ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


23.ožujka 2015.
KATOLIČKA CRKVA U HRVATA
Ivica Petanjek novi je Krčki biskup
Ivica Petanjek,krčki biskup


KRK: Ivice ne boj se, biskupe ne boj se! Tim je riječima u nedjelju na slavlju biskupskog ređenja krčkog biskupa mons. dr. Ivicu Petanjka pozdravio svog nasljednijka dosadašnji krčki biskup mons. Valter Župan.

Euharistijsko slavlje zaređenja novog krčkog biskupa predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, riječki nadbiskup Ivan Devčić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, nadbiskup Krfa, Zante i Kefalonije Yannis Spiteris, kapucin, dvadesetak hrvatskih biskupa, te biskupi iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore, kao i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap., kao i velik broj svećenika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U koncelebraciji je bilo i više kapucina iz europskih zemalja. Među njima i generalni vikar Kapucinskoga reda i član Slovenske kapucinske provincije fra Štefan Kožuh, provincijal venecijanske kapucinske provincije fra Roberto Genuin, duhovnik Međunarodnog kolegija sv. Lovre u Rimu fra Jozef Timko, kao i fra Felix Jan Tkač, obojica članovi Slovačke kapucinske provincije. Sudjelovali su i kapucinski postulanti, novaci i bogoslovi s odgojiteljima iz Italije.


Uz bikupski prsten i mitru, koje je novom krčkom biskupu uručio njegov zareditelj, Ivici Petnjku kardinal Bozanić predao je i biskupski štap kojeg su svom novom biskupu poklonili svećenici i vjernici laici krčke biskupije. Štap je, zanimljivo je, izrađen od drva masline, a "presijecaju" ga tri pravokutna izbočenja u koja su umetnuti kamenčići iz Zrina (odakle biskup Petanjak vuče korijene), iz rijeke Drave, te iz krčke katedrale. Spomenimo i kao je za svoje biskupsko geslo mons.dr. Ivica Petanjak izabrao "Prepusti Gospodinu putove svoje (i on će sve voditi).


Katolička crkva u Hrvatskoj u nedjelju je dobila skromnog i jednostavnog biskupa s drvenim pastirskim štapom, koji je svojim govorom oduševio tisuće vjernika, nekoliko stotina svećenika i gotovo sve hrvatske biskupe na svome ređenju u krčkoj katedrali. Pozdravljajući svoje roditelje, koji slave 60. obljetnicu braka, rekao je naime, kako sada u obitelji „imamo tri štapa: mama, tata i ja“. Njegov je govor odisao toplinom i prisnošću, evanđeoskom poniznošću i dubokom vjerom.

– Ova biskupija nije moje vlasništvo. Nisam ja njezin gospodar. Nitko nije postao kršćanin radi mene. Ovo je biskupija Isusa Krista, a ja sam jedan od radnika na njivi Gospodnjoj. Mogu dati samo ono što imam. Mogu dati samoga sebe i svoj identitet koji je nerazdruživo povezan s mojim redovničkim i svećeničkim pozivom – rekao je novi biskup krčki mons. Ivica Petanjak, pozivajući da svatko tko dođe u ovaj grad „uđe u biskupski dom kao u svoju kuću jer je to i vaša kuća“.

‘Doživite me kao brata’

Želim da me doživite kao svoga brata, budući da i ja vas doživljavam kao svoju braću. Žarko bih želio da naši susreti budu otvoreni, spontani, bratski i prijateljski – poručio je svojim svećenicima, dok je vjernicima rekao da su i oni s njime danas „postali biskup“.

Svi ste vi sa mnom postali biskup jer bez vas ne bi bilo ni mene. I da nije vas, tko bih bio ja – rekao je mons. Petanjak, dodavši kako da danas nije to što jest, nikada ne bi razumio kako je moguće da se drugi toliko raduju tuđem promaknuću.

– Dragi prijatelji, uvjeren sam da ovo biskupsko ređenje neće podignuti zid između mene i vas. Broj mobitela imate, elektronska pošta vam je poznata, a kad naučim adresu stanovanja, javit ću vam. Sad vidite gdje stanujem. Nemojte doći, a da me zaobiđete. Sva naša prijateljstva začela su su se u okrilju kršćanske vjere. Ostanimo povezani molitvom i duhovnom blizinom – poručio je novi krčki biskup, kojega je danas zaredio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

A svima koji su sudjelovali u njegovu izboru za biskupa, mons. Petanjak duhovito je poručio da „neka se naš dobri Otac smiluje svima koji su ‘umiješali svoje prste’ u ovo biskupsko imenovanje i misle da sam ja prikladan za novi početak“.

Malo stvari i više knjiga

Krčki su ga svećenici dočekali otvorena srca, odnosno, kako je u njihovo ime rekao mons. Franjo Velčić, odmah su osjetili da dolazi k njima “jednostavnošću pravoga sina svetoga Franje, kucajući na vrata naših srdaca i moleći se da se u našim srcima nađe malo mjesta i za vas. A skromni biskup po mjeri pape Franje rekao je kako na Krk nije došao ni autom, ni sa svojim pokućstvom i ormarima.

Slavonac toplog i otvorenog srca stigao na mora i kako kaže- došao sam u svom redovničkom habitu, uz nešto osobnih stvari i nešto više knjiga. Ne mogu vam ponuditi ono što nisam i što nemam. Odgojen sam u kršćanskom i domoljubnom duhu, a kao punoljetan izabrao sam život redovnika i svećenika sv. Franje Asiškog – poručio je novi biskup.

Pozdravljajući novoga krčkoga biskupa uime hrvatskog episkopata, mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK, rekao je da „biskup nije privatni vjernik, već javni svjedok“, koji “i njeguje ono što vjeruje, prosuđuje i na primjeren način nalaže što ima vjerovati“. Alkarskim rječnikom poželio mu je neka „ima oštro oko i sigurnu ruku“.


Životni put biskupa Petanjka  

Novoimenovani krčki biskup na more je stogao iz ravne Slavonije. Roođen je 29. kolovoza 1963. u Đakovu Đakovačko-osječka nadbiskupija, u katoličkoj vjerničkoj obitelji u župi sv. Mihaela u Drenju.

Srednju školu pohađao je u Osijeku (1978-1982), a potom je stupio u kapucinski novicijat u Karlobagu. U međuvremenu odlazi na odsluženje vojnog roka i po povratku dovršava novicijat i polaže privremene zavjete 4. studenoga 1984. Iste godine započinje studij teologije na KBF-u u Zagrebu.
Doživotne zavjete položio je u Franjevačkom redu manje braće kapucina 4. listopada 1988., a za svećenika je zaređen 24. lipnja 1990. u Zagrebu.
Nakon ređenja bio je zamjenik odgojitelja i prefekt sjemeništaraca u Varaždinu (1990-1991) te župni vikar i bolnički kapelan u Splitu (1991-1995). Na Papinskom sveučilištu Gregoriana studirao je crkvenu povijest (1995-2002) i godine 2002. obranio doktorsku radnju "Michelangelo Bosdari da Ragusa OFMCap., Predicatore, diplomatico, uomo di governo e guida spirituale (1653-1729)" ("Mihael Božidarević iz Dubrovnika, OFMCap. Propovjednik, diplomat, čovjek uprave i duhovni vođa (1653 – 1729)"). 

Od 2002. do 2005. služio je kao magistar bogoslova u Zagrebu. Službu provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića obnašao je od 2005. do 2011. Služio je zatim kao župnik župe Gospe Lurdske u Rijeci i odgojitelj postulanata (2011-2014), te od kolovoza 2014. kao gvardijan u Osijeku i provincijalni definitor.izvor:vecernji.hr/hic

 

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre