HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Made in Croatia

HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
Domovinski rat web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 18. studenoga 2018.
27.GODINA POSLIJE ŽIVA SJEĆANJA
Diljem Hrvatske paljene svijeće za žrtve Vukovar
a i Škabrnje

upaljena svijeća


Uoći Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnju, kad je prije 27 godina srpski agresor ptpomognut vojskom JNA, izvršio zločin i agresiju diljem Hrvatske su zapaljene svijeće. Vukovar, grad heroj i njegovi stanovnici prije 27 godina proživljavali su najteže trenutke. Opsada Vukovara, tijekom koje je na grad dnevno padalo više od 10.000 granata, trajala je 87 dana. U obrani je poginulo 1770 hrvatskih branitelja i civila, a za 386 osoba još se traga. Oko 2800 Vukovaraca završilo je u logorima.

Vojni napad na Vukovar počeo je 24. kolovoza 1991. godine. Branitelji su uzvratili i pogodili jedan avion. Odmazda za taj pogodak bilo je granatiranje Borova Naselja cijelu noć. Nakon toga jugoarmija i četnici zauzimaju cestu prema Vinkovcima i počinje blokada Vukovara.

Vukovar je bio izložen teškom bombardiranju sa zemlje i iz zraka. Napadi su trajali dan i noć. Nada da će neprijatelj barem bolnicu poštedjeti razaranja pokazala se uzaludnom. Ona postaje njihova glavna meta.

18.studenog 1991.godine pobunjeni domaći Srbi uz pomoć snaga JNA izvršili su pokolj u Škabrnji. Ubijeno je 26 branitelja i 598 civila. Nakon toga napada svako domaćinstvo u Škabrnji je zavijeno u crno.

U spomen na žrtve Vukovara u Škabrnje cijeloga tjedna su se održavale i različite manifestacije.
Sinoć su paljene svijeće na ulicama koje nose njegovo ime a na vukovarskom Memorijalnom groblju položene su ruže.Vukovar

Najveći broj ljudi u Vukovar je stiglo u skupnim posjetima te su se tako na groblju u subotu mogle zapaziti skupine domoljuba iz Dubrovačko-neretvanske županije, Ljubuškog i Gruda iz BiH, Međimjurja i Gospića. Oni će se u nedjelju pridružiti tisućama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara 1991. godine. 


U dvorištu vukovarske bolnice sinoć je održana molitva koja se već tradicionalno održava večer prije Kolone sjećanja. I ove godine na molitvi se okupio veliki broj građana među kojima je bila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministri Gabrijela Žalac i Tomo Medved te čelnici županije i Grada Vukovara.

Poslije održane molitve okupljeni građani upalili su svijeće i postavili ih spomen obilježja u dvorištu bolnice. Program Dana sjećanja nastavlja se u nedjelju kada će biti održana Kolona sjećanja koja će, poslije prigodnog programa, krenuti iz dvorišta bolnice te se uputiti do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će podno spomen obilježja biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Predsjednica je prije dolaska u Vukovar posjetila i Lovas, selo nedaleko od Vukovara, a koje je također teško stradalo tijekom Domovinskog rata. Kod križa u centru sela Grabar Kitarović je upalila svijeću u spomen na ubijene i nestale te nazočila molitvi.  Zagreb

Svjetlost tisuća lampiona postavljenih duž pet kilometara obasjala je Ulicu grada Vukovara u Zagrebu. Tiho, uz molitvu, s osjećajima tuge i ponosa, građani Zagreba, ali i cijele Hrvatske postavljaju ih i tako odaju počast Vukovaru - gradu heroju. Svijeću je sinoć zapalio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Zagreb je s ostalim gradovima tijekom agresije na Hrvatsku pružio utočište mnogim izbjeglim Vukovarcima, koji su se poslije vratili u svoj grad, a kojem danas cijela Hrvatska simbolično zahvaljuje na doprinosu u stvaraju neovisne države. Oni stariji na taj način također najmlađima prenose svoja sjećanja na 1991. i najteže dane moderne hrvatske povijesti uz dvije najjače nade: da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi.


PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA OVDJEMilorad Pupovac (SDSS) poklonio se žrtvama vukovara

"Nijedna izjava, ni s hrvatske, ni sa srpske strane nije me spriječila da danas dođem u Vukovar i napravim ono što je dobro za Hrvatsku i Srbiju", izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je u Vukovaruu subotu odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Na Memorijalnom groblju predsjedniku SDSS-a dio branitelja i građana okrenuo je leđa. 

'Naša najdublja želja jest da u Vukovaru i cijeloj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova i optužbi, nego povod za približavanje', kazao je Milorad Pupovac koji je s predsjednicom udruženja obitelji 'Protiv zaborava' Maricom Šeatović najprije ubacio vijenac u Dunav na obali kraj vukovarskog veslačkog kluba, a potom je vijenac položio i na Memorijalnom groblju. 

"Danas smo s najdubljim osjećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i sa najdubljim suosjećajem sa svima koji ih se sjećaju - položili vijence za stradale građane Vukovara hrvatske i srpske nacionalnosti. Unatoč podjelama - to je naša dužnost i izraz naših najdubljih moralnih osjećaja. Mislim da je to smjer kojim moramo ići", poručio je Milorad Pupovac. Dodao je kako se danas čuju glasovi koji žele da nema prostora za približavanje te da on u Vukovar danas došao kako bi bio na miru odao počast "bez osjećaja da je došao negdje gdje netko ne želi da dođe".

Reportaža Borisa Dežulovića: Leš grad koji se pamti (zapisano 2010.)

HIC .hr


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre