrvatski arbitar Budislav Vukas dao ostavku.


Najavljeno 19.kolovoza : Arbitražni sud će sam imenovati hrvatskog i slovenskog suca.

Stalni arbitražni sud u Den Haagu objavio je da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog suca i zatim proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma. 

Jednom kad se Sud ponovno konstituira, namjerava pažljivo razmotriti stajališta strana, uključujući učinke najavljene namjere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posljedice za sadašnji postupak događaja koji su podloga hrvatske odluke, navodi se u priopćenju suda i dodaje da u tom pogledu sud može pozvati strane da podnesu nova očitovanja o pravnim i činjeničnim pitanjima ako to bude potrebno,piše hrt.hr. 

Sud je odlučio imenovati suce nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamjene za hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Ronnya Abrahama, koji su dali ostavke.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je kako je za Sloveniju bitno da arbitražni sud nastavi rad na rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom i završi ga konačnom presudom.

Iako je Hrvatska zbog arbitražnog skandala pokrenula svoj izlazak iz arbitražnog postupka i sporazuma
, Pahor je naglasio da je za Sloveniju to međunarodni ugovor koji je i dalje na snazi. Slovenija donosi sve potrebne odluke kako bi arbitražni sud na nezavisan i nepristran način donio presudu kojom će odrediti granicu s Hrvatskom, naglasio je Pahor.
Pahor je rekao kako očekuje da će se u iduća dva tjedna susresti s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, te da s njome očekuje iskren i plodan razgovor.

Naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije željelo komentirati najavu Stalnog arbitražnog suda u Haagu da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog arbitra te potom proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma. 

Iz ministarstva podsjećaju da su arbitražni postupak, odnosno pisana dokumentacija na temelju koje je međunarodna arbitraža trebala odlučivati, nepovratno kompromitirani postupcima slovenske strane.

Stoga je Hrvatska, u skladu s relevantnim pravilima međunarodnoga prava, prestala s primjenom Sporazuma o arbitraži o čemu je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pismom obavijestila Arbitražni sud, Republiku Sloveniju te glavnog tajnika UN, navodi se u priopćenju.

Obzirom na navedene činjenice, smatramo da s naše strane ne treba posebno komentirati današnje priopćenje Stalnog arbitražnog suda koje se odnosi na ovaj postupak. Međutim, želimo upozoriti na činjenicu da se ni u ovom kao ni u ranijim priopćenjima Stalnog arbitražnog suda vezanim za ovaj postupak, ne navodi hrvatska argumentacija i razlozi okončanja arbitražnog postupka, dok se istovremeno vrlo široko elaboriraju pisma druge strane u sporu, ističe se u priopćenju.


24.sata/hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre