Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniriADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

Hrvatski iseljenički adresar

 

Udruga Milana Bandića15.ožujka 2015.
BRANKO LUSTIG O PROGONU MILANA BANDIĆA
Branko Lustig se ispričao za svoju izjavu

ZAGREB: Udruga klub Milana Bandića započela je u petak akciju potpisivanja peticije "Stop političkim hapšenjima" u znak potpore gradonačelniku Bandiću, a prvi potpisnik bio je Oskarom nagrađeni filmski producent Branko Lustig koji je Bandićevo uhićenje usporedio s progonom Židova u holokaustu.


Lustig je potpisujući peticiju u prostorijama udruge izjavio da je kao malo dijete nevin politički osuđen i odveden u Auschwitz, a ovo što se danas događa manje ili više "miriši na ona vremena".

"Stoga sam se osjećao ponukanim kao poštovatelj 6 milijuna nestalih u holokaustu u njihovo i ime svih koji danas pate u svijetu potpisati peticiju kojom se traži ukidanje političkih hapšenja i gradonačelniku Bandiću dopusti da i dalje čini dobra djela u Zagrebu", rekao je Lustig.

Lustig uputio pisano priopćenje s isprikom za svoju izjavu:

"Dopustite mi da se ovim putem ispričam javnosti, suradnicima i prijateljima zbog svoje izjave u petak 13. 3. 2015. Moja usporedba određenih društvenih događanja današnje političke situacije u Hrvatskoj i progona Židova bila je ishitrena izjava koju moja obitelj i ja smatramo potpuno neprimjerenom, i zbog toga mi je iskreno žao. Nije mi bila namjera na bilo koji način umanjiti, povrijediti ili uvrijediti žrtve Holokausta, mračnog perioda ljudske povijesti o kojem previše znam, i zbog kojeg sam svoj život posvetio širenju riječi oprosta i tolerancije.

Moji suradnici u Hrvatskoj i svijetu znaju da sve što sam radio i postigao tijekom cijelog svog života radio sam isključivo iz srca i bio vječni borac za prava onih koji su u datoj situaciji najugroženiji, bez obzira tko oni bili. I mada nikad u životu nisam požalio što sam slijedio svoje srce, sada u ovom za mene turbulentnom razdoblju, obuzet emocijama potpuno sam neprimjereno reagirao.

Nadam se da ćete uvažiti moju ispriku i molbu da se povučem u tišinu, jer je cjelokupan situacija za mene bila izuzetno traumatična - napisao je u priopćenju. 


Peticiju je potpisao i Slobodan Lang koji je istragu protiv Bandića stavio u kontekst progona kardinala Alojzija Stepinca, hrvatskih "proljećara" i zakona o holokaustu. "Kardinal Alojzije Stepinac je pravno osuđen, hrvatsko proljeće isto, zakoni o holokaustu su bili pravni, ali nisu bili pravedni", rekao je Lang poručivši kako se ne smije dopustiti da se pozivajući na pravo izgubi pravednost.
Ako Hrvatska dobre ljude kao što je Bandić ne pretvori u snagu, nego ih bude progonila, onda takva Hrvatska nema šanse i ne treba je ni imati, poručio je Lang.

Bivši član SDP-a i Bandićev bliski suradnik Zdravko Tomac rekao je kako vjeruje u Zagreb, Hrvatsku i pravdu. Ljude se hapsilo i zatvaralo pa se tek onda tražilo dokaze, rekao je Tomac naglasivši kako nitko me može biti kriv dok mu se to pravomoćno ne dokaže.

Predsjednica udruge Jelena Pavičić Vukičević pozvala je građane diljem Hrvatske da svojim potpisom podrže ne samo Bandića, nego i dignu glas protiv političkih hapšenja.

"Više od 6000 članova udruge svjedoči o velikom i neizbrisivom tragu koji je gradonačelnik Milan Bandić na čelu Gradske uprave i drugih gradskih tijela ostavio i na koje smo ponosni", istaknula je Pavičić Vukičević.

Vrlo jasno i glasno želimo poručiti da u demokratskoj zemlji treba postojati procedura u kojoj se prikupljaju dokazi i tek ako se ustanovi krivnja nekoga proglašava krivim, rekla je. Udruga i dalje radi na osnivanju Bandićeve stranke rada i solidarnosti, jer je to hrvatskom društvu itekako potrebno, dodala je.

Najavila je da će volonteri u gradu i aktivisti u gradskim četvrtima i mjesnim odborima prikupljati potpise, a peticija će se moći potpisati i on line na webu www.klubmilanbandic.hr, kao i u klupskim prostorijama.

hic
vezane teme


Milan Bandić osniva novu političku stranku

Podignuta optužnica protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Bandiću i ostalima prihvaćena jamčevina: Gradonačelnik Zagreba izlazi na slobodu

.

Zagrebački sudac naslutio mogučnost izlaska i Milana Bandića iz pritvora.

Za Bandića traži ostavku a Marinu Lovrić Merzel štitio mjesecima.

Ukinut pritvor Pripuzu, Laci i Markusu - u ponedjeljak odluka o Bandiću 

20.listopada 2014. Gotovo svi strani mediji izvijestili o uhićenju Milana BandićaCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre