HIC


made in croatia
08.rujna 2019.
HODOĆAŠĆA U MARJANSKA SVETIŠTA
Katolički vjernici slave blagdan Male Gospe

mala Gospa u Solinu

Katolički vjernici slave blagdan Male Gospe već tradicionalno hodočašćem u marijanska svetišta diljem zemlje, a tamo su im se pridružili i političari.

Procesiji i svetoj misi u Mariji Bistrici pridružila se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dok je u Solinu na misnom slavlju bio premijer Andrej Plenković.Proslava Male Gospe u Mariji Bistrici

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju euharistijsko slavlje povodom blagdana Male Gospe i 288. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu.
Karidnal je istaknuo da je ta proslava povezala 288. zavjetno hodočašće Zagrepčana s hodočašćem mladih koje se održava pod geslom Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine “Što god vam rekne, učinite!“.

Naglasio je da ponekad nije lako prepoznati što je Božja volja, a ima i životnih okolnosti u kojima se teško prihvaća ono što Isusu govori.

Vidimo ljude koji su oduševljeni onime što su od njega čuli i vidjeli, ali Isus primjećuje da tu ima i površnosti i zabrinjavajuće ushićenosti. Zbog toga upućuje oštre riječi koje traže dodatno tumačenje. Potrebna je ustrajnost, odlučnost i prihvaćanje one cjelovitosti koju stvara samo ljubav koja može izdržati najveće kušnje", istaknuo je kardinal. Upozorio je kako danas postoji mnoštvo ponuda, trenutnih bljeskova, instant duhovnosti, ali da odgovor i odricanje vjernika treba proći kroz razne životne kušnje.

"Milost malo pomalo djeluje u nama te nas vodi do korijena naše sebičnosti, otkrivajući naše osrednjosti, polovičnosti i zadrške. Ako smo zauzeli stav da posjedujemo život i da njime možemo raspolagati kao sa svojim vlasništvom očito nismo prihvatili Isusuov nauk", upozorio je. Poručio je da smo pokretani ljubavlju spremni na odmake i odricanja jer bez ljubavi sve postaje teško.

"Stvarnu vrijednost može dati samo nošenje križa, riječ pretvorena u djelo", rekao je kardinal.

Podsjetio je da se ovih dana navršava 25 godina od prvog dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku.

"U ovom dragom nam svetištu spominjemo se našeg prijatelja, zagovornika i hodočasnika Ivana Pavla II. jer se ovih dana napunilo 25 godina od njegovog prvog dolaska u Hrvatsku prigodom proslave 900.obljetnice Zagrebačke biskupije. Hrvatski narod i država duguju trajnu zahvalnost sv. Ivanu Pavlu II. jer je dizao glas za obranu ljudskih i narodnih prava kada su drugi šutjeli prepuštajući nas sudbini trenutačnih moćnika", rekao je nadbiskup Bozanić.

Dio propovijedi posvetio je i mladima najavljujući Susret hrvatske katoličke mladeži u svibnju iduće godine u Zagrebu.

Nakon mise predsjednica je, u kratkom obraćanju predstavnicima medija, čestitala svim vjernicima blagdan Male Gospe dok je školarcima, posebice onima koji kreću u prvi razred,  poželjela sretan prvi dan u školi i puno uspjeha.

Proslava Male Gospe u Solinu

Na misi u Slonu čule su se kritike splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji je dobar dio propovijedi posvetio Školi za život. Barišić je u propovijedi istaknuo da se se korupcijom ugrožavaju novi naraštaji i „potkopavaju temelji budućnosti humanog društva.

"Škola za život može se ostvariti jedino ako smo mi odrasli redoviti, pažljivi, odgovorni učenici u svakodnevnoj stvarnosti. Ali, ako mi svoj život i svoje ishode svedemo samo na imati, tehniku, kruh, neće to biti cjelovitost pogleda na život, već ćemo postati samo aranžeri sredstava za život bez cilja i smisla", istaknuo je nadbiskup.

„Ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kovertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost i poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života“, zaključio je Barišić.

Odgojno-obrazovnim djelatnicima poručio je "Vaša časna uloga obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koje dijele i vaši učenici i njihovi roditelji".

Istaknuo je kako se iskreno se nada podršci odgojno-obrazovnih djelatnika i njihovom svesrdnom doprinosu cjelovitom odgoju djece i mladih.

"Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda, načina i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe," poručio im je Barišić.

Po njegovim riječima, Isus Krist predstavlja nam Božji plan života koji uključuje i ujedno daleko nadilazi svaki plan, kurikulum Škole za život.


jutarnji.hr/ hic.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre