DIZAJN

Trendovi u uređenju

Uređenje potkrovlja

 


Prostor koji je u većini kuća neiskorišten i eventualno služi kao odlagalište starih stvari, uz relativno mala ulaganja može se transformirati u ugodnu spavaću ili radnu sobu, igraonicu, kupaonicu, pa čak i manju garsonijeru.
Kako se obitelj širi, postojeći kvadratni metri često se čine sve manji i manji - uz povećanje broja članova tu je i problem viška stvari koje se naprosto više nemaju kamo smjestiti, a rezultat je najčešće dojam da kuća "puca po šavovima".

Spiralne stepenice zauzimaju najmanje prostora
U takvim su situacijama obitelji koje imaju vlastitu kuću u velikoj prednosti, jer čak i ako u tom trenutku ne postoje uvjeti za, primjerice, podizanje kata ili širenje garaže u dodatnu prostoriju, često postoji i treća opcija - potkrovlje, odnosno tavan.
Prostor koji je u većini kuća neiskorišten, odnosno eventualno služi kao odlagalište starog namještaja, odjeće i igračaka, ovisno o prethodnom načinu održavanja uz relativno mala ulaganja može se transformirati u ugodnu spavaću ili radnu sobu, igraonicu, kupaonicu, pa čak i manju garsonijeru.
Činjenica da su potkrovlja mahom prašnjavi, mračni i vlažni prostori koji djeluju pomalo sablasno neka vas ne obeshrabri jer uz dobar plan rada i nekoliko savjeta stručnjaka i najneuređeniji tavan može se transformirati u vrlo ugodan stambeni prostor.
Prije no što krenete u preuređenje svakako će biti potrebno riješiti se starudije koja je ondje godinama čamila, a ako vam je teško odvojiti se od starog namještaja, najbezbolniji način da taj problem riješite jest provjeriti što se od toga može ponovo vratiti u optjecaj.

Ili radna soba
Jednom kada ste prostoriju oslobodili starih stvari, svakako pozovite stručnjake koji će vam najpreciznije reći koji su zahvati potrebni kako kasnije ne biste imali problema s vlagom i hladnoćom. Nemojte raditi na svoju ruku jer bi vam se u suprotnom moglo dogoditi da već nakon prvih kišnih dana, odnosno kada ljeti zaprži sunce, požalite svoj propust.
Uz izolaciju, unaprijed planirajte i dodatne izvore svjetlosti: budući da su tavanski prostori uglavnom mračni, možda ćete morati probiti krovni prozor ili, ako visina okomitog zida to dopušta, manje ili veće bočne prozore.
Treća, jednako bitna stvar koju je potrebno unaprijed utvrditi jest pristupno stubište. Većina tavana pristup ima kroz otvor u stropu, koji je najčešće dostupan tek putem običnih ljestava. Izgradnja stepenica prije početka uređenja tavana uvelike će vam olakšati radove, a kako biste dodatno uštedjeli na prostoru uzmite u obzir i da će spiralne stepenice zauzeti najmanju površinu.
Kada ste riješili te tehničke detalje, slijedi najzanimljiviji dio: uređenje prostora. Ako se stjenke krova koso spuštaju prema zidovima imat ćete mnogo prostora pri vrhu, a vrlo malo mjesta na bočnim stranama, no unatoč činjenici da će vam to ponešto ograničiti mogućnost odabira i razmještaj namještaja, takav prostor može imati i prednosti koje valja iskoristiti u potpunosti. Primjerice, umjesto da najvišu točku stropa zatvarate, ako visina to dopušta ondje možete urediti police za rjeđe čitane knjige ili slične detalje te, primjerice, za originalno osvjetljenje ili ozvučenje.

Kutak za hobije
Ako tavan imate namjeru pretvoriti u spavaću sobu, umjesto klasičnog, krevet možete smjestiti upravo gore, uz pomoć postojećih i dodanih greda koje će ga pridržavati u visini. Gledano s estetske strane, umjesto da ih skrivate, pokušajte naglasiti kakateristične detalje tipičnog potkrovlja kao što su drvene grede ili, ako je riječ o kamenoj kući, kameni zidovi, čime ćete dobiti jedinstven ugođaj. (Martina FRKA/Novi list)Glas Istre

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre