HIC  


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

5.kolovoza 2018.
SREDIŠNJA PROSLAVA U KNINU
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Hrvatska obilježava petog kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. To je dan kada je vojno redarstvenom akcijom Oluja prije 23 godine oslobođen Knin - dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

Dan-pobjede-i-domovinske -zahvalnosti

U Kninu se održava središnja svečanost, kojoj je nazočan cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u "Oluji" i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata. Program je počeo u 6.30 budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH.

Predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović prijavak je podnio general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Potom su položeni vijenci na Spomeniku hrvatske pobjede "OLUJA 95. Zatim su uslijedila prigodna obraćanja predsjednice RepublikeKolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.


PROGRAM PROSLAVE12.45 -bit će Vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića.
12.35- bit će dočekani sudionici ultra maratona Šibenik Knin
11.30 - biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju.

10.45 - krenut će mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

10.15 - Počeo je prelet Kiowa i helikoptera, slijede i kanaderi, zatim Krila oluje, MiG-ovi i izraelski F-16 Barak

U 9.58- na Kninskoj tvrđavi počinje program uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske.
Ministar Medved: Zahvala na žrtvi i čestitka svim braniteljima. Dostojanstveno obilježavamo pobjedničku akciju. Velikosrpska politika je izvršila agresiju i s time će se oni morati suočiti, a Vučića uopće ne bi komentirao.
Pročitana su  imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje. Slijedi počasni plotun iz topničkih oružja, let zrakoplova i program akro grupe HRZ-a "Krila Oluje te nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj.

09.24 - Zastava je spremna za podizanje na kninskoj tvrđavi


08:50 - Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović: "Posebna je čast biti ponovno u kraljevskom gradu Kninu. Svima izražavam posebnu zahvalnost i s posebnim poštovanjem prisjećamo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je poveo narod u ostvarenje povijesne težnje. Bila je to veličanstvena pobjeda. Oluja postaje školski primjer uspješno vođene operacije. Ne msijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrijednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima. Koliko možemo kad smo složni pokazali su i naši nogometaši. Veličanstvena pobjeda, a potpuni poraz agresor je doživio u BiH i uspostavljen je mir koji i danas traje. I pripadnici HVO-a su dali nemjerljivi doprinos. Vrijednosti domoljubnog zajedništva je ključ za naše buduće naraštaje. Ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak već ulaganje u budućnost. Domovinski rat pokazao je karakter hrvatskog vojnika. Na tim odlilkama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika i danas se ističu u svojim rezultatima i misijama diljem svijeta. Hrvatska će podupirati europski put BiH, a to uključuje i potporu svim izbjeglim i proganih Hrvata u BiH. Igramo iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu.

08:40 - Gordan Jandroković - Čast mi je da mogu s vama podijeliti radost ovog dana. Ovdje ispod stoljetne tvrđave na kojoj je prije 23 godine ponosno zavijorioo hrvatski stijeg. Teško je izboren taj san o slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj. Svaka nesebična žrtva propatria nije nikada uzaludna. Zauvijek moramo biti zahvalni i odavati im priznanje za svaku žrtvu i da naši mladi znaju u kojim okolnistima je nastala naša država. Pobijedili smo u ratu jer smo imali jaku nacionalnu svijet i viziju u kakvoj državi želimo živjeti. Disali smo kao jedno, bili složni i u domovini u i svijetu. Upravo domoljublje bilo je presudno za pobjedu u Domovinskom ratu.

08:29 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Dan pobjede i Domovinske zahvalnost, Dan hrvatskih branitelja u Kninu povodom 23. obljetnice vojno- redarstvene akcije Oluja. "S ponosom čestitam 22.obljetnicu Oluje i oslobođenje, trajan mir. Zahvaljujući vrsnim zapovjednicima i braniteljima i Franji Tuđmanu oslobođen je najveći dio hrvatske u samo 4 dana. Sjećanja na oluju 1995. u nama izaziva suze radosnice jer je to značilo kraj rata, prestanak okupacije, oluja je porazila velikosrpsku Miloševićeve politike, i zahvaljujući oluji je mirno integrirana istočne Slavonija, omogućila je i Daytonski sporazum. Sjećamo se danas i svih naših žrtava s tugom, zahvalnošću ali i osjećajem ponosom. Unatoč nadmoćnom agresoru obranili smo našu zemlju i ta sloga bi trebala biti poticaj i danas. Hrvatska je bila velika u pobjedi. Danas se zalažemo za dobrosusjedske odnose. Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću onemogućava pravo pomirenje, kakvo su imale Francuska i Njemačka. Izbor F-16 je odličan izbor u obrani hrvatskog neba i strateško partnerstvo s Izraelom govori samo za sebe i zato pozdravljam naše prijatelje i SAD i Izraela koji su uveličali našu obljetnicu. Mi gradimo Hrvatsku u kojoj jamčimo pravo svim manjinama i želimo podijele zamijeniti dijalogom. Neka nam Olujs i domoljublje bude trajna inspiracija u izgradnji Hrvatske kakvu sanjamo."

08.25 - Stjepan Cumbaj roditelj poginulog branitelja pripadnika Gromova: S ponosom se sjećamo svoje djece kada vidimo kako njihova hrabrost i domoljublje nije zaboravljeno i da ih njihov narod poštuje. Tuga i praznina prati i mene i sve druge koji su ostali bez članova obitelji, ali nas tješi to što je narod za koji su živjeli slobodan i dok god živi Hrvatska i oni će živjeti. Branitelji su dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema Domovini.

08:08 - Predsjednica, predsjednik sabora, premijer, Stjepan Cubaj roditelj poginulog branitelja, ministri, lokalni, vojni i policijski dužnosnici zajednici polažu vijenac za poginule branitelje u Oluji.
08:05 - Minuta šutnje za nestale i poginule u Domovinskom ratu
08.00 -
položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede "OLUJA 95, a potom na Trgu Dr. Ante Starčevića slijede prigodna obraćanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

06.30 - budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će susretu visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih branitelja i stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade HKoV OS RH.http://vijesti.hrt.hr/455298/dan-pobjede-i-domovinske-zahvalnosti-te-dan-hrvatskih-branitelja


ODLIKOVANI GOTOVINA I MARKAĆ

U subotu navečer je na Kninskoj tvrđavi, u nazočnosti državnog vrha, priređen prijem za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, na kojemu je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović odlikovala umirovljene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom Kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.


vecernji.hr/hrt/ HIC.hr
VRO OLUJA
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre