HIC grbovi-500-100

 07.svibnja 2019
AUSTRIJA NAKON 28 GODINA VRAĆA RATNI MIG
Avion MiG-21 Rudolfa Perešina vraća se u Hrvatsku

Rudolf Peresin, avion

Borbeni avion MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraća se u Hrvatsku. Perešinov MiG-21 oznake "26 112" transportirat će se iz Vojno-zrakoplovnog muzeja u austrijskom Zeltwegu u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.

U nedjelju, 12. svibnja Perešinov avion nakon 28 godina ponovo u Hrvatskoj, biti će izložen ispred MORH-a u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici. Nakon toga bit će smješten u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Tijekom izviđačkog leta 25. listopada 1991. u zračnu luku Klagenfurt u Austriji preletio je vojni zrakoplov MIG 21 Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva. Pilot Rudolf Perešin odmah nakon slijetanja prijavio se austrijskim vlastima i izjavio da je Hrvat i da se ne želi boriti protiv vlastitog naroda. Nakon četiri dana Perešin se vratio u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Početkom 1991., a posebice nakon Krvavog Uskrsa i rata u Sloveniji, mnogi piloti i tehničari napustili su jugovojsku i priključili se Zboru narodne garde. Uz pomoć aeroklubova i gospodarskih zrakoplovnih organizacija osnivaju se prve zrakoplovne postrojbe. Prikupljaju se i skrivaju svi raspoloživi zrakoplovi od kojih se već u lipnju 1991. u Splitu i Sinju ustrojava Samostalni zrakoplovni vod, a u Čakovcu Zrakoplovna grupa. Zrakoplove postrojbe osnivaju se i u Osijeku, Bjelovaru i Đakovu.

Osvajanjem zrakoplovnih luka Lučkog, Pule i Divulja, a poslije i Plesa, stvoreni su temelji za osnivanje prvih zrakoplovnih eskadrila i baza. Nakon Perešina u veljači i svibnju 1992. još trojica pilota: Danijel Borović, te Ivan Selak i Ivica Ivandić prelijeću s još tri MIG-a na aerodrome u Hrvatskoj.

To su bili prvi borbeni zrakoplovi kojima je raspolagalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i od kojih je ustrojena Prva lovačka eskadrila. Njezinim zapovjednikom poslije postaje Rudolf Perešin.


To su bili prvi borbeni zrakoplovi kojima je raspolagalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i od kojih je ustrojena Prva lovačka eskadrila. Njezinim zapovjednikom poslije postaje Rudolf Perešin. Tijekom borbenog zadatka u operaciji «Bljesak» njegov je zrakoplov oboren. Perešinovi posmrtni ostaci predani su Hrvatskoj tek nakon dvije godine teških i mučnih pregovora.

hrt/ HIC.hr
foto: N1


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre