Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri

Accomodation in CroatiaPatria-Promocija, marketing agencija


16.rujna 2015.
ZBOG KAKO NAVODE NE ETIČNOG PONAŠANJA GUVERNERA
Udruga franaka prosvjeduje ispred HNB-a , traže ostavku guvernera Vujičića

Prosvjed Udruge franak ispred HNB-a


ZAGREB: Jutros u 9 sati započeo je miran prosvjed koji je ispred zgrade Hrvatske narodne banke (HNB) na Trgu hrvatskih velikana u Zagrebu organizirala udruga Franak. 

Oko brojnih prosvjednika raspoređen je i velik broj policajaca. Prosvjednici nose ransparente 'Švicarski franak uzima danak', 'Stop dužničkom ropstvu' i 'Franak - rak rana našeg društva'. 
Prosvjednici traže ostavku guvernera HNB-a Borisa Vujčića kojeg optužuju za zatajivanja informacija, pokušaj manipulacije i zastraživanje javnosti i plasiranja lažnih podataka' 

Vujčić se ponaša neetično i nemoralno. Pokazao je da ga nije briga za građane. Ovo je crveni karton za HNB koji ništa do sada nije napravio. Vujčić je cijepljen od emocija i poziva se na socijalne modele i to tako da mi moramo vratiti stanove, što nam je neprihvatljivo . Neprihvatljiv nam je prijedlog Vujčića koji je izašao u Večernjem listu o tome da se problem riješi spuštanjem kamate na jedan posto uz ostanak kredita u švicarcima. Podržavamo Vladu i Sabor u pokušaju da nam pomogne riješiti problem, a nezadovoljni smo što nisu obuhvaćeni svi krediti. Pozivamo sve političare da amandmanom obuhvate i 60.000 otplaćenih kredita mahom auto kredita na sedam godina otplate . Sutra i prekosutra smo u saboru i švicarac se može riješiti u rukavicama na dobrobit svih, kazao je Krešimir Bajamić, koordinator udruge Franak.

- HNB sad pokazuje brigu za najsiromašnije dužnike. Gdje je ta briga bila kada su tim istim građanima utrpavale toksične kredite, svjesno im šuteći o glavnom riziku? Gdje je ta briga bila kada su zbog tih kredita, mnogi građani završili na ulici? Nažalost, mi više ne vjerujemo u njihove dobre namjere -

Na pitanje je li ovaj prosvjed podrške vladi i Saboru Bajamić je rekao 'U biti, da'. Tko god riješi ovaj problem, nema veze je li to HDZ ili SDP, ima našu podršku, ali mi nismo politička stranka, to nije niti će ikada biti u našem statutu. Vidjet ćemo su saboru tko je protiv, a ne znam tko bi se usudio ići protiv naroda, kazao je Bajamić.

S prosvjednicima je i saboraska zastupnica i bivša premiejrka Jadranka Kosor.   Prije Sabora, pred HNB. Jer, ta institucija mora biti hrvatska i narodna - napisala je Kosor u jednoj od objava na Twitteru. 

HNB: Trošak konverzije oko 8 milijardi kuna

Podsjetimo, saborski Odbor za financije jučer je jednoglasno podržao izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojima je Vlada predložila rješenje za problem dužnika kredita u švicarskom franku, dok je Odbor za zakonodavstvo zakone podržao s jednim suzdržanim – Josipom Kregarom.
Iako je HDZ posljednjih dana govorio protiv vladinog rješenja krize s kreditima u švicarcima na odboru je za zakon glasovao i HDZ-ov Davor Miličević, dok drugi HDZ-ovi članovi nisu došli.

HNB je jučer na svojim internetskim stranicama objavio i izvješće koje su poslali saborskom Odboru za financije i državni proračun o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima i prijedlozima mjera za olakšavanje pozicije dužnika u švicarskim francima. U tom dokumentu stoji da bi konverzija kredita u švicarskim francima u eurske kredite stajala oko 8 milijardi kuna.

Nakon najave prosvjeda jučer se oglasila i Hrvatska narodna banka.

– Udruga Franak, unatoč spremnosti i otvorenosti Hrvatske narodne banke za dijalog, već nekoliko mjeseci kontinuirano i smišljeno primjenjuje različite oblike pritiska u odnosu na Hrvatsku narodnu banku, od podnošenja prekršajnih i kaznenih prijava te zahtjeva za ostavku do organiziranja prosvjeda ispred zgrade Hrvatske narodne banke. Hrvatska narodna banka želi naglasiti da pritisci, neovisno o izvoru i oblicima, nisu i neće ni na koji način utjecati na neovisnost i objektivnost rada HNB-a, što uključuje stručno i cjelovito sagledavanje pojedinih prijedloga i rješenja, kao i njihovih implikacija na cjelokupno gospodarstvo, a time i sve građane Republike Hrvatske, a ne samo na pojedine interesne skupine. Hrvatska narodna banka ne može i neće podlijegati bilo kojim vrstama pritisaka, bez obzira na to dolaze li oni iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, već će se kao i dosad rukovoditi isključivo svojim mandatom koji je definiran Ustavom i zakonom, kažu u HNB-u.

 

vecernji.hr/HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre