HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri16.kolovoza 2018.
Katolici proslavili blagdan Velike Gospe

Velika Gospa,Sinj

Katolički vjernici 15.kolovoza su proslavili blagdan Velike Gospe ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije: U Hrvatskoj je to državni blagdan i neradni je dan.

 

Katolici se na taj dan pisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. Tisuće hodočasnika u srijedu su pohodili marijanska svetišta diljem zemlje.


ALJMAŠ

U svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu svečano misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. Misnom slavlju nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Nadbiskup Hranić istaknuo je kako današnja svetkovina poručuje da istinskom društvenom napretku pridonosimo vjernošću evanđelju, otvorenošću za riječ Božju, oživotvorenjem principa društvenoga (socijalnog) nauka Crkve, koji kaže da rad ima prednost pred kapitalom, a da je nezaposlenost skuplja od socijalne države.

MARIJA BISTRICA

Središnje misno slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U propovijedi se posebno obratio mladima, pozvavši ih da se ne mire s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno traže "toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu".

Kardinal je propovijed posvetio obitelji i mladima, nazvavši ih znakom nade u hrvatskom društvu, a podsjetio je i na probuđenu nadu i ponos u narodu zbog uspjeha srebrne hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Zahvaljujući izvanrednim uspjesima naših mladih sportaša, a posebno hrvatske nogometne reprezentacije, posljednjih smo tjedana svjedoci obnovljene ljubavi prema domovini, hrvatskom zajedništvu, životu i obitelji. Na nacionalnom planu događaj je to od neizmjerne važnosti. Probuđen je ponos i nada da se hrvatsko društvo gorljivošću i nesebičnošću, ljubavlju i zalaganjem obnavlja na radost sviju", rekao je kardinal Bozanić.

"Vi ste, dragi mladi vjernici", dodao je, "bili u prvim redovima i prepoznatljiv ste znak nade hrvatske budućnosti. Stoga nemojte se miriti s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno tražite od starijih i odgovornih toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu." 

Zagrebački nadbiskup Bozanić tradicionalno je dio propovijedi posvetio hrvatskoj obitelji te istaknuo kako je svako rođenje djeteta navještaj Božjeg blagoslova.

"Hrvatsko društvo trebalo bi biti prijateljski raspoloženo prema obiteljima s djecom", poručio je izrazivši dvojbu da hrvatsko zakonodavstvo u nekim sektorima diskriminira obitelji s malom djecom. "Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo", kazao je, "svakome vjerniku pokazuje put Božje budućnosti, put koji vodi k dobru." "Na kraju pobjeda će biti na strani dobra. Slika naše budućnosti je čovječanstvo obasjano svjetlom, iako treba proći kroz borbu i tamu zla. Budućnost svijeta ima pozitivan ishod i na kraju završetak će biti Božji. Nada u uskrsnuće tijela, to jest cijeloga čovjeka, temelji se na vjeri u posvemašnju, neograničenu i sveobuhvatnu snagu Boga tvorca života. Naime, Bog jest Gospodar povijesti i u vremenu i u vječnosti", poručio je kardinal Bozanić.

Snaga je te budućnosti u vjernicima koje, naglasio je, "u sebi nose sjeme svjetla i budućnost svijeta". 

Na kraju se osvrnuo na okupljanja hodočasnika u brojnim hrvatskim marijanskim svetištima na blagdan Velike Gospe, istaknuvši da ona govore o Marijinoj prisutnosti u povijesti hrvatskog naroda. U svetište Majke Božje Bistričke na blagdan Velike Gospe tradicionalno dolaze deseci tisuća hodočasnika, do kraja dana očekuje se da će ih stići do 40 tisuća, a među njima su ove godine i hodočasnici iz drugih zemalja - Mađarske, Slovenije, Kine i Hong Konga.

 

SINJ

Blagdan Velike Gospe slavi se i u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Nakon procesije s Gospinom slikom koja je, kako se vjeruje, 1715. spasila Sinj i Cetinsku krajinu, misno slavlje predvodio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić. U propovijedi je upozorio na probleme koji rastaču hrvatsko društvo, duhovno siromaštvo, krizu nacionalnog identiteta te osipanje stanovništva. Rješenje problema nadbiskup Barišić vidi u jačanju uloge obitelji i obiteljskog zajedništva.

više desetaka tisuća vjernika sudjelujovalo je u svečanoj procesiji koja je prijepodne krenula iz Gospina svetišta u Sinju. Procesiju je predvodio nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, koji je služio i blagdansko misno slavlje u Gospinu svetišu.

tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u povodu Velike Gospe u Sinju u Sinju je , prema provcjenama, biolo više od 100 tisuća vjernika, a mise su se služile od rane zore do večeri. Mnogi sudionici procesije u znak žrtve hodali su bosi. Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavana ke pod motom "Obitelj - izvor života i radosti".

Tijekom procesije sinjskim ulicama u nošenju slike Gospe Sinjske izmjenjivali su se alkari, vatrogasci, pripadnici MUP-a, braniteljskih i veteranskih udruga iz Domovinskog rata te časne sestre. Među sudionicima procesije bili su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. U ovogodišnjem svečanom ophodu u Sinju osim vjernika iz Dalmacije, sudjelovali su i vjernici iz susjedne BiH.

Nadbiskup Marin Barišić predvodeći misno slavlje upozorio je na demografske probleme. "Braćo i sestre, malo nas je i sve nas je manje," istaknuo je. Okupljene vjernike podsjetio je kako svetkovina Velike Gospe poziva da iznova osvrnemo pogled na sebe i na svoju obitelj, na bližnje i na Hrvatsku te da uvidimo kako bez susretanja s Bogom života, ostajemo u siromaštvu i života i duha i materijalnih stvari. "Nedavno smo igrali na nogometnom polju, a i sada ulazimo u neko drugo finale. Mnogi su čuli za nas Hrvate da postojimo, ali hoćemo li i koliko ćemo opstati odgovorit će ovo 'finale' koje igramo na našem domaćem terenu, na polju demografije, nezaposlenosti, gospodarstva, odgoja i obrazovanja, zdravstva, odlaska mladih iz Domovine, rastava, promocije braka i obitelji! Vjerujem u uspjeh, jer Hrvatska to želi, može i hoće!," poručio je nadbiskup Barišić.


RIJEKA- TRSAT

Mnogi vjernici iz Hrvatskog primorja i Istre, ali i primorskog dijela susjedne Slovenije te grada Rijeke i riječkog zaleđa od ranog jutra hodočaste Gospi Trsatskoj, kraljici Jadrana. Svečanu hodočasničku misu u 10 sati predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, koji se u propovijedi zabrinuo za budućnost nataliteta u Hrvatskoj, ističući da je sve više praznih domova, a sve manje kolijevki.


ILAČA

Najistočnije hrvatsko marijansko svetište u Ilači i ove je godine pohodilo na tisuće hodočasnika iz Slavonije i ostalih dijelova naše zemlje. Poznato po čudima i ozdravljenjima, Svetište "Gospe na Vodici" nerijetko zovu "hrvatskim Lourdesom". Srijemski puk ima dugu tradiciju marijanske duhovnosti, o tome svjedoče i mnoga svetišta na ovom dijelu Hrvatske. Vjernici dolaze po zagovor, zahvale i ispovijed, a istok Lijepe Naše, kažu vjernici, treba molitvu više nego ikad.


SISAK

Hodočasnici s područja sisačke biskupije blagdan slave u marijanskom svetištu "Majke naših stradanja". Ondje je svetu misu služio monsinjor Vlado Košić. "Današnji blagdan Marijina Uznesenja na nebo poziv je da se okrenemo vedroj budućnosti koju nam ona pokazuje i da hrabro i s povjerenjem i mi kročimo ovom zemljom izgrađujući ju u svjetlu Kristova uskrsnuća, obnavljajući ju svojom ljubavlju", poručio je.


DRAGOTIN

Vjernici iz Đakovštine Veliku Gospu svetkuju u Dragotinu, najstarijem marijanskom svetištu u istočnoj Hrvatskoj. Gospi Dragotinskoj hodočastili su dan uoči Blagdana, kada je misno slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, nakon čega je održana procesija s upaljenim svijećama. Niz misnih slavlja na samu svetkovinu započet je svetom euharistijom na otvorenome, za vanjskim oltarom, koju je služio vlč. Ivan Zirdum.


PROSLAVA U DRUGIM GRADOVIMA


Tisuće hodočasnika obilazi i brojne druge gradove. Od Zagreba, Koprivnice, Petrinje i Vrpolja do Zadra i Splita. 


PREDSJEDNICA I PREMIJER PROSLAVILI BLAGDAN

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pridružila se proslavi Velike Gospe u Svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu. istaknula JE kako nas 'naša vjera ohrabruje za naš svakodnevni život i budućnost bez straha'.

Posebno je veselje danas biti dio velike povorke hodočasnika u Aljmašu, jednom od brojnih naših nacionalnih svetišta posvećenih Majci Božjoj, kraljici Hrvata. Zajedno sa svojom Gospom naš je narod bio prognan, ali se i vratio u svoj prelijepi Aljmaš, kazala je Grabar-Kitarović. Upravo zato, ne zaboravljajući sve one koji su dali živote za obranu ovog dijela naše domovine, slaveći blagdan Uznesenja Bogorodice mi danas slavimo kulturu života i ljubavi ! Likom ponizne i skromne žene koja pobjeđuje zlo, naša nas vjera ohrabruje za naš svakodnevni život i budućnost bez straha, istaknula je predsjednica.

Na blagdan Velike Gospe predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je na misi u Makarskoj, u franjevačkom samostanu Blažene Djevice Marije na nebo uznesene.


hrt/HIC.hr
foto:Sinj, procesija (dnevnik.hr)