HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Made in Croatia

HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
Domovinski rat web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 


18. studenoga 2018.
RANE SU JOŠ OTVORENE
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
i Škabrnje

ukovar, domovinski rat

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara - tragediju golemih razmjera, koja se dogodila u studenom 1991. na krajnjem istoku Hrvatske, kad je prije 27 godina grad pao u ruke JNA i srpskih paravojnih postrojba.

U gradu-heroju danas u se stigli brojni kako bi se poklonili žrtvama i odali počast braniteljima koji su izgubili svoje živote u borbi za obranu Vukovara i za slobodu Hrvatske.

Sudionici obilježavanja najprije su se okupili pred vukovarskom bolnicom i održali prigodni komemorativni program. Ratna bolnica, njezini liječnici i medicinsko osoblje heroji su humanosti. U tri mjeseca opsade grada zbrinuli su 2 i pol tisuće ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija. Sve to pod kišom granata koje su svakodnevno padale na bolnicu, iako je na krovu i u dvorištu bio znak Crvenog križa. Na dan okupacije grada u podrumima bolnice bilo je 450 ranjenika i bolesnika, s njima i tristotinjak djelatnika bolnice te brojni civili kojima kraj agresije nije donio spas.

Kolona sjećanja predvođena hrvatskim braniteljima, članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara krenula je prema Memorijalnom groblju.
U koloni sječanja koračali su i pripadnici Hrvatske vojske sa 186 ratnih stjegova i njih 100 s beretkama gardijskih brigada. Zastavu 204. vukovarske brigade čiji su pripadnici branili Vukovar u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nosio je kao i uvijek do sada umirovljeni pukovnik Antun Dugan.

Ulicama grada Vukovara u Koloni sjećanja prošlo je, po procjeni vukovarskih gradskih vlasti, oko 65.000 domoljuba među kojima se nalazila  i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici vojno-diplomatskog zbora, te mnogi drugi uglednici.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovar je i ove godine došla u Borovim čizmama, takozvanim 'zenge' koje su 1991. nosili hrvatski branitelji grada na Dunavu. Prošle godine predsjednica je objasnila da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. Žute cipele Zenge iz Borova postale su simbolom branitelja Vukovara. Proizvodila ih je obuća Borovo. 


Na Memorijalnom groblju najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala je počast poginulima u obrani Vukovara. Memorijalno groblje najveća je masovna gobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Ovdje leže generacije vukovarske mladosti, a među 938 bijelih križeva, koliko je i žrtava, posebno se ističu dva. Jedan simbolizira najmlađu žrtvu kojoj je bilo tek šest mjeseci, a drugi onu najstariju - koja je imala 104 godine. 


Misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons. Egidije Ivan Živković, željezanski biskup  iz austrijskoga Gradišća. 

U 18 sati i 15 minuta u spomen na žrtvu Vukovara zazvonila su zvona svih crkava u Hrvatskoj. U večernjim satima niz Dunav je pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona. 'Svjetlosna rijeka sjećanja' spomen je na ubijene u nestale branitelje Vukovara. 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA OVDJE

Škabrnja: Poginuli u mislima i srcima - u koloni i Gotovina

Komemoracijom i kolonom sjećanja "Poginuli u mislima i srcima" obilježava se 27. obljetnica stradanja mještana Škabrnje. Kod spomen-obilježja masovne grobnice zajednički vijenac položit će predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata. Bit će pročitana imena poginulih. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održat će se Misa za sve stradale u Domovinskom ratu. 

Među mnogobrojnim uzvanicima u škabrnjskoj koloni sjećanja je i general Ante Gotovina. Komemorativnim programima nazoče izaslanik predsjednice načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić

Legendarni ratni zapovjednik samostalnog škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić procijenio je za HRT da je danas u Škabrnji oko 15 000 ljudi, najviše u 27 godina komemoracija u Škabrnji. "Škabrnja se nije mogla obraniti. Živjeli smo u uvjerenju da ćemo je obraniti i u tri mjeseca obranili smo je desetine puta. No netko je pogriješio kada je potpisano haško primirje i civili vraćeni - to je bio veliki teret hrvatskim braniteljima Škabrnje", rekao je Miljanić. Zapovjednik 9. kninskog korpusa Ratko Mladić, zapovjednik njegove elitne motorizirane brigade Tripko Čečović, zapovjednik pješaštva Sretko Lakić, zapovjednik specijalnih postrojbi Mile Uzelac - to su sve pukovnici i današnji generali krivi za zločin u Škabrnji, a hrvatskom pravosuđu mogu dati njihove adrese", rekao je Miljanić.
Vukovar i Škabrnja prije 27 godina

Grad heroj i njegovi stanovnici prije 27 godina proživljavali su najteže trenutke. Opsada Vukovara, tijekom koje je na grad dnevno padalo više od 10.000 granata, trajala je 87 dana. U obrani je poginulo 1770 hrvatskih branitelja i civila, a za 386 osoba još se traga. Oko 2800 Vukovaraca završilo je u logorima.

Vojni napad na Vukovar počeo je 24. kolovoza 1991. godine. Branitelji su uzvratili i pogodili jedan avion. Odmazda za taj pogodak bilo je granatiranje Borova Naselja cijelu noć. Nakon toga jugoarmija i četnici zauzimaju cestu prema Vinkovcima i počinje blokada Vukovara.

Vukovar je bio izložen teškom bombardiranju sa zemlje i iz zraka. Napadi su trajali dan i noć. Nada da će neprijatelj barem bolnicu poštedjeti razaranja pokazala se uzaludnom. Ona postaje njihova glavna meta.

Iako nemaju ni struje ni vode, Vukovarci nadljudskim naporima brane svoj grad. Među njima je i Francuz Jean Michel Nicolier - rame uz rame s hrvatskim suborcima. 

Program Hrvatskog Radio Vukovara i čovjek koji će postati njegov simbol Siniša Glavašević hrabre sve koji bi posustali.

Od sredine listopada grad je u potpunom okruženju. Agresor zatvara i zadnju cestu opskrbe. Branitelji više nemaju čime braniti grad. Iz podruma razrušenih kuća izlaze civili - starci, žene, djeca. Vukovar je potpuno razoren.

Četnici nazdravljaju, slave...

Kolone ljudi protjerane su iz svoga rodnog grada. Velik dio njih mučen je i ubijen. Od nekadašnje lijepe i bogate metropole istočne Slavonije ostale su ruševine, pustoš i tuga.


U jutro 18. studenog srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.


Reportaža Borisa Dežulovića: Leš grad koji se pamti (zapisano 2010.)HIC .hr


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre