ADRESAR HRVATA IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


25.KOLOVOZA 2015.
ZA 320 TISUĆA BLOKIRANIH STIŽU NOVA PRAVILA
Izmjenom Ovršnog zakona ovrhovoditelj će morati dužnicima uputiti poziv za plaćanje
Najmanji dug zbog kojeg je ovršena nekretnina u Hrvatskoj je 1 kuna, a najveći 9 milijardi kuna.  

novčanice kune

Za više od 320 tisuća blokiranih stižu nova pravila, hoće li pomoći blokirane građane gurnuti u još goru situaciju , istražila je novinarka TV Nove.

U razgovoru s g-đom Ivankom Osmak doznala je da joj je ovrha zbog stana sjela na mirovinu bez najave i obavijesti "'Da su me obavijestili bilo bi puno drukčije, onda bih se ja mogla žaliti, mogla bih sa svojim odvjetnikom ići kod njih i objasniti kakva je situacija', rekla je .

Izmjenom Ovršnog zakona dužnicima poput Ivanke ovrhovoditelj će morati uputiti poziv na plaćanje, a onda će imati rok od 15 dana za otplatu duga. Tek ako ne plati, slijedi prijedlog za ovrhu. 'Ono što će biti ključno za ocjenu dopuštenosti samog prijedloga jest to je li ovrhovoditelj doista pozvao ovršenika na plaćanje ili nije', rekla je pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka.

Planira se uvesti i kazna od 400 kuna za nepoštene vjerovnike ako je dug plaćen prije ovrhe. Ministarstvo pravosuđa ide s još oko 15 drugih intervencija u Ovršni zakon. Svima onima koji duguju manje od 20 tisuća kuna neće se moći ovršiti nekretnina osim ako nemaju račun, nikakva stalna primanja te ako novčana ovrha nije uspjela. S tim iznosom duga je više od 30 posto postupaka pred sudovima.'Nekako je onda naš prijedlog bio da je to jedan razumni iznos gdje bi doista ovršenik možda i mogao namiriti svoju tražbinu i plaćanjem s računa, a da se ne ide u ovrhu nad nekretninama', rekla je Duka.

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 48.014 blokiranih poslovna subjekta s 28,08 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bili i računi 322.702 građana s ukupno 33,3 milijarde kuna nepodmirenih dugovanja, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavila Financijska agencija (Fina).

Ovu izmjenu u Udruzi Blokirani nazivaju apsurdnom.

'Ako čovjek stvarno nema ništa na računu, nema nikakvih prihoda i sad bi mu još trebalo ovršiti tu jednu jedinu nekretninu', rekao je Antun Rupa iz Udruge Blokirani. Do kraja tjedna izmijenjeni Zakon čeka javno savjetovanje, a nakon toga mogao bi u hitnu saborsku proceduru. U primjenu bi mogao početkom jeseni.

dnevnik.hr/hic 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre