DIZAJN

Trendovi u uređenju

Organizirajte radni prostor u domu

 


Kućni ured, tj. radni kutak, postaje obavezan dio doma jer kompleksnost suvremenog stanovanja nameće uključivanje različitih obaveza poput prenošenja radnih zadataka, koje niste uspjeli dovršiti u radnom vremenu ili obavljanje honorarnog posla od kuće.
Radni prostor je sastavni dio modernog stambenog interijera. Uključuje radni stol s kompjutorom, koji može biti na različite načine integriran u namještaj, tj. sami prostor, atelje za izradu umjetničkih slika ili skulptura, kutak za šivanje, pletenje itd. Bez obzira kojom se djelatnošću bavite, osigurajte prostor da biste se istim u slobodno vrijeme mogli zabaviti kao hobijem ili dati mogućnost ostalim ukućanima da isprobaju vlastite vještine.

Radni stol s kompjutorom je najzastupljeniji radni kutak u stambenim interijerima. Obzirom na učestalu upotrebu prijenosnih računala, način smještaja i veličina radnog kutka postaje dimenzionalno vrlo fleksibilna pa se i u vrlo skučenim prostorima nalazi dovoljno mjesta za njihov smještaj. Suvremeni život je nezamisliv bez računala te se svakako potrudite da ga prikladno smjestite u postojeći interijer.
Kućni ured možete organizirati na različite načine, a najvažniji faktor su postojeće prostorne mogućnosti. Ured može biti sastavni dio kućne biblioteke, koja se nalazi u odvojenom ili vizualno izmaknutom prostoru. Ovakav je način organizacije kućnog ureda odličan za sve pojedince koji trebaju mir pri radu ili ponekad primaju klijente.

Elegantni interijeri dnevnih boravaka traže sofisticirana rješenja smještaja kućnog ureda, a jedan od najnenametljivijih je primjena psihe. Njena dvostruka uloga - postolja za umjetničke predmete te radnog stola za smještaj prijenosnog računala, omogućit će da u bilo kojem trenutku dnevni boravak postane privremena radna zona, a onda se jednostavno transformira u onu primarnu: opuštajuću.
Moderna koncepcija dnevnog boravka, koja uključuje minimalistički namještaj geometrijskih ploha, podrazumjeva fleksibilna i praktična rješenja za smještaj kućnog ureda. Radni stol integriran u centralni "regal" kao samostalan ili izvlačan element, poput ladice, u potpunosti će zadovoljiti sve potrebe stanara te estetske kriterije interijera.

Neiskorišteni kutak spavaće sobe iskoristite za smještaj manjeg radnog stola i police. Rad u izdvojenom prostoru pružit će potreban mir i mogućnost opuštenog surfanja po internetu prije spavanja. Ovakvim smještajem kućnog ureda rasteretit ćete zonu dnevnog boravka.
Ukoliko koristite prijenosno računalo i u potpunosti želite izbjeći kućni ured, koristite blagovaonicu u tu svrhu. Veliki stol i udobne stolice osigurat će dovoljno prostora i komoditet potreban pri obavljanju radnji na kompjutoru. Na isti način možete iskoristiti stol ili pult u kuhinji, lođi ili nekom drugom prostoru.

Komunikacijski prostori, poput hodnika ili galerija, odlično će poslužiti za smještaj kućnog ureda. Preporučljivo je imati izvor prirodne svjetlosti u ovakvom prostoru. Smještajem radnog stola te potrebnih polica i ormara, dosadna komunikacija dobiva sadržaj kojim se rasterećuju ostale prostorije doma.
Dobar način za organiziranje radnog kutka je njegov smještaj u ormar, koji se po potrebi otvara i stvara kućni ured, a nakon toga zatvara i u potpunosti negira njegovo postojanje. Na ovaj način se uspješno prikrivaju svi dodatni elementi - papiri, pribor i sl. koji svojim razbacanim položajem mogu stvarati dojam nereda u prostoru. Stolicu na kotačićima jednostavno ćete pridružiti ovom praktičnom kućnom uredu, a nakon dovršenih aktivnosti vratiti ju na uobičajeno mjesto.
Organizirajući kućni ured, bez obzira koliko velik ili mali bio, nastojte stvoriti ugodnu radnu atmosferu koju ćete pojačati odabranim materijalima i bojama, biljkama, ukrasnim predmetima ili fotografijama. Rad u ugodnom okruženju učinit će vas učinkovitijima i raspoloženijima.
Monika Galović Dumendžić, dipl.ing.arh.Glas Istre

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre