DIZAJN

Trendovi u uređenju

 

Dilema - dizajn ili funkcionalnost?
Najuspješnija kombinacija uređenja doma je spoj dizajna i funkcionalnosti. No, u praksi se često pojavljuju različiti problemi ili dvojbe između želja i potreba te otežavaju pravilan odabir.
Savršeno dizajnirani komadi namještaja, posloženi u atraktivne prostore, koje često gledamo na stranicama časopisa, interneta ili tv-a, izazivaju divljenje i želju da tako uredimo i vlastiti dom. Iako ponekad sam prikaz prostora ukazuje na određene nedostatke, osjećaj ugode, koji bi se javio pri boravku u njemu, dominantan je i svi nedostaci čine se zanemarivima. Želja je samo jedna - želim dom poput ovoga na slici!
Pravilno i funkcionalno uređen dom olakšat će i učiniti ugodnim stanovanje i obavljanje svih kućanskih aktivnosti. Jednostavno održavanje, korištenje i višenamjenske mogućnosti organizacije prostora, podižu kvalitetu stambenog prostora. Ne biti rob namještaja i njegovog održavanja - parola je mnogih pojedinaca, koji na prvo mjesto stavljaju isključivo svoj komoditet i neopterećenost stvarima oko sebe.

Dizajn, koji je svrha sam sebi, bez stvarne uporabne vrijednosti i mogućnosti primjene u različitim sferama, gubi na svojoj vrijednosti. Funkcionalnost, koja pri tome nema nikakvih estetskih vrijednosti, isprazna je i nezanimljiva. Spoj ovih dviju kategorija, dat će savršenu kombinaciju, koja će stanovanje učiniti ugodnim i praktičnim. Težnja pri uređenju doma treba svakako biti spoj dizajna i funkcionalnosti, koji će biti prisutni u različitim omjerima, ovisno o raspoloživom prostoru, financijskim mogućnostima, vašim navikama, itd.
Da biste mogli odabrati pravilan omjer dizajna i funkcionalnosti u vlastitom domu, potrebna je analiza načina života čitave obitelji, prostorna analiza doma te financijska konstrukcija, kojom ćete definirati sredstva za ulaganje. Naravno, potrebno je sagledati vlastite želje, jer dom uređujete za sebe, pa su time vaše želje postavljene visoko na listi prioriteta.
Način života obitelji kao i starosna dob ukućana vrlo su važan faktor pri uređenju doma. Obitelji s malom djecom kao i zreli parovi, koji žive sami, ali im u posjet često dolaze djeca i unuci, trebaju prednost dati funkcionalnosti. Odabir elemenata u prostoru koji se lako održavaju i teže lome, postavljanje sigurnosnih elemenata, odabir materijala za stolce i garniture za sjedenje koji se lako peru ili su tamnijih boja, izbjegavanje elemenata s oštrim bridovima, izbjegavanje staklenih predmeta te čupavih i dlakavih podnih prostirki, neke su od preporuka za navedene obitelji.

Parovi s odraslom djecom ili bez njih, samci te obitelji koje imaju trajno angažiranu spremačicu, imaju puno više slobode pri odabiru između dizajna i funkcionalnosti, a prednost često daju dizajnu. Oni koji žele besprijekorno uređen i uredan dom, bez problema će odabrati staklene elemente, tamnije podove visokog sjaja, tamniji namještaj, svijetle garniture za sjedenje, visoki sjaj kuhinjskih elemenata, skupocjene i krhke stolne ili stojeće lampe, tuš kabine i umivaonike u staklu itd. Sve će biti u skladu s posljednjim modnim trendovima, ali će zahtjevati svakodnevno održavanje i čišćenje.
Osim navedenih elemenata uređenja, u kojima je omjer između primjenjenog dizajna i funkcionalnosti vaš osobni odabir, postoje elementi kojima je primarna funkcionalnost tj. udobnost. Dizajn im je popratni faktor, koji će konačni proizvod učiniti kvalitetnijim. To se prvenstveno odnosi na odabir stolica i sjedećih garnitura, kreveta i madraca te raspored i visinu kuhinjskih elemenata. Neudobno sjedenje ili spavanje ostavlja dugoročne posljedice na zdravlje, a loš raspored kuhinjskih elemenata čini proces pripremanja hrane dužim i neugodnijim.
Veći stambeni prostori pružaju veće mogućnosti u poigravanju dizajnom, a manji prednost daju funkcionalnosti, jer je često u jednoj prostoriji organizirano blagovanje, boravak, spavaonica i radni prostor. Financijski faktor odredit će u kojoj mjeri će pojedinac primijeniti skupocjeni dizajnerski namještaj ili samo pojedine elemente, koji u prostranijim domovima mogu biti svojevrsne skulpture u prostoru.
Bez obzira na vaš odabir i financijske mogućnosti, budite svjesni da dom uređujete za sebe i svoje potrebe, a ne kao ogledni primjerak za goste koje želite zadiviti. Vaše želje, način života i potrebe trebaju uvijek biti na prvom mjestu kako biste doista uživali u svom domu! (Monika Galović Dumendžić, arhitekt) Glas Istre

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre