HIC kuglice za bor
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

 

03.prosinac 2018.
TEMA SIGURNOST I GOSPODARSTVO
U Zagrebu se održava dvodnevni SEI summit
SEI u Zagrebu

Zagreb je domačin dvodnevnog, ponedjeljak i utorak, summita Srednjoeuropske incijative (SEI). Na sastanku će šest premijera i drugi visoki uzvanici razgovarati o sigurnosti i gospodarskim temama. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković bit će danas domaćin svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Sastanak na vrhu članica Srednjoeuropske inicijative (SEI), regionalnim forumom kojim je u 2018, predsjedala Hrvatska završni je događaj jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja, a tema je "Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka". Uz sastanak na vrhu održat će se i poslovni forum pod nazivom "Inovacijama do konkurentnosti" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

U Zagrebu se okupljaju premijeri i predstavnici 18 zemalja članica SEI-a, a svoj su dolazak zasad potvrdili predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i Slovačke. Uz premijere i druge visoke predstavnike doći će predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Skup je prilika i za bilateralne susrete pa će se tako prvog dana premijer Andrej Plenković sastati s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom. Navečer je predviđena svečana večera za sve sudionike i hrvatski državni vrh na kojoj će moći u neformalnijem tonu razgovaraati o aktualnim temama. Sutra će se održati sastanak poslovni forum te niz bilateralnih susreta.

Hrvatska tim događajem završava svoje predsjedanje SEI-em u 2018. Tijekom godine organizirane su brojne aktivnosti, konferencije, stručni skupovi, kao i tri ministarska sastanka dva sastanka ministara vanjskih poslova i sastanak ministara zaduženih za regionalni razvoj. Prioriteti hrvatskog predsjedanja SEI-em bili su proširenje EU, jačanje suradnje na području gospodarstva, kulturna suradnja, izazovi migracija, jačanje parlamentarne suradnje te jačanje sinergije između SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija. Predsjedanje će od Hrvatske preuzeti Italija.

Srednjoeuropska inicijativa je regionalni forum za suradnju u srednjoj i istočnoj Europi osnovan 1989. u Budimpešti. U njezinu članstvu osamnaest je država: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu. Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata.

kreativni poklon proizvodi
kreativni poklon proizvodi


Summit Srednjoeuropske incijative vrhunac je diplomatskih napora Hrvatske u ovoj godini, ocijenila je sinoć za HTV ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. "Tema su sigurnost i gospodarstvo", dodala je. "Poslovni forum održat će se u utorak, a uvela ga je RH tijekom predsjedanja prije 20 godina", rekla je ministrica.SEI je osnovan prije 30-ak godina s idejom da se pomogne državama regije u pristupanju EU-u i od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 su članice EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva. Osnovan je 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.
Predsjedanje SEI-jem od Hrvatske će u Zagrebu preuzeti Italija.

"Boravak albanskog izaslanstva bit će iskorišten da se s tom zemljom potpiše izjava o strateškom partnerstvu", najavila je ministrica Pejčinović Burić.

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija, za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Tijekom summita u užem dijelu grada se očekuje pojačan promat a uvest će se i pojačana kontrola.

hrt/ HIC.hr
Foto:hrt
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre