Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija

 

14.siječnja 2015.
IVAN TURUDIĆ O MILANOVIĆU I O SUĐENJU BANDIĆU
Monarh misli da, ne samo da donosi zakone već da ih i tumači i sudi

Ivan Turudić

”U odluci Ustavnog suda je stajalo da se Bandić pusti na slobodu. Nakon toga Županijski sud nije mogao postupiti drugačije i svatko se mora povinuti odluci Ustavnog suda, nije istina da je sam zvao Remetinec i tražio da se Bandića odmah pusti na slobodu”, rekao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić gostujući u ponedjeljak u emisiji Pressing N1 televizije.

Podsjetimo, procedura oko Bandićeva izlaska iz pritvora se razvukla zbog toga što sudac istrage Zdenko Posavec koji je ranije odlučivao u Bandićevu slučaju nije bio dostupan, pa se skoro dogodilo da je Bandić iako je Ustavni sud jasno rekao da mora biti pušten proveo još jednu noć u pritvoru.

Turudić je rekao da se slučaj Bandića pretvorio u pravnu trakavicu jer je zanimljiva javna osoba, te zbog toga što nam zakoni nisu kvalitetni. Istaknuo je kako mu on nikada ne bi sudio te da ga ljuti što se insinuira da je prekršio svoje ovlasti puštajući ga na slobodu, budući da niti jedan sudac nije mogao presuditi suprotno odluci Ustavnog suda.

‘Milanović se direktno uplitao u rad sudstva’

Komentirao je i slučaj Josipa Perkovića te kazao da je uvjeren da će suđenje biti pravednije u Njemačkoj. Tvrdi i da se premijer Milanović miješao u sudske odluke, da je napadao suce te da se direktno upleo u rad sudstva. “Monarh misli da ne samo da donosi zakone, već da ih i tumači i da sudi”, kazao je. Dodao je da ne smatra da je suđenje Perkoviću posljednje veliko suđenje za ubojstva u bovšoj Jugoslaviji, jer ima još mnogo nerazjašnjenih ubojstava u zemljama koje još uvijek nisu članice EU. “Otvorit će se priča, ljudi će se zapitati zašto mi nismo pokrenuli istrage”, kazao je.

‘Ako netko tvrdi da Domovinski rat nije bio obrambeni krši Ustav’

Osvrnuo se i na braniteljske prosvjede. Na upit je li dobro da predsjednik Županijskog suda ide na prosvjed koji nije legalan, odgovorio je pitanjem – zašto nisu zabranili prosvjed ako je on nelegalan. “Dvaput sam bio u šatoru na poziv svojih prijatelja. Znam da se to iščitava svakako, ali ja sam bio tamo privatno i ne vidim kako bi to trebala biti neka politička demonstracija”, zaključuje.

Govoreći o svom prijedlogu o Domovinskom ratu, da se negiranje obrambenog karaktera Domovinskog rata kažnjava zatvorskom kaznom, kazao je da je logika jednostavna. “Ako netko tvrdi da Domovinski rat nije bio obrambenog karaktera, on krši Ustav jer u preambuli Ustava stoji da je Domovinski rat bio obrambenog karaktera. Tko razuman poriče da je Oluja bila akcija oslobađanja teritorija Hrvatske?”, objašnjava. Dodao je i da nije tražio da kazna bude od tri do pet godina zatvora.

‘Postoji mogućnost da budem ministar pravosuđa’

Turudić je komentirao i špekulacije kako je on najizgledniji kandidat za budućeg ministra pravosuđa ukoliko HDZ pobjedi na parlamentarnim izborima.

“Nisam odlučio o svojoj daljnjoj profesionalnoj aktivnosti. Možda ću odraditi još jedan mandat u Županijskom sudu. Da vam kažem da ne postoji mogućnost da budem ministar, lagao bih vam. Ne bi bilo ništa čudno da postanem ministar pravosuđa”.

izvor:narod.hr/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre