DIZAJN

Trendovi u uređenju


Povremena osvježenja čine život ljepšim


U dnevnom boravku se najduže zadržavamo. Ondje se družimo s ukućanima i prijateljima, primamo goste i obavljamo cijeli niz aktivnosti. Stoga, ne čudi što upravo ovoj prostoriji posvećujemo najviše pažnje prilikom uređenja kuće ili stana. Kao srce našeg doma, dnevna je soba, također, najpodložnija promjenama. Povremena osvježenja i manje preinake izviru iz potrebe za novim impulsima i prate naše osobne oscilacije raspoloženja i ukusa. Jednom kad smo dnevni boravak opremili osnovnim, većim komadima namještaja poput kauča, ormara odnosno polica te stolića, postaje lako, a i zabavno, periodično mijenjati detalje, pojedini kutak ili, pak, cijeli ugođaj interijera. Zidovi nam pritom pružaju mnogo prostora za igru, uz minimalni utrošak vremena i novca.
Kako bismo obnovili izgled dnevne sobe, možemo zidove obojiti, što je jedan od najjednostavnijih, a ujedno i najsnažnijih načina promjene atmosfere. To može biti samo nova nijansa, no odemo li malo dalje, zid može postati ploha na kojoj ćemo razviti i ponoviti određene uzorke u jednoj ili više boja, ton na ton s pozadinom ili pak u nešto jačem kontrastu za moderniji, više mladenački izgled. Tu će nam pomoći stensili, kupljeni ili oni koje smo sami izradili, maskirne trake, a i stickeri, odnosno samoljepljivi dekorativni crteži i figure.
Tapete su još jedna mogućnost preobrazbe s praktički neograničenom ponudom boja i dezena, vrsta materijala i obrade. Bit će dovoljno tapetama prekriti samo jedan zid, čak i samo dio zida, izvlačeći dekorativnu horizontalu, vertikalu ili, zašto ne, dijagonalu na inače plošnoj boji zida.
Ogledalo, pak, oblikuje prostor na svoj jedinstven način. Ako je veće, ono postaje dodatni virtualni prozor, naročito kad je lišeno masivnih ukrasnih okvira. Osim što ćemo na taj način uvelike povećati količinu svjetlosti u prostoriji, ogledalo će sasvim promijeniti percepciju arhitekture same prostorije.

Od kvadrata - krug
U prostorima u kojima prevladavaju ravne linije i pravokutni oblici, kakve su naše arhitekture i interijeri, krug predstavlja odlučan odmak i samim time snažno vizualno prisustvo. Njime se možemo poigrati pri osmišljavanju zidne dekoracije koja će cijelom dnevnom boravku podariti novi izgled. Tako ćemo inače dosadni bijeli zid učiniti zanimljivijim, a dio prostorije koji je bio neprimijećen izići će u prvi plan. Za efikasan rezultat krugovima u boji pokrivamo samo jedan zid, a kružnice neka budu velikog promjera. Dodatnu zanimljivost postići ćemo ako kružnice na mjestima dodira malo preklopimo jednu preko druge i ta mjesta preklapanja ostavimo neobojanima odnosno u boji pozadine. Krugovi se mogu nastaviti i na vrata, ako se ona nalaze na zidu koji smo odabrali za dekoraciju. Krugovi vrlo velikog promjera neutraliziraju pravokutne plohe i donekle dematerijaliziraju volumen prostorije. Za sofisticirani izgled biramo svijetle nijanse neutralnih tonova usklađenih s bojama opreme.

Crno-bijeli grafizmi
Strogi minimalistički izgled dnevne sobe istovremeno ćemo zadržati i ublažiti crno-bijelim grafizmima zaobljenih cvjetnih motiva. Odabrane biljne oblike koji čine polazište naše dekoracije valja maksimalno pojednostaviti tako da oni djeluju vrlo apstraktno. Time izostavljamo pregršt vizualnih informacija koje nam prirodni oblici nude. Ono što preostaje sadrži u sebi krajnju jednostavnost, prikladnu minimalističkom poimanju uređenja.
Crni crtež na bijelom zidu može se savršeno nadovezati na opremu bilo koje boje i teksture. Pritom je važnije znati dobro odabrati oblik/e same dekoracije te modalitet njenog artikuliranja i prekrivanja zidne plohe.
Svestrane tapete
Tapete su veoma zahvalan dekorativni element. Dovoljno je i minimalan dio zida oblijepiti tapetom odgovarajućeg dezena pa da interijer zatreperi novom toplinom i šarmom. Tapetama, odnosno njihovim bojama i motivima, možemo ugrijati interijer, upotpuniti ga, naglasiti pojedine elemente ili određeno kretanje u prostoru. Nadalje, možemo mu podariti živost i svjetlo odabirom tapeta s metaliziranim, reflektirajućim uzorkom. Možemo ga učiniti intimnijim, sofisticiranijim, elegantnijim i razigranijim. Sve to s nekoliko traka pomno odabrane i stručno zalijepljene tapete.

Preslikana dekoracija
Ponekad je dovoljno zaista malo pa da hladan i prazan zid pruži intrigantnu priču. Uvećana i na zid ponovljena dekoracija izrađenog okvira ogledala jedan je takav primjer. Boje pritom mogu ostati sasvim neutralne, s tek neznatnim odmakom u tonu.

Još jedan prozor
Umjesto boja i crteža, zid možemo ispuniti i - ogledalom. Veliko ogledalo iznad kauča tako će, primjerice, "otvoriti" još jedan prozor u dnevni boravak, a dijelovi interijera koji će se u njemu preslikavati dok se krećemo prostorijom, podarit će nam sasvim novi doživljaj prostora. Glas Istre

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre