HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
aktualno-vijesti

made in croatia, suveniri


06.prosinca 2018.
CIJENE NEKRETNINA
Cijene kvadrata u Hrvatskoj porasle, u Zagrebu su veće 10%

stanovi

Prema novom istraživanju koje je proveo njuskalo oglasnik,  uzorak od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastavljaju ubrzani rast. Nekretnine su sve traženije, čemu u prilog ide ne samo porast cijena, već i porast broja detaljnih pregleda oglasa nekretnina, koji je samo u kolovozu ove godine iznosio čak 16 milijuna.

Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec lani, poskupili za preko 7 posto dok su kuće skuplje za gotovo 4,5 posto. Usporedimo li ovo s razinom iz 2011. godine, stanovi su tretnuno skuplji za 3 i pol posto što nam jasno daje do znanja da je recesijsko razdoblje na tržištu nekretnina daleko iza nas.
Pogledamo li cijene stanova i kuća po najvećim hrvatskim gradovima, i dalje je na prvom mjestu Dubrovnik gdje prosječna cijena stana iznosi 3.811 eura po kvadratu, dok prosječna tražena cijena za kvadrat kuće tamo iznosi 4.663 eura. U Splitu je prosječna cijena za kvadrat stana 2.744 eura, a za kvadrat kuće u prosjeku ćete tamo izdvojiti oko 2.900 eura. U Splitu je kvadrat stana u prosjeku rastao za 13 posto u godini dana. Gledamo li unazad nekoliko godina, u Zagrebu je prvi put prosječna tražena cijena za kvadrat stana prešla 1.900 eura, odnosno trenutno je 1.917 eura. Istovremeno, u Zagrebu su prosječne cijene kvadrata kuća 33 posto povoljnije od kvadrata stana i iznose 1.279 eura. Tražene cijene stanova u Zagrebu na godišnjoj razini su rasle 10 posto.
Zanimljivo, Zadar bilježi godišnji rast cijena stanova za 12 posto i u ovom trenutku prosječna tražena cijena za kvadrat iznosi 2.075 eura.

božić, kuglica za bor kuglice za bor

 

Pogledamo li distribuciju cijena po gradovima, uočljivo je da su na vrhu gradovi na obali i grad Zagreb, dok se u donjoj polovici nalaze ponajviše gradovi na istoku Hrvatske. Tako npr. prosječna cijena kvadrata stana u Slavonskom Brodu iznosi 794 eura, dok je kod kuća ona 640 eura. Nešto povoljniji su Požega i Vinkovci gdje se prosječna cijena stana kreće oko 750 eura, dok prosječna tražena cijena kuća s dvorištem iznosi nešto više od 530 eura.

Za sve one kojima cijena kvadrata stana u Zagrebu postaje previsoka, alternative bi mogle biti okolni gradovi. Tako je npr prosječna cijena kvadrata stana u Zaprešiću 1.204 eura, dok je u Velikog Gorici ona oko 1.200 eura. Tako je u 15-ak kilometara udaljenim gradovima cijena stana 37 posto povoljnija u odnosu na grad Zagreb.

U Puli cijene stanova usporavaju sa rastom pa trenutno bilježimo rast od 9 posto, dok je unazad nekoliko mjeseci dosezao i 12 posto. Zanimljivo je i da Osijek prvi put od 2012. godine bilježi 2 posto rast cijena stanova. Dok Pula usporava s rastom cijena stanova, istovremeno Zadar postaje grad kojem cijene bilježe ubrzani rast. Dok je još prošle godine u ovo doba godišnja stopa rasta cijene stanova u tom gradu iznosila 6 posto, u ovom trenutku bilježimo čak 12 postotni rast traženih cijena stanova (izvor:https://blog.njuskalo.hr).

HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre